Futbolda devrim: Ayakla taç, sınırsız değişiklik!

Futbolda devrim denebilecek değişiklikler kapıda, bütün ezberler bozulacak... IFAB, futbolu daha ilgi çekici hale getirmek için uzun süredir test edilen 5 yeni kuralı tartışıyor. 1- Sınırsız oyuncu değişikliği, 2- Maçların 60 dakika oynanması, 3- Ayakla taç, 4- Sarı karta 5 dakika oyun dışı cezası, 5- Serbest vuruşlarda topun durma şartı kalkacak, oyuncu driplingle topu götürebilecek.

AKŞAM

Futbolda oyun kurallarını belirleyen IFAB (Uluslararası Futbol Birliği Kurulu) oyunun kurallarında radikal değişiklik yapmak için artık son aşamaya geldi. Uzun süredir test edilen bazı kuralların hayata geçirilmesi için düğmeye basıldı. Futbol sahalarındaki alışkanlıkları değiştirecek ve ezber bozacak yeni kuralların amacı dünyanın en çok sevilen oyununu daha ilginç hale getirmek ve daha hızlı oynanmasını sağlamak.

IFAB'ın uzun süredir üzerinde tartıştığı, olumlu ve olumsuz görüşleri raporlandırdığı kurallar 5 önemli değişiklik ön görüyor. IFAB'ın yaptığı araştırmalara göre; Premier Lig'de geçen sezon maçlarda topun oyunda kaldığı süre ortalama 55 dakikaya ancak ulaşabiliyor. 60 dakikalık maçlarda duraklamalarla birlikte bu rakam da yukarı çıkacak. Serbest atışlarda da top durdu durmadı tartışması olmayacak. Oyuncu başkasına pas vermek zorunda kalmadan, topu sürüp istediği yere götürebilecek.

ÇİZGİDE SON DANS!

IFAB, kalecilerin gol çizgisi üzerinde penaltı atışı sırasında dans ederek, rakip oyuncunun ilgisini dağıtması geleneğine son verdi. Son olarak Avustralyalı kaleci Andrew Redmayne'in Peru ile oynanan Dünya Kupası eleme maçında yaptığı danslarla takımını fi nale taşıması büyük tartışmaya neden olmuştu. 1 Temmuz'dan itibaren uygulanmaya başlanacak yeni kurala göre, bundan sonra penaltı atışları sırasında kalecilerin her iki ayağı da çizgi üzerinde olacak. Tek ayağın çizgiye temas etmesi yetmeyecek. İhlallerde sarı kart ve atış tekrarı gerekecek.

DAHA HIZLI VE DAHA İLGİNÇ

1- Sınırsız oyuncu değiştirme. İki takım da basketboldaki gibi sınırsız değişiklik yapabilecek.

2- Topun oyun dışı kaldığı süre hariç maçların 30'ar dakikadan 2 devre halinde oynanması.

3- Sarı kart gören oyuncu 5 dakika boyunca kenarda bekleyecek ve sonra devam edebilecek.

4- Serbest vuruşlarda topun durma zorunluluğu yok, oyuncu driplingle topu götürebilecek.

5- Taç atışları ayakla yapılabilecek, kaleye yakın taçlar korner atışı kadar tehlikeli olabilecek.