Londra merkezli bağımsız derecelendirme kuruluşuna göre yalnızca Dortmund ve Juventus'un sürdürülebilirliğe ve standart dışı finansal raporlamaya yönelik yapılandırılmış politikalar olduğu hesaplandı.
Genel olarak futbol takımlarının sektörü, yüksek kaliteli kamu raporlaması sunmaz. Özellikle finansal olmayan konularda. Etik Kuralları ve ESG politikaları gibi ana sürdürülebilirlik yönetişim araçları yaygın görünmez.
Standart Etik birkaç istisna dışında halka açık futbol kulüplerinin, salt sporun ötesine geçen işlerle meşgul olmalarına rağmen (ticaret, reklam, televizyon hakları, stadyum yönetimi ve daha fazlası) yoksunluk yaşıyorlar.
BM, OECD, AB'nin uluslararası yönergeleri ile sosyal, çevresel ve ekonomik etkilerini profesyonel olarak analiz etmeyi; standart ESG raporlaması sunmayı; her şeyden önce, sürdürülebilirlik ile uyumlu (üst yönetim ve risk yönetimi düzeyinde de) ikna edici bir yönetişim sistemini ifade etmeyi zor buluyorlar.
SE Avrupa Futbol Endeksi, Eylül ve Mart aylarında altı aylık güncellemelerle 28 Mart 2022'den itibaren aktif olacak. Bileşen ağırlıkları, Standart Etik Derecelendirmesinden (SER) türetilecek. Kurumsal SER ne kadar yüksekse, hisse senedinin endeksteki ağırlığı da o kadar büyük olur. Amaç, endüstride ve futbol camiasında sürdürülebilirliğe genel bir bakış sağlamak. Avrupa kulüplerinin bu alanda attığı adımları izlemektir.
Dortmund'un notu EE- derecesine (derecelendirme kuruluşu ölçeğinde dokuz üzerinden beşinci) sahip. Juventus E + (Düşük bir dereceye eşittir ve tam olarak sürdürülebilir değil), Ajax ve Roma bir E notu aldı. Görünüm Olumlu. Manchester United, Galatasaray, Beşiktaş, Lyon, Celtic, Lazio, Benfica ve Brondby, E. Fenerbahçe, Trabzonspor ve Sporting E- reytingine sahip.
(Fotospor)