Enner Valencia tartışmalar eşliğinde Dünya Kupası'nda

Enner Valencia'lı Ekvator ile Arjantin'in Dünya Kupası elemelerinde 1-1 berabere kaldı. Maçtaki iki tartışmalı pozisyon adeta Güney Amerika'da infiale neden oldu. VAR hakemleri Alan Franco, Enner Valencia'nın takım arkadaşı Palma'nın, Alexis Mac Allister'ın dizine yaptığı kırmızı kartlık faule, “Pervasız hareket” dedi. 93+3'te ise doğal pozisyonunda ele çarpan top için orta hakem VAR'a çağrıldı.

AKŞAM

Fenerbahçeli Enner Valencia'nın da forma giydiği Ekvador hatalarla Katar 2022'ye taşınırken Kolombiya, Şili ve Peru gibi dev futbol ülkeleri kupa dışında kaldı. Maçta iki çok tartışmalı pozisyonla ilgili ise Güney Amerika Futbol Konfederasyonu (CONMEBOL) kayıtları açıkladı. Karşılaşmanın 11. Dakikasında meydana gelen pozisyonda Ekvadorlu oyuncu Alan Franco Palma, Arjantinli rakibi Alexis Mac Allister'ın kaval kemiğini hedef alan bir tekme savuruyor.

Maçın VAR hakemleri bu pozisyonda orta hakem Raphael Claus'a, 'Pervasız (dikkatsiz) hareket' uyarısı yapıyor. Bu pozisyonda Claus sarı kartına bile başvurma gereği görmüyor. Dolayısıyla Ekvador kendi sahasında 10 kişi kalmaktan kurtuluyor.

BİRÇOK ÜLKENİN KADERİ ETKİLENDİ

İkinci pozisyon ise çok daha tartışmalı. 24'üncü dakikada Alvarez'in golüyle maçı 1-0 önde götüren Arjantin'in aleyhine 90+3'te penaltı kararı çıkıyor. Top Arjantin ceza sahası içinde sol bek Nicolas Tagliafico'nun eliyle buluşuyor.

Bu pozisyonda VAR hakemi hakem Claus'u pozisyonu izlemesi için çağırıyor. Ev sahibi ekip penaltı kazanıyor ve Fenerbahçeli Valencia'nın golüyle Ekvador Katar'a gitmeye hak kazanıyor.

Hakem tartışmalı pozisyonla ilgili, "Eliniz yukarıya kalkabilirdi ama aşağıya indiği için penaltı verdim." açıklaması yapıyor. Ancak bu iki pozisyon birçok ülkenin Milli Takımı'nın kaderini etkilediği için daha uzun süre tartışılacağa benziyor.

BÜYÜK BİR BAŞARI

Ekvador'u Dünya Kupası'na taşıyan golün kahramanı Fenerbahçeli Valencia maç sonu şu açıklamayı yaptı:

Bu sonuçtan çok memnunuz, yaşadıklarımız bir rüya. Şimdi Dünya Kupası'nı düşünmenin zamanı geldi. Büyük bir aile oluşturduk ve başardık. Harika bir Dünya Kupası yaşamalıyız.