Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, bu yıl "At Binenin Kılıç Kuşananın" sloganıyla 3'üncüsü organize edilen Etnospor Kültür Festivali'nde, dünyanın sosyo-ekonomik ve siyasal durumunu değerlendirirken, "Yaklaşık 200 yıldır kapitalist bir paradigma üzerine kurulan dünyanın siyasi düzeninin, içinde bulunduğumuz yıllarda gitgide gerildiğini, gitgide çatışmalara elverişli bir hal aldığını görmekteyiz. Bölgesel çatışmaların çeşitli örgütler üzerinden gerçekleştiği, bunun neticesinde zulümlerin ve mağduriyetlerin arttığı, şehirlerin tahrip olduğu, kültürlerin yok olduğu bir dönem yaşıyoruz." diye konuştu.
Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bu dönem yaşanırken özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrasında çokça duyduğumuz bazı sloganlar vardı. Bunlar batı medeniyetinden bize yansıyan sloganlardı. Demokrasi, insan hakları, özgürlükler denildi, insanlar ve milletlerin kendi kaderlerini kendilerinin tayin etmesi denildi, geldiğimiz noktada bu sloganların sahibi olan Batı medeniyetinin, kendi belirttiği değerlere ihanet ettiğini gördük. İnsan hakları diyerek insanların katledilmesine, soykırımlara göz yumulduğunu gördük. Adalet ve özgürlük denilerek insanların bağımsızlıkları üzerinde vesayetler kurulduğunu, dünyada gelir dağılımı adaletsizliklerinin tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar derinleştiğini gördük. Demokrasi denildi, ülkelerin özgür demokratik seçimlerinin meşruiyetlerinin kabul edilmediğini, ülkelerdeki askeri darbelerin desteklenmesine varıncaya kadar maalesef demokrasinin altını oyan girişimlere destek verildiğini gördük."
Erdoğan, "Dünya Etnospor Konfederasyonu olarak geleneksel sporların popüleştirilmesi ve tanıtılması merkezli çalışmalarımızla şunu bütün dünyaya haykırmak ve anlatmak istiyoruz; kültürlerin kültürlere üstünlüğü diye bir şeyden söz edilemez. Dünyanın bütün kültürleri değerlidir, dünyanın bütün kültürleri saygıyı hak eder. Bu saygı temeli olmadığı müddetçe kültürler arası, milletler arası, toplumlar arası huzur ve barıştan söz edilmesi mümkün olamaz." değerlendirmesinde bulundu.
Geleneksel sporları ansiklopedi sayfalarından ve kütüphane raflarından kurtarıp, yeniden sahalara ve sokaklara indirmek istediklerini anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Konfederasyon olarak dünyanın geleneksel sporlarını ansiklopedi sayfalarından, kütüphane raflarından kurtarıp yeniden sahalara, yeniden ovalara, yaylalara, sokaklara indirmek istiyoruz. Bu mesajımız, dünyanın neresinde geleneksel sporları tanıyan ya da tanımayan muhataplarımızla konuştuğumuz zaman çok güçlü bir karşılık bulmaktadır. Millilik ve yerlilik mesajı sadece ülkemizde değil, dünyanın bütün bölgelerinde güçlü bir karşılık bulmaktadır. Etnospor Kültür Festivalimiz vesilesiyle Türkiye'deki geleneksel sporları vatandaşlarımızın ilgisine sunuyoruz. Aynı zamanda misafirlerimizin katılımıyla Japonya'nın çok değerli ve tarihi geleneksel atlı okçuluğu Yabusame, geleneksel kılıç gösterilerini, Katar'ın Şahin avcılığını ve yarışlarını, aynı zamanda Kırgız ve Kazak milletlerinin çok önemli sporları Gökbörü'yü bu sene halkımızla buluşturacağız, tanıştıracağız. Her sene buradaki festivalimizde dünyanın çeşitli bölgelerinden çeşitli geleneksel sporların tanıtımını yapacağız."
Festivale 13 branşta 883 sporcu katılıyor
Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Hakan Kazancı da toplam 883 sporcunun 13 branşta yeteneklerini sergileyeceğini kaydederek, şunları söyledi:
"43 oba çadırımız olacak. 5 günlük festival çerçevesinde dünya kültürünü katılımcılarımızla buluştururken, geçmişin ihtişamını geleceğe taşımanın hazzı ve gururunu yaşayacağız. Daha çok yolumuz var bu yüzden 'At binenin kılıç kuşananın' dedik. Gelecek de geçmişe sahip çıkanlara aittir."
AK Parti İstanbul Milletvekili ve Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız, bu tür etkinliklerin medeniyet kodlarının geleceğe taşınması noktasında önemli olduğunu söyledi.
Benzer organizasyonların yerli ve milli duruşun ortaya konulması için de önemli olduğuna değinen Yıldız, bu konuda sorumluluk üstlendiklerini dile getirdi.
Yıldız, "Bizler Hira'da 'oku' emriyle başlayan büyük bir medeniyetin mensuplarıyız. Medeniyetimiz Hira'dan, Orta Asya, Anadolu'ya, Mezopotamya'ya, Kudüs'e, Endülüs'e uzanan büyük bir medeniyettir. Bizler büyük medeniyetin temsilcileri olarak, bugün bize düşen sorumluluğu yerine getirmenin şerefini, huzurunu ve mutluluğunu yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.
"Spor, İstanbul'da hızlı bir şekilde kendine yer ve ilgi buldu"
İstanbul Valisi Vasip Şahin de kültür ve medeniyetlerin birçok ayağının olduğuna işaret ederek, "Bunların içerisinde sanat, ahlak, erdem, gelişme ve zenginlik vardır. Bunlardan birisi olarak spor, bugün İstanbul'da gerçekten bizim de beklemediğimiz ölçüde hızlı bir şekilde kendine yer ve ilgi buldu. Vatandaşlarımız tarafından gerçekten büyük bir rağbet gördü." diye konuştu.
Amaçlarının kültürün bu temel taşlarını hem ihya etmek ve var olanı geliştirmek, hem de gelecek nesillere bilinçli bir şekilde aktarabilmek olduğunu dile getiren Şahin, "Bunu; konfederasyonumuz, sivil toplum kuruluşlarımız, Spor Bakanlığımız, Büyükşehir Belediyemiz ve diğer paydaş kurumlar da çok ciddiye alarak yapıyorlar. Kendilerine müteşekkiriz." ifadelerini kullandı.
"Geleneksel sporların yeni nesillerle tanıştırılması çok önemli"
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal da geleneksel sporların yeni nesillerle tanıştırılmasının çok önemli olduğunu kaydetti.
Diğer illerdeki belediyelerin de geleneksel sporların yapılabilmesine gerekli imkan sağlaması gerektiğini vurgulayan Uysal, "Ata binmek isteyenler için bir alan oluşturmak, geleneksel okçuluk ve güreş yapmak isteyenlere imkan oluşturmanın bir görev olduğunun bilincindeyim. İstanbul, üç ayrı medeniyete başkentlik yapmış. Özellikle kendi medeniyetimize uzun süre başkentlik yapmış. Böyle bir şehirde, geleneksel sporlarımızın her birinin yapılabildiği alanın oluşturulması gerekiyor. İnşallah böyle bir alanı İstanbul'a kazandırıp, sadece festival dönemlerinde değil, festival dönemleri dışında da gençlerimize o sporları yapabilecekleri imkanları sunacağız." değerlendirmesinde bulundu.
Geleneksel sporların yaşatılması ve yeni nesillere aktarılması hedefini her yıl giderek büyüten Etnospor Kültür Festivali, bu yıl daha zengin, çeşitli, özgün bir içerikle ziyaretçileriyle buluşuyor.
Yenikapı Meydanı'nda kurulan özel alanda gerçekleştirilen ve 5 gün sürecek festivalin geleneksel hale gelen aba güreşi, mas güreşi, mangala ve atlı okçuluk gibi etkinliklerine bu yıl bir sürpriz daha eşlik edecek.
GENÇLİK VE SPOR BAKANI BAK: "ETNOSPOR FESTİVALİ, GELENEKSEL SPORLARA DEĞİŞİK BİR VİZYON VE ENERJİ GETİRDİ"
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, bu yıl üçüncüsü düzenlenen Etnospor Kültür Festivali'nin geleneksel sporlara yeni ve farklı bir heyecan getirdiğini söyledi.
Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından organize edilen ve Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu Yenikapı Meydanı'ndaki festivalin açılış töreninde konuşan Bakan Bak, bu organizasyonla tozlu raflarda kalan geleneksel spor dallarının yeniden ortaya çıktığını dile getirdi.
Bu yıl "At Binenin Kılıç Kuşananın" sloganıyla gerçekleştirilen festivali, Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak yakından takip ettiklerini ve desteklediklerinin altını çizen Osman Aşkın Bak, şöyle konuştu:
"Etnospor Festivali, geleneksel sporlara değişik bir vizyon ve enerji getirdi. Önemli bir vizyon çizdiler ve doğru bir yolda ilerliyorlar. Bu yıl üçüncüsü yapılan etkinlikte görüyoruz, etkinliğin gücü, heyecanı her geçen yıl artıyor. Bunun yanında yüzyıllardır milletlerimizin özellikle Türklerin at üzerinde imparatorluktan imparatorluğa taşıdığı heyecan çok fAntalyair noktada. Burada tarihi bir geçmişi yaşıyorsunuz. Çocuklarımız ata binmeden, ata dokunmadan, günlük yaşam içinde bu kültürleri özümsemeden yetişiyor. Bu süreçte adeta tozlu raflarda kalan geleneksel spor dallarının ortaya çıkarılması çok farklı bir vizyon. Buna öncülük eden federasyonlara teşekkür ediyorum."
Etnospor Kültür Festivali'nin Antalya'da yapılan değerlendirme toplantısına da katıldığını anımsatan Bak, "Olimpiyatları dünyada milyarlarca insan izliyor, onun geçmişi ile geldiği safhalara baktığınız zaman, şu anda ulaştığı reklam gücü ve spor endüstrisi çok farkı bir noktada. Antalya'daki toplantıda herkes çok heyecanlıydı. Ata binmek atın üzerinde coşmak, koşmak, ok atmak, şahinlerle avlanmak çok farklı ve yaşanması gereken bir duygu. Bu kurulan yapı güçlenerek tüm dünyada etkili bir hale gelecek. Bir tarihin, kültürün yükselişine işaret edecek." ifadelerini kullandı.
Geleneksel sporların gelişmesine Gençlik ve Spor Bakanlığının yaptığı tesislerle destek verdiğini de aktaran Osman Aşkın Bak, "Bu tip etkinliklerin düzenleneceği tesisler yapıyoruz. Uşak'ta bitirdik, Kayseri, İstanbul, Malazgirt, Ahlat ve Erzurum'da da çalışmalar sürüyor. Bunların hepsi bir kültürün ortaya çıkarılmasıyla alakalı. Bu noktada Cumhurbaşkanımızın, tarihten gelen değerlerimizin ortaya çıkarılmasıyla ilgili verdiği talimat, bağlarımızın güçlendirilmesi noktasındaki teşvikleri çok önemli. Biz tarihini, yaşadıklarını, sporla beraber ortaya koyduğu bu değerleri ileriye taşıyacak kapasitedeyiz." değerlendirmesinde bulundu.
Yurt dışından festivale katılan misafirlerin de heyecanını görmekten dolayı mutlu olduklarını dile getiren Bakan Bak, şöyle devam etti:
"İnanıyorum ki bu festival çok daha güçlü bir hale gelecek. Yeni yapılacak tesislerle çok daha farklı bir heyecan kazanacak. İstanbul'un insanlarının çocuklarının bu festivalde çeşitli etkinliklere katılacağını bekliyorum. Diriliş Ertuğrul dizisi ile beraber gençlerimizde çok farklı bir yaklaşım ortaya çıktı. Onlarla beraber yaşanan heyecan insanlarımızı da heyecanlandırıyor."
Osman Aşkın Bak, geçmişte Güreş Federasyonunun başkanlığını da yaptığını hatırlatarak, "Türkiye'de Yörüklerden tutun pek çok yerde yağlı güreş ve kara kucak güreşleri gelenekleri devam ediyor. Etnospor'un bu heyecanı arttırarak devam ettireceğini düşünüyoruz. Festivalin hayırlı olmasını temenni ediyorum, sporculara başarılar diliyorum. Hep beraber burada coşacağız." şeklinde konuştu.