MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu'dan ilk açıklama: Hakemler bu yüzden görevden alınmış!

Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Ferhat Gündoğdu, 13 Süper Lig hakeminin görevden el çektirilmesine ilişkin, ''Aldığımız bu kararın operasyon ve temizlik gibi kelimelerle değerlendirilmesini kabul etmiyorum. Türk hakemliğinin geleceği için bir süredir çalıştığımız projenin birinci etabıydı.'' ifadelerini kullandı.

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Ferhat Gündoğdu, beIN Sports'ta Güntekin Onay'ın sorularını yanıtladı. Gündoğdu'nun açıklamaları şöyle:

- "Aldığımız bu kararın operasyon ve temizlik gibi kelimelerle değerlendirilmesini kabul etmiyorum. Türk hakemliğinin geleceği için bir süredir çalıştığımız projenin birinci etabıydı."

- "Türk futbolunda bir değişim için bir proje üretmek gerekiyordu. Plan ve program yaptık. Yönetime sunduk ve onay aldık. 4 ay boyunca herkese süre tanıdım. Kurulumda çalışma arkadaşlarım da dahil. Bunu kendilerine de söyledim."

Son dakika haberi: Süper Lig'de deprem: Tam 13 hakemin fişi çekildi! Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Hüseyin Göçek...

"DOĞRU BİR KARAR VERDİĞİMİZİ ANLAMIŞ OLDUM"

- "Eğer Türk futboluna bir hizmet sunuyorsak ve kalite de sorgulanıyorsa, ne yapmak gerekiyorsa, onları sorguladık. Bu mantıkla başladık. 4 aylık sürede hakem arkadaşları çok ince bir çalışmayla gözlemledik. 8 Mart günü kararımızı hayata geçirdik."

- "Bunun ismi klasman belirleme ve bu her yıl yapılır. Klasman belirleme Serdar Tatlı döneminde, 4 döneme çıkarıldı. Performansı düşük olan hakemlerin performansını arttırmak için böyle bir şey yapıldığı söylendi. O zaman nedenini anlamamıştım sonradan anladım."

- "Son 48 saatte yaşananları gördüğümde ne kadar doğru bir karar aldığımızı anlamış oldum."

Hüseyin Göçek'i hüngür hüngür ağlatan soru

"13 HAKEMİN SUÇ ÖRGÜTLERİ VEYA İLLEGAL BİR DURUMLARI SÖZ KONUSU DEĞİL"

- "4 aylık çalışmamızın özellikle son 2 aylık dönemindeki ölçütler belirleyici oldu. Hakem arkadaşlarımızın hiçbir suç örgütü, hiçbir illegal işle alakası yoktur. Zaten devletin gerekli mekanizmaları hepimizi incelemiştir."

- "Bazı arkadaşlarımız bilerek ya da bilmeyerek, kurumun üstünde davranmaya başladılar. Statülerinden dolayı hakemlik sistemi olumsuz etkilenmeye başladı. Davranışlarında hür olmayan bir hakem, asla doğru karar veremez."

- Güntekin Onay: "10 hafta kala neden diyorum bana cevap vermiyorsunuz?"

Ferhat Gündoğdu: "1 gün bile beklemeye tahammül yoktu. Her hafta eleştiri, her hafta yapılan değerlendirmeler, sadece bize değil, Türk futboluna zarar veriyor. "

Merkez Hakem Kurulundan skandal ihmal: Hakem ataması yapılması unutuldu, maç ertelendi

"KÖTÜ HAKEM DEĞİLLER"

- "Bu arkadaşlarımızın bir kısmı, bulundukları liglere karşılık veremediler. Sadece benim dönemimde değil, daha öncesinde de böyleydi... Bu bir operasyon değil, operasyon yok."

- "Biz bu kararı Türk futbolu için yaptık. 1 gün bile bekleyemezdik. İçlerinde pırıl pırıl genç arkadaşlarımız var. Karar 8 Mart gününde verilmedi. 1,5 aydır Sayın Başkan Nihat Özdemir'e adım adım rapor verdim. Kasıtlı olsam, bunu devre arasında yapardım."

- "Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Ali Palabıyık kötü hakem değil. Akla yatkın bir karar gibi gelmiyor olabilir."

- "Hakemlik yapmak isteyen arkadaşlar olursa, alt kategoride devam edebilirler. Gözlemci olabilirler. Bir alt lig için VAR çalışması yapıyoruz, orada da devam edebilirler. Önümüzdeki hafta bu arkadaşlara davet göndereceğim ve tek tek görüşeceğiz."

MHK'nin kararı sonrası ilk istifa geldi: Mete Kalkavan hakemliği bıraktı!

"NİHAT ÖZDEMİR'DEN TALEP GELMEDİ"

- "TFF Başkanı Nihat Özdemir ve kulüpler dahil kimseden bir talep gelmedi. Bu listeden tamamen ben sorumluyum"

- "Mete Kalkavan'ın bırakması bir karardır. Bizde grev yok, istifa edebilir, belli bir süre görev almak istemeyebilir. 6719 hakemimiz var. Aşağıda bekleyen çok genç arkadaşımız var. Yıllarca B-C klasmanında bekleyenler var. Alttan gelenler çok iyi, iddialıyım."

- "10 tane B'den A klasmanına geçen arkadaş var. C klasmanı için çok istekli olanlar var. Bir alt tarafta aynı şekil pırıl pırıl hakemler var. Taşın altına elimizi değil, gövdemizi soktuk. Nihat Özdemir'e teşekkür ederim."

- "Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus arkadaşım. Henüz konuşmadık. Bazı arkadaşlarımız aradı. Açıklama yapacağımı söyledim. Şimdilik konuşmamalarını tavsiye ettim. Sağ olsunlar dinlediler. Diğer arkadaşlar aramadı, şaşkınlık içinde olabilirler."

Mete Kalkavan'dan MHK başkanına büyük şok! Neye uğradığını şaşırdı

"TRABZONSPOR'UN YARIŞTA TEK KALMASI KARARIN ALINMASINDA ETKİLİ OLDU"

- "Yönetime bunun gerekçelerini ve nasıl yapacağımızı sundum. 48 saatte Twitter'da çok fazla asılsız iddia gündeme geldi. Sosyal medyadaki söylentilerin önüne geçmek istedik."

- Güntekin Onay: "Trabzonspor'un yarışta tek kalması kararda etkili oldu mu?"

Ferhat Gündoğdu: "Doğrudan etki etmedi ama dolaylı etkenlerden biriydi."

- "Kalan haftalar için endişeye gerek yok. Bize ve hakemlere güvenin. Kamuoyu insani hatayı kabul ediyor. Bu 12 hakem de hata yaptı, en genç arkadaşlar da bu hataları yapıyor. Kamuoyu genç arkadaşlarımızın hatalarını kabul ediyor"

İpi çekilen 13 hakem en çok kimin maçını yönetti? Trabzonspor ve Beşiktaş detayı...

"VAR YATIRIMIMIZ ÇOK İYİ"

- "VAR odasında görev alacak arkadaşlarımız, sınava giriyor. 100 üzerinden 75 alamayan VAR odasına giremiyor. 40 üzerinde kliple, görsel hafızaları gelişti. Birçok eğitimimiz var."

- "VAR teknolojimiz çok iyi, iyi yatırım yapılmış. Sık sık 'Sizin VAR teknolojinizi kullanabilir miyiz?' diye davet alıyoruz. Ancak VAR'ı da kullanan bir insan. VAR'ın ilk iki yılı sancılı geçti. VAR çizgisini de yazanlar, insanlar. Konseptin sahibi David Elleray."

- "Sık sık VAR odasına giren hakemlere Riva'da eğitim veriyoruz. Çizgilerde bir standart oluştu. VAR odasına çok fazla yetki vermediğimiz, staj yapsın diye AVAR II atadık."

Servet Yardımcı ilk kez açıkladı! UEFA, şok hakem kararı için bakın ne demiş

YABANCI HAKEM AÇIKLAMASI

- "Yabancı hakeme karşıyım. 80 milyonluk çok büyük bir devletiz. İnsan kaynağıyla ilgili hiçbir sıkıntımız olmamış. Küllerimizden doğan bir milletiz. Bu ülkede teknik direktör, futbolcu, hakem olmaması, dışarıdan getirilmesi... Şahsi olarak doğru bulmuyorum."

- "Yarı profesyonel hakemlik birçok ülkede uygulanıyor. Bize de uygun olan yarı profesyonel hakemlik. Önümüzdeki yıldan itibaren sözleşmelerimize standart maaş koyacağız ama performansa göre prim alacaklar. Bu rekabeti arttırır."

- Güntekin Onay: "Bu operasyon kalan haftalarda hakemleri nasıl etkiler?"

Ferhat Gündoğdu: "Toplum olarak sonuçlara bakarız. Kötü olursa, 'Biz demiştik' olur. Arkadaşlarımıza desteği vereceğiz. Herhangi bir olumsuzluk yaşayacağımızı düşünmüyorum"

- Güntekin Onay: "Türkiye'de oyun çok fazla duruyor, lütfen hakemler gereken yapsın"

Ferhat Gündoğdu: "Hedeflerimiz arasında bu konu var. Bir akademisyen gruba bu konuyu verdim. Dünyada çalışma yapılmış mı, incelenmesini istedim ama böyle bir çalışma yok"

Fenerbahçe'nin Mete Kalkavan ile işi bitmedi! Seferberlik başladı