Camp Nou bize bir kapı açtı

Stadı planlanan sürede bitirmek için her türlü imkâna sahibiz. Ancak stadı yapıp, gitmeyeceğiz. Camp Nou bize bir kapı açtı. Burada kalıcıyız. Büyük bir taraftar olmasam da artık futbol stadyumlarını seviyorum...”

AKŞAM

Camp Nou'nun yenilenmesi için yapılan ihaleyi kazanan Türk devi Limak Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, İspanyol basınına konuştu. Çok önemli açıklamalar yapan Özdemir, sadece stat projesiyle ilgili değil, birçok konuda İspanyol medyasının merak ettiği sorulara cevap verdi. Epe.es'te yer alan röportajın bazı bölümleri şöyle: "Kolay olacağını düşünmemiştim. Kimse pastanın bir kısmını kaybetmek istemiyor. Herkes kendi bölgesini savunmak istediği için bazı tepkilere şaşırmıyorum. Lyon Havalimanı işini almaya çalıştığımızda da Fransa'da bazı medya organları tarafından egzotik görüldük!

ÇOK GÜZEL BİR FIRSAT OLDU

Batı Avrupa'da ve Amerika Birleşik Devletleri'nde de iş yapma zamanı geldi. Türkiye'de yüz ölçümü bakımından dünyanın en büyük havalimanını inşa ettik. Ayrıca en uzun asma köprünün yanı sıra otoyollar ve diğer altyapı çalışmalarını gerçekleştirdik. Şimdi İstanbul'da Merkez Bankası'nın merkezini yapıyoruz. İngiltere'de şirket kurduk ve projeleri incelemeye başladık. Batı Avrupa'da modası geçmiş altyapılar var. Yeni FC Barcelona Stadyumu seçeneğini gördük. Çok güzel bir fırsat vardı. Biz bu işi biliyorduk. Teknik ekibimiz incelemeye başladı ve ben de devam edin dedim. İspanya ile Türkiye'nin çok dostane ilişkileri var.

HÜKÜMETLERİN BİR ETKİSİ YOK

Başkan Laporta ile önceden bir tanışıklığımız yoktu. İlk tanışmamız 31 Ocak'ta sözleşme imzalarken oldu. 1976'da Limak'ın kurucu ortağı, Fenerbahçe eski asbaşkanı ve Türkiye Futbol Federasyonu başkanlığı yapmış babam, Laporta Bey'le geçmişte bir toplantıda tanışmıştı. Hükümetin hiçbir müdahalesi olmadı. Bu hükümetlerin herhangi bir şekilde müdahale etmek durumunda olmadığı, özel bir iş. Ancak hem Madrid'deki Türk Büyükelçisi hem Ankara'daki İspanya Büyükelçisi bizi kutladı. İki ülke arasındaki ikili ticaret hacmi 2022 senesinde 16.5 milyar euro.

HIZLI KARARLAR ALABİLİYORUZ

Barcelona 18 ay sonra Cam Nou'ya dönecek ve maçlarını burada oynamaya devam edecek. Kasım 2024'te taraftarların yüzde 50 kapasiteyle stada dönmesini sağlayacağız. Limak bu konuda oldukça rekabetçi bir formüle sahip. Maliyet ve esneklik bizim için avantaj. Ekipmanların yüzde 50'si dışarıdan, yüzde 50'si yerel olabilir. Kuveyt Havalimanı'nda yaptığımız buydu. Kuveyt'te çalışan vinçler Barça stadında da kullanılacak. Aynısı çimento ve diğer ürünler için de geçerli. Limak'ın bir çimento şirketi var ve İspanya'ya çimento ihraç ediyor. Bu yüzden daha hızlıyız ve maliyetleri kontrol edebiliyoruz. Bir aile şirketi olduğumuz için daha hızlı kararlar alabiliyoruz.

İSPANYA'DA ŞİRKET BAKIYORUZ

Türkiye için İspanya'daki Limak projesi, imaj ve güç denen şey için çok önemli. Ülke için çok değerli bir proje. Bu bizim yapıp gideceğimiz bir proje olmayacak. Bize alışmaları gerekecek. Biz burada kalacağız. Yeni Camp Nou bize bir kapı açıyor. İspanyol şirketlerle daha fazla iş anlaşması istiyoruz. Halen Amerika'da bir şirket satın alınması söz konusu. İspanya'da neden olmasın? Şirketi henüz bulamadık. Fırsatı bekliyoruz. İspanya'yı, Latin Amerika'ya açılmak için bir platform olarak görüyoruz. Artık İspanya özel nedenlerle seyahat edeceğim bir destinasyon. İş için havaalanlarını gerçekten seviyorum. Büyük bir taraftar olmasam da artık futbol stadyumlarını da sevmeye başlıyorum."