Bülent Yıldırım: Baskı beni etkilemez

Bülent Yıldırım, Arena'daki tarihi final için özgüvenini böyle ortaya koydu: İyi hakem derbide belli olur.

MURAT TARHAN

“Derbi maçlarda herkesin üzerinde baskı oluyor. Üst düzey hakem baskı algısını aza indirmek, baskıya mukavemet etmek ve olabildiğince objektif kalarak, kuralları uygulamakla mükelleftir. Bunu yapan iyi hakem oluyor.”

 
G.SARAY-Fenerbahçe derbisinin hakemi Bülent Yıldırım’ın uygulamaları ve sözleri nasıl bir derbi yöneteceği konusunda da önemli ip uçları veriyor.  Daha önce bir söyleşisinde “Sahada kuralları uygularım. Ödün vermem ve kesinlikle babamı bile tanımam” şeklinde değerlendirme yapan Bülent Yıldırım, en son Trabzonspor-F.Bahçe maçını saha dışı olaylar nedeniyle iptal etmişti. Yıldırım, oyun alanına yapılan tecavüzlerin de en ağır şekilde cezalandırılmasından yana. Bu konuda Lig TV’ye daha önce verdiği söyleşide Yıldırım şunları söylemişti:

SAHANIN HAKİMİ HAKEMDİR

“Oyun alanı futbol için organize edilmiş bir yer. Oyun alanının kendine göre bir namusu ve dokunulmazlığı var. Sahada oyunun unsurlarıyla ilgili bir kişinin fiili tecavüzü kabul edilir bir şey değil. Oradaki herkesin emeğini, oyunun değerini rafa kaldıran bir şey. Geçmiş yıllarda anons uygulamaları vardı. Ancak biz şunun altını çizmek gerekir ki, UEFA hakem Konvansiyonu’na imza atmış bir ülkeyiz ve uluslar arası kuralları uygulamakla mükellefiz. Oyunun sağlığını, oyunun sağlığını, oyunun asli unsurlarını tehlikeye atacak bir olay ve infial maça tesir eder. Bu işin uygulayıcısı da sahadaki hakemdir ve onun yorumlarına herkesin saygı duyması gerekir. Bir hakem oyunun devamına imkan kalmadığına kanaat getirdiği anda devam etmemeli. Bundan da hakemin bir sorumluluğu yok.

MAÇA GÖRE YÖNETİM OLMAZ

Her hakem her maçı kazasız belasız bitirmek, oyunu problemsiz tamamlamakla mükelleftir ve bunun için elinden geleni yapar. Bakış açısı çok önemli. Biraz duygusal bakıyoruz. Bir hakemin müsabakanın nerede olduğuna, ne olduğuna bakması, maça göre yaklaşım farklılığı göstermesi olamaz. Ama kamuoyunun algılayış biçiminde farklılık olabiliyor. Uygulamakta mükellef olduğumuz kurallarla ilgili bizde bir farklılık yok. Ama dışsal etkiler oluyor.

BASKININ ALTINDAN KALKABİLİYORUZ

Derbi maçlarda baskı altında kalıyoruz. Ancak üst düzey hakemden beklenen nedir. Baskı algısını en aza indirmek, baskıya mukavemet etmek ve olabildiğince objektif kalarak ona göre kuralları uygulamasıdır. Bunu iyi yapanlar üst düzey hakem oluyorlar. Bu baskı derbi maçlarda herkesin üzerinde oluyor. Hepimizin sorumluluğu var.

HERKES BİRBİRİNE SAYGI DUYACAK

Şimdi eğer gerçekten samimiysek ve birbirimize saygı duyacaksak. Kazanan hak ederek kazandığı zaman mutlu olmalı. Kaybeden, bugün ben kötü olduğu için, rakibim iyi olduğu için kaybettim diyebilmeli. Hakem de saygının çizgisini korumak için oyunu negatif anlamda bozmadan, kuralları uygulayarak maçı sağlıklı şekilde tamamlamalı. Konu bundan ibarettir.”

DEVRE ARASI DEĞERLENDİRME YOK

Devre arasında asla ve zinhar oyunun gidişatını etkileyen hataların hiç biri tartışılmaz. Çünkü bu psikolojik olarak ve özgüven anlamında dalgalanmaya sebep olur. O anda o algıyla verilen karar doğru kabul edilir ve asla tartışılmaz. Maçtan sonra gözlemci arkadaşlarımız gelir, görüntüler eşliğinde teknik değerlendirmeler yapılır. Sonradan raporun değiştirilmesi, asla ve zinhar söz konusu olamaz.”

MOTİVASYON KONTROLSÜZ GÜÇ DEĞİLDİR

“Gerçek anlamda oyuncu kendi yaptığı işi, mesleğine saygı duyduğu anda, rakibine saygı duyduğu anda, hakeme saygı duyduğu anda, hakemin ortaya çıktığı pozisyon sayısı azalır. 25-30’u aşan faul hem oyun kalitesini hem de bizi etkiliyor. Oyuncu arkadaşlar kendi işini yaparsa, bizim işimiz de kolaylaşır. Bu tamamen iyi niyetle ilgili bir şey. Ben son dönemde bu konuda oyuncu arkadaşların daha duyarlı olduğunu düşünüyorum. Samimi söylüyorum. Ama motivasyonla kontrolsüz güç arasında ince bir sınır var.”

 
EKMEK TEKNELERİNE SAYGI GÖSTERSİNİLER

“Futbolcularla aramızda oyuna katkıda bulunmak anlamında, emek vermek anlamında hiçbir fark yok. Hepimiz birbirimizi zaman içinde daha iyi tanıdık. Öncelikle kendi emeklerine, rakiplerine, oyuna ve ekmek yedikleri tekneye saygı göstersinler. Sahada olan şeyin toplumsal yansımalarını da düşünüp, ona göre davranmalarını bekliyoruz. “

GALATASARAY VE FENERBAHÇE'YE ABONE

LİGDE ilk yarıda Kadıköy’de oynanan ve F.Bahçe’nin 2-0 kazandığı maçı da Bülent Yıldırım yönetmişti. F.Bahçe ve G.Saray lehine 2 penaltı kararı vermiş, G.Saray Melo’yla penaltıyı kaçırırken, Emre gol yapmıştı. Sezon başında oynanan Süper Kupa finalini de Yıldırım yönetmiş ve G.Saray 1-0 kazanarak kupayı almıştı.

AMATÖR FUTBOLCU

KAYSERİ Amatör Kümede  o zamanki  ismi Talas şimdi ise Yenidoğan olan  kulüpte lisanslı futbolcu olarak futbolla tanışan Bülent Yıldırım, ODTÜ’de okuduğu yıllarda MHK’nin açtığı hakem kursunu kazanarak yeşil sahalara giriş yaptı. Ekonomi Bakanlığı İç Denetim Birim Başkanı olan 42 yaşındaki  Bülent Yıldırım,20 senedir hakemlik yapıyor.

373 MAÇ YÖNETTİ

2011 yılında UEFA tarafından 1.kategoride yer alan Yıldırım, bugüne kadar 373 maç yönetmiş.2003-004 sezonunda Spor-Toto Süper Lig’de görev yapan FİFA Kokartlı Yıldırım, Profesyonel Lig’de ilk orta hakemliğini  7 Mart 1998 tarihinde  Mobellaspor-Alanyaspor arasında oynanan 3.Lig maçında yapmış.
 
MÜZİK DÜŞKÜNÜ

Bülent Yıldırım hakemliğe başlamadan önce müziğe büyük ilgi duymuş. Sesinin güzel olması nedeniyle ilkokul ve orta okulda  Türk Halk Müziği, lisede ise  Türk Sanat Müziği korusunda görev almış. Amatör olarak pop müziğinde solist olarak sahneye çıkan  Yıldırım, aynı zamanda çok iyi saz çalıyor.