Bir erkek boksör Türk kızını dövdü

Esra Yıldız Kahraman, Olimpiyatlar yarı finalinde Tayvanlı Lin Yu Ting'e kaybetti. Dünya basını, cinsiyeti tartışmalı rakibine elenen sporcumuzla ilgili, “Cesur kadın tehlikeye atıldı” diye yazdı.

AKŞAM SPOR

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda milli boksörümüz Esra Yıldız Kahraman, yarı finalde Tayvanlı Lin Yu Ting'e 5-0 yenilerek finale çıkma şansını kaybetti ve bronz madalya elde etti. 57 kiloda rakibine karşı iyi bir oyun ortaya koymasına karşı elenen sporcumuzun mücadelesi, dünya basınında da kendisine geniş bir yer buldu. Kadın Hakları Ağı, cinsiyeti tartışmalı olan Lin Yu Ting ve milli sporcumuzun müsabakasını, "Başka bir cesur kadın daha tehlikeye atıldı çünkü yine Olimpiyat Komitesi onu koruyamadı. Türkiye'den cesur Esra Yıldız Kahraman'ı selamlıyoruz" sözleriyle yorumladı.

BİR KADININ HAYALİYLE OYNADI

Kadın ağırlıklı spor haberleri yapan FairPlayForWomen ise, "Bir kadının daha Olimpiyat hayalleri elinden alındı. Ve yine bir protesto (Esra'nın X kromozomu hareketini kastederek). Yeter, artık yeter!" ifadesine yer verdi. Öte yandan cinsiyeti tartışılan bir diğer sporcu olan Taylandlı Janjaem Suwannapheng de milli boksörümüz Busenaz Sürmeneli'yi turnuva dışında bırakmıştı. Bir diğer cinsiyet tartışmasının öznesi olan Cezayirli Imane Khelif ise Paris 2024 Olimpiyatları'nda final maçına çıkacak. Khelif, Çinli Liu Yang ile bu akşam karşılaşacak.

KROMOZOM İŞARETİ GÜNDEMDE

Öte yandan karşılaşmanın ardından sporcumuz Esra Yıldız Kahraman'ın, rakibinin kadınlar müsabakalarında yarışmasına müsaade eden organizasyona tepkisi, dünyada gündem oldu. Milli boksörümüz, karşılaşmanın ardından erkek kromozomu taşıdığı iddia edilen rakibi karşısında dişiliği sembolize eden 'X kromozomu' işaretini yaptı. Kahraman'ın bu hareketi, sosyal medya başta olmak üzere dünyada birçok mecrada yankı uyandırdı. Ting, XY kromozom uygunluğu kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Boks Birliği (IBA) tarafından 2023 Dünya Boks Şampiyonası'ndan diskalifiye edilmişti.