Başörtüsüne Fransız ırkçılığı

Decathlon, Müslüman kadınların spor yaparken takmaları için tasarladığı bir başörtüsünü satışa sundu. Mağaza yönetimi ırkçı tepkiler ve tehditler yüzünden Fransa’da ürünün satışına son verdi.

1

FRANSA’DA Müslüman kadınların hak ve özgürlüklerini hiçe sayan bir eyleme daha imza atıldı. Fransız fi rması Decathlon, Müslüman kadınların spor yaparken takmaları için bir başörtüsü tasarladı ve bunu satışa sundu. Tehdit ve hakaret içerikli binlerce mesajın hedefi olan fi rma, siyasilerin de boykot çağrıları yapması nedeniyle ürünün satışını durdurma kararı aldı. Mağaza yetkilileri, Fransa’daki halka açık mağazalarda ürünün artık satılmayacağını duyurdu. Spor parekende devi Decathlon, “Benzeri görülmemiş bir hakaret ve tehdit algısı” ile karşı karşıya kaldığını ve bu yüzden böyle bir karar alındığını açıkladı. Yetkililer, çalışanlarının bu yüzden fi ziksel saldırılara maruz kaldığını da açıkladı. 

HAZIMSIZ SİYASİLER

Siyasiler de Müslüman kadınlar için tasarlanan başörtüsünün laik değerlerle çeliştiğini iddia ederek yasağa destek verdi. Merkez Sağ Partisi Sözcüsü Lydia Guirous, “Bu kadın haklarına ihanettir. Fransa’da İslam’ı durdurmalısınız” açıklaması yaptı. Yasağın ardından da destek verenlere teşekkür etti. İktidardaki Merkez Sağ Parti’de siyaset yapan Aurore Berge, “Kadın ve vatandaş olarak değerlerimizi kıran markaya güvenmiyorum” diye boykot çağrısı yaptı.