Tüm ligler ertelendi! Süper Lig ne zaman tamamlanacak? Başkan Özdemir açıkladı

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu; TFF Başkanı Nihat Özdemir, Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, Voleybol Federasyonu Başkanı Akif Üstündağ ve Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Sepil ile olağanüstü toplantıda bir araya geldi. Koronavirüs salgını sebebiyle spor müsabakalarının geleceğinin tartışıldığı toplantıdan erteleme kararı çıktı. Kararın ardından Süper Lig'in akıbeti merak konusu oldu. TFF Başkanı Nihat Özdemir, zirveden sonra DHA'nın sorularını yanıtladı ve Süper Lig'in ne zaman tamamlanacağını açıkladı

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, futbol, basketbol, voleybol federasyonları ve Kulüpler Birliği Vakfı başkanlarıyla gerçekleştirdiği toplantı sonrası yaptığı açıklamada tüm spor müsabakalarının ertelendiğini duyurdu.

Ligler ertelendi!

Bakan Kasapoğlu’nun açıklamaları şu şekilde:

“Hepimizin malumu, dünyayı saran ve binlerce insanı etkileyen koronavirüs salgınıyla ilgili çalışmalarımız güçlü şekilde devam ediyor. Tüm gelişmeleri ülke olarak an be an takip ediyoruz. Hastalığın dünyadaki yayılımı ve sonrasındaki senaryoları takip ediyoruz. Devletimizin tüm kurumları elinden gelen önlemleri yapıyor. Bu salgının üstesinden millet olarak, devletimizle el ele vererek geleceğiz. 14 günlük karantina süreci, yurt dışından gelen vatandaşlar için çok önemli. Yayılımı kontrol altına almak için duyarlılık çok önemli. Vatandaşlarımıza bu konuda teşekkür ederim. Dünyada birçok ülke karantinada sıkıntı çekerken, bizler bu süreci iyi şekilde yönetiyoruz.

Sporda da temas olduğu için birçok ülkede ligler ertelendi. UEFA toplantısı sonrası EURO2020 de ertelendi. Biz de gelişmeleri takip ediyoruz ve kararlarımızı sürekli güncelliyoruz. Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı'na da teşekkür ederiz. Hedefimiz Türk sporunun sadece bugününü değil, yarınlarını da kurgulamak. Bu süreci birlikte değerlendirmek için toplandık. Bu süreci milletimizle yürüttükten sonra sporda da yürüyüşümüz güçlü bir şekilde devam edecek.

“LİGLERİN ERTELENMESİNE KARAR VERDİK”

Geçen hafta müsabakaların seyircisiz oynanma kararı alındı. Türkiye liglerin seyircisiz oynanma kararını en erken alan ülke oldu. Tedbiren alınan bu karar, koronavirüsün yayılım süreci nedeniyle tekrar değerlendirildi. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde dün değerli bir toplantı yapıldı. Bugün itibariyle bizler de toplandık ve liglerin ertelenmesine hep beraber karar verdik. Spor camiamızla birlikte diyaloglarımıza devam edeceğiz. Güçlü bir şekilde devam edeceğiz.

Yabancı futbolcularımızın yurt dışı gidiş gelişleriyle ilgili konuştuk. 14 gün karantina süreci var. Kulüplerimiz, futbolcuların bu durumlarını hassasiyetle devam takip edecek. Bugünleri hep birlikte atlatacağız. Aldığımız karar camiamıza ve gençlerimize hayırlı olsun.”

SÜPER LİG NE ZAMAN TAMAMLANACAK?

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir, ligleri 27 Haziran'a kadar bitirmeyi planladıklarını ve nisan ayında duruma göre liglere başlamayı hedeflediklerini dile getirdi.

TFF Başkanı Nihat Özdemir, Ankara'daki spor koronavirüs zirvesinin ardından Demirören Haber Ajansı'nın (DHA) sorularını yanıtladı. Özdemir, 26 haftayı tamamladıklarını hatırlatarak, "8 maç kaldı. Her takım 34 maç oynayacak. Artı 2 tane Ziraat Türkiye Kupası yarı finali, sonrasında finali var. Bir de Medipol Başakşehir'in Avrupa Ligi rövanş maçı var. Önümüzde böyle bir süreç var. Biz TFF olarak herhangi bir tarihte lig başladığı zaman, 27 Haziran'dan -27 Haziran'da inşallah oynanacak bir Şampiyonlar Ligi finalimiz var- önce ligimizi bitecekmiş gibi tüm plan, program ve tarihlerimiz, alternatifleriyle hazır. Hepimizin bildiği gibi 26'ncı haftaya gelirken, Süper Lig'in bazı takımları, oynamak isteyen vardı, oynamak istemeyen vardı. Ama bugün, Süper Lig'in tüm takımları bu maçların oynanmasını istemiyor ve ertelenmesini istiyorlardı. 26'ncı haftayla, 27'nci haftanın durumu çok farklı. Koronavirüs çok değişik bir şekilde cereyan etmekte. Avrupa'da, Çin'de, İran'da bunu gördük. Türkiye bu süreci çok iyi götürüyor. Türkiye en iyi durumda olan ülkelerin başında gelmektedir. Biz de hükümetizle devamlı konuşarak program yapıyoruz. Bugün Sayın Spor Bakanımız 3 temel federasyonu topladı ve bu kararı ürettik. Liglerimizi erteledik. Ertelenerken, enine boyuya çok konuyu konuştuk. En kısa zamanda tekrar liglerimizi başlatmak ve seyircili bir şekilde liglerimizi bitirmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

"TÜM PLANLARIMIZ, TÜM TARİHLERİMİZ HAZIR"

Her türlü şartı düşündüklerini belirten Özdemir, "Tüm planlarımız hazır, tarihlerimiz hazır. Her şey belli. Hem Süper Lig, hem Ziraat Türkiye Kupası he de Başakşehir'in Avrupa maçlarıyla ilgili her şey hazır. Türkiye'nin koronavirüs salgınındaki gelişimine göre biz de Kulüpler Birliği ve diğer kulüplerle yapacağımız toplantılarla her şeyi belirleyeceğiz. Tüm ligleri düşünerek çalışma grubu oluşturacağız ve bu tarihleri Türkiye'nin durumuna göre belirleyerek yola devam edeceğiz" dedi.

"SAĞLIK BAKANLIĞI VE BİLİM KURULU'NUN KARARLARINA GÖRE BİZ DE KARAR ALACAĞIZ"

Kendilerinin TFF olarak ancak fikstürü ilan edebileceğini dile getiren Nihat Özdemir, şöyle konuştu: "Biz ancak, fikstürü ilan ederiz. Ama her kulübün kendi futbolcusunu yönetmesi, izin vermesi, vermemesi, onların idaresine bağlıdır. Biz, genel olarak ancak maç programlarını planlayabiliriz. Diğerleri kulüp yönetiminlerine bağlı ilerleyecek. Futbolcuların evden çıkmak istememesi nedeniyle bu kararları aldık. Kendilerini planlayacaklar ve ona göre yürüyecekler. Hedefimiz liglerimize nisan ayında başlamaktır. Türkiye'nin koronavirüs ile ilgili planlaması ve Sağlık Bakanlığı'nın ve Bilim Kurulu'nun aldığı kararlara göre biz de karar vereceğiz."

HİDAYET TÜRKOĞLU’NUN AÇIKLAMALARI

“Devlet olarak bu zaman kadar atılmış adımlar bizleri çok mutlu etti. Sayın Bakanımıza teşekkür ederiz. Dünya olarak zorlu bir günden geçiyoruz. Sporcuların çekincelerini, kaygılarımızı her zaman Bakanımıza bildiriyorduk. Alınan bu karar, herkesi mutlu etmiştir. Bundan sonra alacağımız tedbirleri görüştük. Hijyen konusunda federasyonlar olarak gerekenleri yapacağız. Federasyonlar olarak, sporculardan, antrenörlerden, hakemlerden isteklerimiz farklı olacak. Kendilerine iyi bakmalarını isteyeceğiz.”

MEHMET AKİF ÜSTÜNDAĞ'IN AÇIKLAMALARI

“Türk sporu için en iyi kararı tartıştık. Federasyonların görüşlerine Bakanımız önem verdi. Kendisine teşekkür ederiz. Türk sporu için hayırlı olsun. Bu alınan karar, burada bırakılmamalı. Voleybol branşı olarak zor bir süreçteyiz. Olimpiyat hazırlığı bizim için çok önemli, birçok organizasyon ertelendi. Planlı ve programlı ilerlememiz gerekiyor. Bunu kulüplerimizle yapacağız.”

MEHMET SEPİL'İN AÇIKLAMALARI

“Kulüpler Birliği Vakfı olarak bu kararı destekliyoruz. Sağlık açısından bu tedbiri almak zorundaydık. Bu toplantıda herkes ortak fikirdeydi. Aynı duyguları ve düşünceleri paylaştık. Burada iş bitmiyor. Hızlı bir şekilde futbol konusunda, TFF ve kulüpler olarak hızlı bir çalışma yapacağız ev bu süreci nasıl yöneteceğimizle ilgili kararlar alacağız. Cuma günü kulüp başkanlarını toplantıya çağıracağım. Önümüzdeki sürecin birçok değişik noktaları var. Mayıs ayında biten kontratlar, oyuncuların talepleri... Bunları tek bir ses haline getirmek zorundayız. Sayın Bakan'a teşekkür ederiz. Bu seyircisiz oynanan maçların süreci de sağlıklı şekilde atlatıldı. Artık beraber çalışarak yeni bir takvim oluşturacağız. Bu çalışmalar cuma günü ile başlayacak.”

SERVET YARDIMCI'NIN AÇIKLAMALARI

“Kulüplerle beraber bu süreci, UEFA'da da yakından takip ederek, yeniden takvim oluşması konusunda karar aldık. Bu süreci beraber yöneteceğiz. Bu karar ülkemize hayırlı olsun.”