Bakan da olsan pasosuz giriş yok

E-bilet sistemi protokol tribünlerinde de uygulanacak.

MURAT KAYA

Yeni sistemle tribünlerde devrim olacak. Daha çağdaş ve denetlenebilir düzen kurulacak. En önemlisi kulüplerin kazancı artacak. Çünkü bilet satışından aracıların komisyon alma dönemi bitiyor. 

Bugüne kadar hep E-bilet sisteminin olumsuz yanları konuşuldu. Aslında bunun altında yatan neden, önyargılardan ve bilgisizlikten kaynaklanıyor. Çünkü yeni sistem daha çağdaş ve denetlenebilir bir yapı getiriyor. Bu sistemle kulüpler doğrudan tüketiciye ulaşma imkanına kavuşuyor. Böylece bilet satışına aracılık eden kurumlara komisyon ödeme durumu da ortadan kalkıyor. 

TEK KARTLA 18 TAKIM İZLENEBİLİR

Sporseverler öncelikle şunu bilmeli. Yeni sistemde ‘Passo Lig Kartı’ olmayan hiç kimse maça giremeyecek. Protokol tribünleri dahil herkes bir kart edinmek zorunda. Yani bakan ve milletvekilleri de maça gitmek istiyorsa Passo Lig kartı sahibi olmak zorunda. Bu kartla bütün Süper Lig kulüplerinin maçlarını izlemek mümkün. Örneğin Sivas’ta oturuyorsunuz ancak G.Saray taraftarısınız. Hem Sivasspor’un hem de G.Saray’ın maçlarını izlemek istiyorsunuz. Bir tane Passo Lig kartı bunun için yeterli. Yapmanız gereken sadece gideceğiniz maçın biletini satın alıp, kartınıza yüklenmesini sağlamak olacak.

KARTLAR GELECEK YIL DA GEÇERLİ

Bu sezon alıncak Passo Lig kartları, önümüzdeki sezon için de geçerli olacak. Ancak bir sonraki sezon yenilecek. Yani futbolseverler 2014-15 sezonunda da şimdi aldıkları kartlarla maçlara girebilecek. Yasa 14 Nisan 2011’de çıktığı ve 3 yıl sonra yürürlüğe gireceği maddesi yasada yer aldığı için 14 Nisan’dan sonra bu karar uygulanmak zorunda. Yani erteleme söz konusu değil. Erteleme için ancak kanunda değişiklik yapılması gerekiyor. 

FİŞLEME DİYE BİR ŞEY YOK

Passo Lig kartının alımı sırasında her hangi bir hizmet alımından farklı uygulama yok. Daha önce bilet satışında istenen kişisel bilgiler ve TC kimlik numarası yine isteniyor. Ancak kart alıp maça gidenler, kartını okuttuklarında o kişinin karttaki resmi ekrana yansıyor. Güvenlik kamerasından da o anki görüntüsü ekranda yan yana geliyor. İkisinin uyuşup uyuşmadığı kontrol ediliyor. Yani normal bir kimlik kontrolünden farksız. Bir kartla bir tek kişi maça girebiliyor. Kartını bir başkasına vermesi söz konusu değil. 

DAHA ÇAĞDAŞ VE İLERİCİ

Almanya, Portekiz, İtalya gibi bir çok ülkede uygulanan bu sistem İtalya’da holiganizmi yüzde 60 oranında azalttığı için başarılı bulunuyor. Bu sistemin devreye girmesiyle tribünlerde daha barışçı bir ortam oluşturulması, kadın ve çocukların da güvenlik bir şekilde maçlara gitmesi de hedefleniyor. Tribünlerde daha güvenli bir ortam oluşturma ve futbolun  kötü imajının düzelmesi amaçlanıyor. 

 
Sponsorlar ne yapacak:

Sponsor firmalar sahip oldukları koltukları misafirlerine ve davetlilerine tahsis edebilecek. Ancak bu tahsisin yapılabilmesi için maça gidecek kişinin Passo Lig kartı olmak zorunda. Sponsor firmalar bu karta sahip olan kişiyi maça göndermek istiyorlarsa, hizmeti o kişinin TC kimlik numarasıyla alıp, o kişinin kartına yükleyecekler. 

 
181 kamera takip edecek

Bu sistem statta kameralar tarafından denetlenecek. Örneğin Olimpiyat Stadı’nda 141 tane yüksek çözünürlüklü kamera var. 24 tane gişe ve turnikelerde oynar başlıklı kameralar yer alıyor. 16 tane de olay anında ‘Zum in Aut’ yapan kamera sistemi var. Bu kameraların aldığı görüntüler hem stattaki güvenlik kontrol odalarında takip edilip, depolanacak. Hem de TFF’de oluşturulan ‘Maç Operasyon Odası’na aktarılacak.  
 
Passo Kart nasıl alınacak:

Passo Kart almak isteyen sporseverler, passolig.com.tr adresinden kart başvurusu yapacak. Başvuru yapan kişiler internet üzerinden kart bedeli olan 25 TL’yi, kredi kartıyla ya da hesap kartıyla ödeme imkanına sahip. Kartınız en kısa sürede düzenlenip, belirttiğiniz adrese gönderilecek. Bu kartlara sizin kişisel bilgileriniz de yüklenecek. Ödenen bu 25 TL’nin 7.95 TL’si, kart ve CİP ücreti olarak Asset A.Ş’nin. Geri kalan para ise TFF’de kulüplerin hesabına aktarılacak. Yani kulüpler her bir kartın satışından da 17.05 kuruş kazanacak.
 
Biletler nasıl alınacak:

Bilet satın almak isteyenler passo.com.tr’ye girerek buradan gideceği maçı seçip bilet almak için tıklayacak. Önüne gelen stadın oturma planına ve boş yerlere bakıp, oturmak istediği yeri seçecek. Biletini seçip aldıktan sonra kendisine satın aldığı hizmetin, kartına yüklendiğini belirten hem mail hem de sms gelecek.
 
Taraftar grupları dağılmayacak

E-BİLET uygulamasıyla birlikte taraftar gruplarının aynı bölümden bilet satın alması konusunda bir değişiklik olmayacak. Kombine kartı olan taraftarlara sezon öncesi tanınacak satış önceliği sırasında o gruba mensup taraftarlar aynı koltukları sezonluk satın alabilecek. Yani bu uygulamanın taraftar gruplarını dağıtmak için yapıldığı iddiaları doğru değil.
 
Derbiye 22 bin başvuru

Şirket yetkilileri şu ana kadar Beşiktaş-F.Bahçe derbisi için 22 bin kişinin kart başvurusu yaptığını açıkladı. Yapılan açıklamada bu başvurulardan 12 bin kişinin kartlarının kesilip, adreslerine postalandığı ifade edildi. Bilet alımı yapan taraftarların sayısının ise şu anda 5 bini aştığı vurgulandı.