Ay-yıldızı giymeye can atıyorlar

“Kenan ve Can'ın Türkiye tercihiyle A Milli Takım'a yükselmesi Almanya'da oynayan gurbetçilerimizin görüşlerini tamamen değiştirdi. Artık gurbetçi oyuncular bize gelmek için heyecanlanıyorlar, can atıyorlar.”

AKŞAM SPOR

ORÇUN ÖZATEŞ

Almanya'da fırtına gibi esen Can Uzun'un milli takım tercihini Türkiye'den yana kullanması gündeme oturdu. 19 yaşındaki genç yeteneğin milli alt yaş kategorilerinde hocalığını yapan U19 Milli Takım Teknik Direktörü Soykan Başar, AKŞAM'a yaşanan bu gelişmenin perde arkasını anlattı: "Can, 15 yaşında Almanya Milli Takımı'nda oynuyordu. Bu dönemde kendisini izlemeye başladım. Babası ve kendisiyle iletişime geçerek 16 yaşında Can'ı milli takıma kazandırdık. 17 yaşında İsrail'de yapılan Avrupa Şampiyonası'nda bizimle birlikte oldu. 9 resmi maçta görev aldı. Bir o kadar da hazırlık maçlarında forma giydi. Bu dönemde de Almanya'dan gelen milli takım tekliflerini geri çevirdi.

2005 JENERASYONU TESADÜF DEĞİL

2005 jenerasyonun ortaya çıkması bir tesadüf değildir. Tesadüf bir, bilemedin iki kez olur. Bu dönemde 4 tane oyuncumuz A Milli Takım'a çıktı. Bu planlı çalışmanın eseridir. Bu çocuklar 14-15 yaşlarından itibaren birlikte oynuyorlar. Birkaç genç oyuncu daha geliyor. Kenan Yıldız ve Can Uzun'un A Milli Takım'a yükselmesi Almanya'da oynayan gurbetçilerimizin görüşlerini tamamen değiştirdi. Geçen gün Almanya'nın takibinde olan genç bir gurbetçi futbolcunun babasıyla telefon ile görüştüm. Babasının bana ilk cümlesi 'Sizin döneminizde ne kadar çok A Milli Takım'a oyuncu çıktı. Bu büyük başarı' ifadelerini kullandı.

EN AZ 10 SENE HİZMET EDEBİLİRLER

Artık bize gelmek için can atıyorlar. Heyecanlanıyorlar. Eskiden defalarca telefon görüşmesi yapıyorduk. Şimdi bu duruma geldik. Bu planlı bir çalışmanın eseridir. Eskiden biz Almanya'nın altyapılarından oynayan oyunculara talip olurduk. Şimdi Almanya bizim altyapımızda oynayan oyunculara teklif yapmaya başladı. İş gerçekten tersine döndü. Türkiye tercih edilen ülke konumuna geldi. Arda, Kenan, Can, Semih'in yaşları henüz 18-19... 2 sene sonra performanslarının daha da yukarı çıkacağını düşünüyorum. En az 10 sene milli takımın ileri uçuna hizmet edebilirler."

İYİ BİR TAKIMA GİDECEK

Can Uzun'un Avrupa takımlarının takibinde olduğunu söyleyen Soykan Başar, "17 yaşında Premier Lig'den teklifl er alıyordu. Kendisine şans vereceğini söyleyen Nürnberg, bu teklifl erin hepsini geri çevirdi. Kulübü, bu sezon Can'a çok şans verdi, o da verilen şansı iyi değerlendirdi. Hala İngiltere, İspanya ve Fransa'dan takip eden kulüpler olduğunu biliyorum. Kariyerine nasıl devam edeceğinin kararını EURO 2024 sonrasına bırakabilir. İyi bir takıma transfer olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

KAYBETMEYİ HİÇ SEVMEZ

Gelişimini yakından takip eden Soykan Başar, öğrencisi Can Uzun'un saha içindeki özelliklerini şöyle anlattı: "Ceza sahası içerisinde topla buluştuğunda sonuca gitmekte zorlanmaz. Asıl mevkisi forvettir ama 10 numarada da oynayabilir. İki ayağını da iyi kullanıyor. Çok mücadelecidir. Kaybetmeyi kesinlikle sevmez. Çok sakin bir oyun oynar. Kesinlikle heyecan yapmaz."

KENAN'IN ETKİSİ BÜYÜK

U19 Milli Takım Teknik Direktörü Soykan Başar, Can Uzun'un Ay-Yıldız tercihinde çocukluk arkadaşı Kenan Yıldız'ın da oldukça etkili olduğunu söyledi: "Can, Kenan Yıldız ile çocukluk arkadaşı. Aileler arasında çok iyi bir ilişki var. Bu iletişimde Can'ın bize ısınmasında etkili oldu."