Alpay Özalan, Spor Federasyonları Kanunu Teklifi'nin detaylarını anlattı

TBMM İdare Amiri ve AK Parti İzmir Milletvekili Alpay Özalan, Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi'nin detaylarını anlattı. Alpay Özalan, “Kulüplerde denk bütçe şart olacak. Bir kişi en çok 3 defa federasyon başkanı seçilebilecek. Bir oyuncu, aynı sezonda iki kulübe imza atarsa 1 yıl men alacak, menajerin lisansı iptal olacak.” ifadelerini kullandı.

AKŞAM

TBMM İdare Amiri ve AK Parti İzmir Milletvekili Alpay Özalan, Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi'nin detaylarını anlattı. İşte önemli noktalar:

-Spor kulüplerinde sadece başkan ve yöneticiler değil, muharras üye, müdür ve sportif direktör ya da idari menajerler gibi yetki verilmiş kişiler de yaptıklarından sorumlu olacak. Menajer ücretlerinin üst sınırını aşan farklardan, o transferi yapanlar yükümlü olacak.

-Spor kulüpleri dernek vasfından çıkacak ve spor bakanlığı tarafından tescil edilecek.

-Spor kulübü kurmak için en az 7 kişinin bir araya gelmesi ve tescil başvurusu gerekiyor.

-Spor kulüpleri birleşerek federasyon ve konfederasyon gibi üst kurullar oluşturabilecek.

-Aynı ilde bulunan 15 kulüp birleşerek ortak tesis kurup, birlikte bundan yararlanabilecek

-Şirketleşme önünde hiçbir engel kalmayacak. Bazı üst liglerde yer alabilmek için spor anonim şirketi olma şartı ve onlara en az 1 milyon lira asgari sermaye zorunluluğu getiriliyor.

-Kulüpler ve anonim şirketleri için denk bütçe esas olacak. Herkes geliri kadar harcayacak. TFF'nin yaptığı harcama limitleri çalışmaları da bu şekilde yasal bir dayanağa kavuşacak.

-8 bin 500 TL'nin üzerindeki her işlem finans kuruluşları üzerinden yapılıp, kayıtlı olacak.

-Kurallara uyulmayan miktar ve zarardan yöneticiler şahsi mal varlığıyla da sorumlu olacak. 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası alabilecekler. İbra olup, ayrılsalar da sorumluluk sürecek.

-Federasyonlar arasında hiçbir ayrım olmayacak, hepsi aynı kanuna esas yapıya kavuşacak.

-Federasyon merkezlerinin Ankara'da olma şartı yok. Federasyonlarda 11 asıl 11 yedek yönetici bulunacak ve en az 2 tanesi milli sporcu olacak. En fazla 3 dönem başkanlık şartı var.

-TFF'nin kurulları 4 yıl için seçilecek ve Tahkim üyeliği için en az 10 yıl kıdem gerekecek.

-Oyuncuların çifte imza atması halinde, müsabakalardan 1 yıl men edilecek, menajerinin lisansı tamamen iptal edilecek ve yönetici 300 güne kadar adli para cezası alabilecek.