AKŞAM Spor Yazarları'ndan derbi yorumu: Aslan, Kadıköy'den lider döner!

AKŞAM Spor Yazarları, Kadıköy'deki dev derbide Galatasaray'ı favori görüyor; Engin Verel: ''Fenerbahçe'nin son iki maçına bakarsak, oynadığı futbol galibiyete yakın bir futbol değil.'', Mustafa Sapmaz: ''Kâğıt üzerinde Galatasaray form durumuyla favori. Fenerbahçe Gustavo'suz da kazanabilir.'', Aydın Türkmen: ''Seyirci olmaması psikolojik baskıyı da azaltır, Galatasaray, Kadıköy'den lider döner.'' Kenan Karcı: ''Futbol olarak Galatasaray bir adım önde. Ama saha dışı faktörler ve hakem yönetimi var.''

AKŞAM

ENGİN VEREL: "FARKLI BİR SONUÇ ÇIKABİLİR"

- "Fenerbahçe'nin son iki maçına bakarsak, oynadığı futbol galibiyete yakın bir futbol değil. Kazanılan 6 puan Fenerbahçeli futbolcuların değil, rakip futbolcuların katkısıyla oldu. Ama bunun yanı sıra bu tür derbiler, bilhassa Kadıköy'de oynanan Fenerbahçe-Galatasaray maçları hesapları çoğunlukla alt üst etmiştir.

Performans açısından Galatasaray'ın ağır bastığını söyleyebiliriz ancak bir gerçek var ki son 20 yılda Kadıköy'de 1 kez kazanan Galatasaray var. Bu kompleksi üzerinden atıp, Fenerbahçe'nin zayıf olan orta sahasında hakimiyet kurabilirlerse sonucu lehine çevirebilirler.

Maça kalecilerin ve orta sahaların damga vuracağını düşünüyorum. Netice ne olur derseniz, ben bu maçın beraberlikle biteceğini sanmıyorum. Ancak bir taraf maçtan galibiyetle çıkarsa, o galibiyet de farklı olabilir."

MUSTAFA SAPMAZ: "KÂĞIT ÜZERİNDE CİM BOM..."

- "Kadıköy'de Fenerbahçe'ye karşı kazanamama serisi devam ederken, bir Kadıköy derbisi öncesi Teknik Direktör Fatih Terim'e bu hatırlatıldığında 'Şampiyon olalım ancak burada kazanamamaya devam edelim' benzeri bir yaklaşımla bakmıştı derbi skoruna... Ancak bu kez 20 yıl aradan sonra galip geldiği deplasmanda hem üst üste ikinci kez kazanmak hem de şampiyonluk için önemli maç olarak görerek gidecektir.

Derbinin skoru ne olursa olsun şampiyonluğu bu sezon derbilerin değil, fikstürdeki galibiyet serilerinin belirleyeceğini düşünüyorum.

Kâğıt üzerinde Sarı-Kırmızılı takım form durumuyla favori olarak dursa da Fenerbahçe muhtemelen Luiz Gustavo'suz da kazanabileceğini gösterecek bir maç oynayacak. Derbiyi kazanmak isteyenin en az iki gol atması gerekecek gibi duruyor."

Derbide şifre son çeyrekte

AYDIN TÜRKMEN: "İSİM DEĞİL, SİSTEM KAZANIR"

- "Son takviyelerle birlikte Galatasaray hız, Fenerbahçe yıldızlar takımına dönüştü. Fatih Hoca, kafasındaki pasa dayalı oyun sistemini zaten oturtmuştu, eksik olan pas trafiğinin daha hızlı yapılması, topun daha hızlı rakip sahaya taşınmasıydı. Sadece Onyekuru bile bu ihtiyacı karşılamaya yetti.

Ben Galatasaray'ın Başakşehir maçında olduğu gibi göbeği sağlama alan, defansif özellikleri artıran bir anlayışla sahaya çıkacağını, pas ve hız futboluyla da sonuca gitmeye çalışacağını düşünüyorum.

Fenerbahçe alternatifli kadrosuyla dikkat çekse de henüz o yıldızları net bir oyun kurgusunda buluşturamadı. Üstelik eksikleri nedeniyle de orta sahası daha kırılgan. Kalecilerin ve kanat futbolcularının maçı olur.

Seyirci olmaması psikolojik baskıyı da azaltır, Galatasaray, Kadıköy'den lider döner."

KENAN KARCI: "TECRÜBE FARKIYLA GALATASARAY"

- "Derbiyi kim kazanır? Türkiye'nin bugün en çok cevabını merak ettiği soru. Performansa dayalı bir değerlendirme yaparsak Galatasaray favori.

Muslera'nın dönüşü, Onyekuru'nun ve diğer transferlerin katkısı Galatasaray'ı bir adım öne çıkartıyor. Futbolcu ve kenar yönetiminde de Galatasaray daha ağır basıyor. Gustavo ve Pelkas'ın yokluğunda Fenerbahçe'de rüzgârı tersine çevirecek tek kişi Mesut Özil...

Ben Erol Hoca'nın Mesut'a ilk 11'de şans vermesini bekliyorum. Real'deki günlerine benzer bir iş çıkartırsa dengeler değişebilir. Ancak hepimiz biliyoruz ki derbilerin sonucunda futbolcu performansı kadar şans faktörü, saha içi ve saha dışı psikolojilerini yönetmek de önemli. Elbette bir de Cüneyt Çakır ve VAR'ın etkisi..."

Kadıköy'de nefesler tutuldu! İşte muhtemel 11'ler...