Yasemin AKBULUT/AKŞAM
Arda gibi çok umut bağladığımız, lider oyuncumuzun "Yıkıldım, ne yapacağımı bilmiyorum" demesini nasıl yorumlamak lazım, bu nasıl bir psikolojidir?
FUTBOL takım oyunudur. Yetenekler ne kadar kendilerini yüzde yüz ortaya koysalar da takım içinde uyum olmadığı zaman bireysel çabalar fazla bir şey yapamıyor. Arda'nın serzenişi bu. Çünkü çok emek veriyorlar gerçekten ama bu Arda'nın sorunu da değil. Bu tamamen antrenörün sorunu, takıma liderlik eden kişilerin sorunu. Çünkü herkesin ait olacağı takım yaratmak antrenörün işidir. Antrenörün en önemli görevlerinden bir tanesi herkesin yeteneklerini ortaya koyacağı atmosfer yaratması, yetenekleri doğru kullanması ve olabildiğince adil olmasıdır.
BU serzenişlerin altında bunların eksikliği hissediliyor. Dolayısıyla Milli Takım'da tam anlamıyla takım olma sorunu seziliyor. Bunlar giderildiği takdirde çok yetenekli olan arkadaşların yetenekleri ortaya çıkacaktır.
OYUNCULARI SÜRECE KATMAK GEREK
MİLLİ Takım çözüm paketini açar mısınız?
ORTAK felsefe koymaları lazım. Antrenörün ortak felsefesi ile oyuncular arasında sorun olduğunu düşünüyorum. Burada oturup antrenör ile birlikte hedef belirlemeliler. Oluşturulan psikolojik hedef ile ilgili gönül bağı kurmalılar. Maçlardan maçlara değil, sık sık bir araya gelip bir takım duygusunu ve ortak vizyonu oluşturabilirler.
Ama ne yazık ki zaman ve ülkemizin yaşadığı sorunlar yüzünden imkânsız oluyor. Maç dışında da futbolcularla değer odaklı çalışmalar yapmak lazım. Oyuncuları bu sürece katmak gerek, sadece antrenör bir tarafta oyuncu diğer tarafta olunca olmuyor. Değer bazında takımın ortak değerlerinin yaratılması gerekiyor. Bu değerlerin yeterince oluşturulmadığını düşünüyorum.
DOĞRU İNSANLAR İŞE ALINMALI
Futbol Federasyonu sorunu çözmek için şu ana kadar ne yaptı daha ne yapmalı?
ÇOK şey yapıyor, parayı veriyor, pulu veriyor ama ortak felsefe yok. Yapacağı şey; felsefe ortaya koyması lazım. Bu felsefe doğrultusunda doğru insanları işe alması gerekiyor. TFF'nin işe insan alma değil, vizyonu koyması, ortak misyonu oluşturması, bu misyon ve felsefe doğrultusunda doğru insanlarla çalışması lazım. Biz insanlardan yola çıkarak çalışıyoruz. Oysa felsefe doğrultusunda işe almanız gerekiyor.
MİLLİ TAKIM YETENEK KAMPI DEĞİL
Bu kadar yetenekli oyuncumuz var, yöneticilerimiz her şeyi yapıyor da niye Milli Takım'da doğru felsefe oluşmuyor?
Felsefe aşağıdan yukarı olmaz, yukarıdan aşağı olur. Bir ülkenin spor kültürünün olması gerekiyor. Felsefeyi liderler, yöneticiler koyar. Sonra bu felsefede insanlar yetiştirmeye gayret edersin.
Ben mesela Dünya Kupası'nı alınca İtalyan yetkililere sordum, "Bu işi nasıl yaptınız?" dedim. Onlar da "Aç çocuklar ve iyi çocuklar" dediler, "O zaman başarılı olduk" demişlerdi.
Aç ve iyi çocukları bir araya getirirsek sorun kalmaz. O felsefe doğrultusunda bir araya getirmemiz gerekir. Milli Takım yetenek toplama kampı değil, yetenek oluşturma kampı da değil. Yetenekleri bir bütün olarak oluşturma ve bir yere getirme kampıdır.Bir bütün olarak değerlendirme yeridir.