4 ayak yerden kesilince ok gönderilir

“Atı altınızda çalışan bir makine gibi düşünün. İleri geri hareket yaptığın da okunuz aşağıya ya da yukarıya gidebilir. Ama atın 4 ayağının yerden kesildiği anı yakaladığınızda okunuz hedefine gider. Bu doğru atıştır.”

AKŞAM SPOR

ÖZEL RÖPORTAJ

6. Etnospor Kültür Festivali'nde, Balıkesir Karesi Atlı Okçuluk ve Savaş Sanatları Kulübü Başkanı Ertan Erkekoğlu ve ekibinin yaptığı atlı okçuluk ve akrobasi gösterisi izleyenleri mest etti. Bu konuda 'Geleneksel Okçuluk Kavsnamesi' isimli bir de kitabı bulunan Erkekoğlu'na bu sporun inceliklerini sorduk. O da sanatının inceliklerini AKŞAM okurlarıyla paylaştı: "Geçmişte Türkler atlı okçularının savaş kabiliyeti sayesinde çok savaş kazanmış. Bunun başta sebebi atlarının sürati ve kıvraklığı ve tabii Türklerin binicilikteki yeteneğini unutmayalım. Kullandığımız kompozit bir yay. Avrupalıların yaylarına göre çok daha uzak mesafeye giden ok, aynı zamanda yüksek tesirli.

SAVAŞLAR BU SAYEDE KAZANILMIŞ

Türkler, düşmanlarının atış menziline girmeden bulut gibi ok yağdırabiliyordu. Bu sayede düşmana ilk darbeyi vuran Türkler, ardından yakın dövüşe girebiliyorlardı. O yüzden Türkler erken Osmanlı dönemine kadar bütün savaşları atlı okçuların kabiliyetleri sayesinde kazanmış. Gördüğünüz gibi hala muhteşem bir ilgi var. En kalabalık alan, atlı okçuluğun olduğu alan. Bazı izleyicilerin duygulandığına çok kez şahit olduk. Bu sporu yapanın çok iyi bir binici ve yine çok iyi bir okçu olması gerekiyor. At ile uyum gerektiren bir spor. Kolay verilecek bir eğitim de değil.

BU SPORU DENEYİMLEME ŞANSINIZ YOK

Biz tarihin en zor savaşı dediğimizde, 'Atlı okçuluğun sanatı mı olur' denildi. Atlı okçuluğun zirvesi, atın 4 ayağının yerden kesildiği anı yakaladığında sporcunun oku göndermesidir. Atın koştuğunu düşünün, altınızda sürekliliği olan bir aksiyon var. Altınızda çalışan bir makine gibi düşünün. İleri geri hareket yaptığında okunuz aşağıya ya da yukarıya gidebilir. Ama 4 ayağın yerden kesildiği anı yakaladığınızda okunuz hedefine gider. Bu doğru atıştır. Saliselerle yarışıyorsunuz. Savaş sanatı dediğimiz at üzerinde yapılan akrobasi hareketleri de aynı şekilde. Bunun için at ile çok çalışmak gerekiyor. Şimdi size soruyorum bu sanat değil de nedir?"

AVRUPA'DA ILGI GÖRÜYOR

Atlı okçuluğun benzerinin sadece Macarlar'da olduğunu ifade eden Erkekoğlu, "Avrupa'da hızla yaygınlaşıyor. Şu anda Avrupa ülkelerinin hepsinde hatta Güney Afrika'ya kadar, hatta Endonezya'da, Malezya'da atlı okçuluk eğitimleri verdim. Bize ait bir etnik sporu bizden daha çok sahiplenip bizden daha iyi yapar hale geldiler diyebilirim" diye konuştu.

İNGİLİZ ATLARI YAPAMAZ

Erkekoğlu'ndan Atlı Okçuluk'la ilgili diğer önemli anekdotlar:

Arap atı çok kıvrak bir hayvan. Müthiş bir manevra kabiliyeti var. Bir İngiliz atıyla bunu yapamazsınız.

Kolların güçlü olması gerekiyor. Bu sporu yapanlara Asya'da 'Yiğit' deniyor. Harbiden yiğit olmayan yapamaz.

Bu spora 10 yaşında başlanmalı. İyi bir binici 7 yılda yetişebiliyor. İyi bir binici her ata binebilme yeteneğine sahiptir.