31.3 sabit kur + enflasyon

Her sezon kulüplere ödenecek 182 milyon doların, yarısı güncel kurdan; diğer bölümü de 31.3 TL'lik sabit kurdan ödenecek. Ödemenin sabit bölümüne her sezon için yıllık enflasyon artışı da eklenecek.

TFF ile beINSPORTS arasında yapılan 3 sezonluk anlaşmanın detayları ortaya çıktı. Süper Lig, yayın gelirinde Avrupa'nın en değerli 6. ligi oldu. İhale şartnamesi uyarınca yayıncı kuruluş, ödemeyi taahhüt ettiği tutarın (182 milyon dolar) yarısını, yani 91 milyon dolarlık bölümünü güncel kurdan yapacak. Yayın bedelinin kalan 91 milyon dolarlık ödemesindeyse teklifin yapıldığı 2 Mart 2024 gününün kuru olan 31,3 lira baz alınacak. Anlaşmaya göre, sezon içinde Kasım 2024'te 10 milyon dolarlık bir ödeme gerçekleşecek olursa bu ödemenin 5 milyon doları o günün döviz kuru üzerinden yapılırken kalan 5 milyon dolar ise kuru 31,3 liradan işlem görecek.

KULÜPLER BİRLİĞİ DAĞITACAK

Yeni anlaşmaya enflasyon ayarı da konuldu. Buna göre 31.3 TL'den sabitlenen ödeme bölümüne her sezon enflasyon farkı da ilave edilecek. Böylece kulüplerin enflasyon karşısında uğradığı zararlar bir ölçüde telafi edilecek. Yeni ihale sonucu 182 milyon dolara yükselen yayın gelirinin takımlara, federasyona ve alt lige ne şekilde dağıtılacağına Kulüpler Birliği karar verecek. Son 7 sezondur yayın gelirinin paylaşımında, önce federasyona yüzde 4 ve alt liglere yüzde 18'lik dilim ayrılıyor.

HER GALİBİYETE 6 MİLYON TL

Kalan meblağ ise şöyle dağıtılıyordu: Yüzde 37'si Süper Lig ekiplerine katılım bedeli olarak eşit şekilde, yüzde 46'sı takımların performansına göre, yüzde 11'i geçmiş yıllarda şampiyonluk yaşayan kulüpler arasında, yüzde 6'sı sezon sonunda ilk 6'ya giren takımlar arasında pay ediliyor. Kıstaslar değişmezse bir galibiyetin ödülü yaklaşık 6 milyon lira olacak. Kulüpler Birliği, yayın geliri dağılımında herhangi bir değişikliğe gitmezse takımların kazancı yüzde 113 ila 141 oranında artacak.

86.5 MİLYON TL GARANTİ

Süper Lig ekiplerinin her biri, yeni sezonda döviz kurunda bir artış yaşanmasa dahi katılım bedeli olarak en az 86,5 milyon lirayı kasasına koyacak. Takımlar alacakları her galibiyette 5,98 milyon lira, her beraberlikte ise 2,99 milyon lira kazanacak. Geçmiş yıllarda şampiyonluk yaşayan kulüpler, her bir şampiyonluk için 7,18 milyon liralık ödülün sahibi olacak. Sezon sonunda şampiyonluğa uzanacak ekibin şampiyonluk primi ise 86 milyon lira.