2020 Olimpiyatlarını 2 altın, 2 gümüş, 9 bronzla tamamladık

108 sporcumuzla katıldığımız olimpiyatlarda 13 madalya topladık. Londra 1948'i geride bıraktık. 2004 Atina'dan sonra ilk kez bir olimpiyatta 2 altın madalya birden kazanmayı başaran Ay-Yıldızlı sporcularımız, ayrıca bronz madalya sayısında da rekor kırdı.

Sporcularımız Tokyo 2020'de tarih yazdı, birçok branşta ilkleri başardı. 108 sporcuyla katıldığımız 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda 2'si altın, 2'si gümüş, 9'u bronz olmak üzere toplam 13 madalyaya ulaştık. Bu performansla birlikte Londra 1948'de topladığımız 12 madalyalık performansımızı geride bıraktık ve en fazla madalya kazandığımız dönemi yaşadık. 2004 Atina'dan sonra ilk kez bir olimpiyatta 2 altın madalya birden kazanmayı başaran Ay-Yıldızlı sporcularımız, ayrıca bronz madalya sayısında da rekor kırdı.

MADALYAYI KIL PAYI KAÇIRDILAR

Tokyo'da madalyayı kıl payı kaçırılan isimler de oldu. Rio 2016'da, olimpiyatlardaki ilk modern pentatlon sporcumuz olan İlke Özyüksel, o organizasyonda 34. olurken, Tokyo'da ise beşinci oldu ve madalyaya çok yaklaştı. 10 metre havalı tüfek finalinde Ömer Akgün, 207.3 puan ile olimpiyat dördüncüsü oldu. Atletizmde sırıkla atlamada Ersu Şaşma, üç adım atlamada Necati Er, ilkleri başarırken, cirit atmada ise Eda Tuğsuz da dördüncü olarak madalyayı adeta kılpayı kaçıran isimler arasında yer aldı.

41 ALTIN MADALYAMIZ VAR

Tokyo'daki olimpiyat sonrası Türkiye'nin madalya sayısı 104'e çıktı. Dünyanın en büyük spor organizasyonunda, ilk kez Londra 1908'de temsil edilen Türkiye, Tokyo 2020'ye kadar 6 farklı branşta 39 altın, 25 gümüş ve 27 bronz olmak üzere 91 madalya topladı. Tokyo sonrası son durum ise 41 altın, 27 gümüş, 36 bronz madalya oldu. Olimpiyatlarda ilk kez Tokyo'da temsil edilen karatede Türk sporcular organizasyonu 4 madalyayla tamamlamayı başardı. Son 2 günde kumitede Eray Şamdan gümüş, katada Ali Sofuoğlu ile yine kumitede Merve Çoban ve Uğur Aktaş ise bronz madalya elde etti.

TOKYO'DAKİ MADALYALARIMIZ

Busenaz Sürmeneli Boks Altın

Mete Gazoz Okçuluk Altın

Buse Naz Çakıroğlu Boks Gümüş

Eray Şamdan Karate Gümüş

Hatice Kübra İlgün Tekvando Bronz

Hakan Reçber Tekvando Bronz

Yasemin Adar Güreş Bronz

Rıza Kayaalp Güreş Bronz

Taha Akgül Güreş Bronz

Ferhat Arıcan Cimnastik Bronz

Ali Sofuoğlu Karate Bronz

Merve Çoban Karate Bronz

Uğur Aktaş Karate Bronz