2020 Olimpiyatları senin hakkın Aziz İstanbul

İnsanlık, Türkiye’ye “Hayır” denilen 2000, 2004, 2008 ve 2012’den sonra hem aynı anda iki kıtada hem de Müslüman, laik ve demokratik bir cumhuriyette düzenlenen ilk olimpiyat oyunları fırsatını bu kez kaçırmamalı.

SONUÇ AÇIKLANDI... KAZANAN TOKYO

FLAŞ... FLAŞ... TÜRKİYE FİNALDE

2020 Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapacak kent, bu gece 23.00’te Arjantin’de belli olacak. IOC’nin 103 üyesinden 97’sinin oyları, İstanbul ile rakipleri Tokyo ve Madrid’in kaderini çizecek.

BURAK GÜMÜŞOVA

Türk şiirinin modern zamanlardaki zirvesi Yahya Kemal Beyatlı’nın “Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul” şaheseri bile tek başına yeter İstanbul’un olimpiyatlara ev sahipliği yapmayı hak ettiğini anlatmaya. Hani Napoleon diyor ya “Eğer dünya tek bir ülke olsaydı başkenti İstanbul olurdu” diye... İşte o gün, bugün... Medeniyetlerin merkezi İstanbul’un olimpiyat tacı giyme günü...

TÜRKİYE'NİN SUNUMU İÇİN  TIKLAYIN

İŞTE BUGÜN YAŞANAN TÜM GELİŞMELER... TIKLAYIN












 



LİDERLİĞİ BAŞBAKAN YAPACAK

2020 Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapacak kent, bu gece 23.00’te Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te belli olacak. IOC’nin 103 üyesinden 97’sinin oyları, aday kentler İstanbul, Tokyo ve Madrid’in 2020 kaderini çizecek.


TÜRKİYE BAŞLIYOR

Türk heyeti saat 15.00’te ilk sunumu yapacak. Türkiye’nin sunumu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde olacak. 45 dakika sürecek bu sunumdan sonra 15 dakika İstanbul’un projesiyle ilgili soru-cevap yapılacak.

OYLAMADA ÖNCE BİR ŞEHİR ELENİYOR

Daha sonra kafile salondan ayrılacak ve Tokyo girecek. Tokyo’dan sonra da Madrid sunumları tamamlandıktan sonra ara verilecek. Sunumlardan sonra elektronik ortamda TSİ 21.45’te gizli oylamaya geçilecek. İlk tur oylamada en az oyu alan şehir elenecek ve 2 şehir kalacak. Bunun da oylaması yapılacak ama bu oylamanın sonuçları 2 saat sonra açıklanacak. 
İKİ kent de aynı anda çağrılacak
İki saat için bütün dünyada zaman duracak. Türkiye saati ile 23.00 sularında beklenen tarihi an gelecek. Finale kalan iki kent, salona aynı anda davet edilecek. IOC Başkanı Jacques Rogge, 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’na ev sahipliği yapacak kenti, saat 23.00 olduğunda açıklayacak.

USTA'DAN 20 SAATLİK OLİMPİK UÇUŞ

G-20 zirvesi için Rusya’da temaslarda bulunan Başbakan Erdoğan 20 saatlik bir yolculuk sonrası dün gece yerel saatle 02.00’de Arjantin’e indi. Uçakta son dakika hazırlıklarını gözden geçiren Erdoğan, yerel saatle 08.30’da sunum için hazır olacak. Erdoğan, Arjantin’de bütün geceyi uykusuz geçirdi.

UÇAKTA BİLE SUNUMU GÖZDEN GEÇİRDİ

Başbakan uçakta sunum için çalıştı. Gelişmeler an be an uçağa aktarıldı. Başbakan’a Arjantin’de Spor Bakanı Suat Kılıç, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, THY Genel Müdürü Temel Kotil’in yanı sıra iş adamları Ferit Şahenk, Ali Koç, Süreyya Ciliv ve Mehmet Uçan eşlik ediyor.

KIRCHER’LE DE GÖRÜŞECEK

Bu arada Başbakan Erdoğan’ın seçimlere ev sahipliği yapan Arjantin’in Devlet Başkanı Cristina Kircher’le de resmi bir görüşmede bulunacağı bilgisi de verildi.

2020'de MADALYA ALANA EV BEDAVA

İstanbul 2020’yi kazanırsa İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 00.30’da IOC ile anlaşma imzalayacak. Topbaş, son dakikada önemli bir proje açıkladı: “Üzerimize düşen ne varsa yerine getirdik. Projelerimizin çoğu, İstanbul halkının temel ihtiyaçları. Zaten devlet olarak yerine getirmemiz gereken şeyler. Ulaşım, hastane, yeşil alanlar... Bu konuda bir sıkıntımız yok. Olimpiyat köyü için ayrı bir projemiz daha var. 2020’de madalya alan sporcularımıza bu evleri hediye edeceğiz inşallah.”

KARARSIZLARIN OYU BELİRLER

Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) 103 delegesinin 97’si resmi olarak oy kullanacak. İstanbul eğer kararsızların oyunu alabilirse, 2020’yi ülkemize getirebilir. IOC Başkanı Jacques Rogge (Belçika), tarafsızlık ilkesi doğrultusunda oy kullanmazken, aday şehirlerin delegeleri Uğur Erdener (Türkiye), Juan Antonio Samaranch (İspanya), Marisol Casado (İspanya), Jose Perurena (İspanya) ve Tsunekazu Takeda (Japonya) da oylamaya katılamayacak. İstanbul için bir şans da son dönemde ilişkilerinin bozulduğu Suriye ve Mısır delegelerinin Buenos Aires’e gelmeyecek olması. Türk heyet, bu iki ülkeden hiç oy beklemiyordu.

LATİNLER MADRİD'E OY VERMEZ

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Uğur Erdener: “Madrid için bazı oyların (Latin ülkelerin) kesin olduğu söyleniyor. Göreceksiniz, öyle olmayacak. Önemli olan soru işaretlerini giderip gidermemekti.”

TÜRK LOKUMU

İngiliz The Times Gazetesi, “Türk lokumu” başlıklı başyazısında, Gezi olaylarının Londra’da iki yıl önce yaşanan ayaklanmalardan daha şoke edici olmadığını vurguladı ve “IOC oyunu İstanbul’dan yana kullanmalı” vurgusu yaptı. İstanbul’un 27 asırlık tarihinde hep bir dünya şehri olduğuna dikkat çekildi ve Olimpiyatlar’ın Türkiye’de yapılmasının Müslüman dünyaya benzersiz bir mesaj verilmesi anlamına geleceği ifade edildi. “Eğer İstanbul, 2020’ye ev sahipliği hakkı kazanırsa, olimpik maraton Asya’dan Avrupa’ya bu köprü üzerinde koşulacak. İstanbul’un rakipleri, ne sembolizm ne de saf drama açısından bunun gibi bir şey teklif edebiliyor” denildi.

OLİMPİYATA O KADAR YAKINIZ Kİ

İnanılmaz bir tempo ve inanılmaz bir inanç ile İstanbul 2020 olimpiyat adaylığı sürecine sarılan Bakan Suat Kılıç, IOC üyelerinin ellerini vicdanlarına götürüp, karar vermelerini bekliyor. “Daha ne yapabilirdik?” sorusunu neredeyse her dakika sorduğunu belirten Kılıç, eksik bir şeyler bulamadığını söyledi. Tüm planların olimpiyatı alma üzerine olduğunun altını çizen Kılıç, “Olimpiyata o kadar yakınız ki. 8 Eylül sabahı İstanbulluların bir olimpiyat şehrine uyanacaklarına inancım tam” dedi.

BİR BAKIŞTA TOKYO

-Tokyo Valisi Naoki Inose “Müslüman ülkelerin tek ortak yönü Allah. Birbirleriyle kavga halindeler ve toplumsal sınıfları var” ifadeleriyle tepki topladı.
-Deprem, tsunami ve Fukuşima’daki nükleer sızıntı, Tokyo’nun kâbusları.
-Tokyo halkının desteği yüzde 70’den 92’ye çıktı. Madrid’de yüzde 76, İstanbul ise yüzde 83 halk desteği var.

BİR BAKIŞTA MADRID

-Madrid’in 1.9 milyar dolarlık bütçesi, İstanbul’un 19.2 milyar dolarlık kaynağının 10’da biri. Tokyo’nun da 4.9 milyar dolarlık bütçesi, İstanbul’un yanına yaklaşamıyor. 
-Madrid 2020 Organizasyon Komitesi, olimpiyatların ülkeyi ekonomik krizden çıkaracağına inanıyor.
-Ronaldo, Gasol ve Nadal, Madrid reklamlarında oynadı.

BİR BAKIŞTA İSTANBUL

ARTILARIMIZ
-Coğrafi konum
-Güçlü ekonomi
-Genç nüfus
-Özel sektör desteği
-Halk desteği
-Devlet güvencesi
-Turizm merkezi
EKSİLERİMİZ
-Spor ruhu yok
-Trafik
-Altyapı
-Gezi olayları
-Yeşil alan azlığı
-Tesis sıkıntısı
-Doping
-Şike
-Boş tribünler

KOTİL: KÖPRÜLER KURACAĞIZ

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil: “Olimpiyat sloganımız, köprüler kurmak üzerine. 2020’yi almamız, olimpiyat ruhuna ayrı bir önem katacak. Müslüman bir ülkede ilk kez düzenlenecek. Bu da dinler arasındaki kardeşliğin en güzel göstergesi olacak. THY olarak tüm misafirlere iyi bir ev sahipliği yapacağımızın garantisini verdik. Şimdi söz IOC üyelerinde.”

9 MERKEZDE MUHTEŞEM ŞOV

Seçim, Sultanahmet’te kurulacak ekranlarla on binlere izletilecek. Büyükşehir, Sultanahmet, Caddebostan, Ümraniye, Kartal, Ortaköy, Bakırköy, Gaziosmanpaşa, Bağcılar ve Bebek Parkı’nda havai fişek gösterileri düzenlenecek.