Başkan Emin Müftüoğlu, AKŞAM'a konuştu! 1303 kilometrelik tarihi tura 1303 fidan

Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, TürkMedya'nın desteklediği Tour of Türkiye öncesinde AKŞAM'a konuştu. 10-17 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan 57. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu, Bodrum'da başlayıp İstanbul'da son bulacak. Konuyla ilgili konuşan Başkan Müftüoğlu, “1303 kilometre ile tarihin en uzun etabı olacak. Hatıra Ormanı'na km başına bir fidan yani 1303 fidan dikilecek” dedi.

AKŞAM Özel Röportaj

Şafak Gözmen

Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu "Tarihe ve Doğaya Saygı" mottosuyla bu yıl 57.kez düzenlenecek. 10 Nisan'da Bodrum'dan başlayacak olan yarış, 17 Nisan'da İstanbul'da son bulacak. 14 ülkeden 25 takım ve 175 sporcunun katılacağı yarış öncesinde Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, AKŞAM'a konuştu.

Müftüoğlu şunları söyledi: "1303 kilometre ile tarihin en uzun etabı olacak. 1300 km'yi aşıyoruz. Yarıştan bir gün önce de Bodrum'da, '57. Uluslararası Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu Hatıra Ormanı'nın açılışını yapacağız. Kilometre başına bir fidan yani 1303 fidan dikilecek.

PRO TUR YAPMAK BİZE NASİP OLMADI

Pro tura kadar yükselmiştik ama Pro tur yapmak bize nasip olmadı. Geriden başladığımız yerden bir daha başlayacağız. Ben çocukluğumda 'Beyaz Gölge'yi hatırlarım bu ülkenin basketbolda çıkış yakaladığı ivmedir. 'Beyaz Gölge' ne kadar bu ülkede basketbola etki yaptıysa Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu bu ülkede bisiklete daha fazlasını yaptı. Yeni bir heyecanla olimpiyat ve dünya şampiyonalarında madalya hedefiyle yola çıktık. Tabandan yeni bir ekip oluşturduk. Veledrom açılıyor. Hazırlık halindeyiz. Önceliğimiz olimpik branşların tamamında yer almak, sonrada madalya kazanmak.

SENEYE KADINLARA ÖZEL TUR YAPACAĞIZ

Cumhuriyetin 100. yılına ilişkin de projemiz var, gelecek yıl. Ülkemizde hiç yapılmayan bir kadın bisiklet turu yapacağız. Tek günlük profesyonel bir yarışla ilgili heyecanımız var. Tek günlük bir etap olacak. Kadın takımı kurmak ilgili de bir hedefimiz var. Çünkü dünyada var, Kadın World Tur takımları... Daha önce Üsküdar'da ve Beştepe Külliyesi'nde bisiklete binmiştik Sayın Cumhurbaşkanımızla... Bu yıl değil ancak gelecek yıl yani Cumhuriyetimizin 100. yılında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı bisiklete bindirme hedefimiz var. Beştepe'de değil de caddede bir yerde binmek lazım. Öyle bir hedefimiz var."

BAŞKAN'A TEŞEKKÜR BORCUMUZ VAR

BİSİKLET Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, Başkan Erdoğan'ın kendilerine çok büyük desteklerinin olduğunun altını çizdi ve "Bu tur Cumhurbaşkanlığımızın himayeleri altında yapılıyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan biliyorsunuz caddede bisiklete binen ilk Cumhurbaşkanı. Bisiklete verdiği değer ortada... Sultan Ahmet'e geldi, kupaları verdi. Çanakkale Köprüsü'nü beraber geçtik. Böyle gelişen bir Türkiye'de büyük bir projeyi bize kazandırdığı için herkesin Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a bir teşekkür borcu var. Bu çok büyük bir proje" diye konuştu.

ÜLKE TANITIMI İÇİN ÖNEMLİ

MÜFTÜOĞLU: "Spor bakanımız Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, bu işlerimiz onun liderliğinde devam ediyor. Bisiklet ailesi de bu turu onun liderliğinde götürüyor. Gerçekten önemli. Yaşamadan anlaşılmaz. Turizm Bakanlığı da katkılar sağlıyor. Bu ülkenin tanıtımı için Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu çok önemli. Böyle bir olayı gerçekleştiriyoruz. Ben hakikaten spor medyasına da TSYD'ye de gazeteci dostlara da teşekkür etmek istiyorum."

HEDEF 10 YILDA 4 MİLYAR EURO GELİR

MÜFTÜOĞLU, "Pandemi hem Türkiye'de hem dünyada bisikleti farklı bir boyuta taşıdı. Bisiklet turizminde Avrupa Birliği'nin yaptığı araştırmada inanılmaz rakamlar var. Bisiklette tam 44 milyar euro pazarı bulunuyor. Yunanistan'da 5 bin 500 bisiklet dostu otel var. Biz de daha yeni başladı. Sonuç olarak Turizm Bakanlığı'mız da hedef koydu. 10 yıl içinde 4 milyar euro gelir elde etmeyle ilgili bakanlıkla birlikte çalışma içerisindeyiz" diye konuştu

TÜRKİYE'DEN ORTADOĞU'YA TUR

YENİ bir çalışma içinde olduklarının altını çizen Emin Müftüoğlu, "Gemi turu düşünmüştük. Bundan 14 yıl önceki projemizdi. Balkanları dolaşarak her gün bir limana yanaşacak gemi. Bisikletçiler bir limandan bir limana yarışırken Yunanistan'dan Adriyatik'e oradan dolaşarak İtalya'ya gitme projesiydi. Olmadı, bütçeyle alakalı çünkü. Ama EuroVelo var. Amatör sadece... Bisiklet yolları, ana yolun dışındaki yollarda oluşturuluyor. Almanya'dan çıkıyor, Bulgaristan'a kadar geliyor. Biz bununla ilgili çalışma yapıyoruz. Ülkemizden geçirip Ortadoğu'ya bağlayacak yol haritasıyla ilgili çalışıyoruz" dedi.

MASTERLARA 6-7 KİŞİ BAŞLADIK

EMİN Müftüoğlu, Masterlar yarışlarında da kısa sürede daha iyi yerlerde olacaklarını vurguladı ve "2006'da masterlar yarışını yapmıştık. Kimse de katılmadı. Antrenörleri topladım. 'Siz yarışacaksınız, ilk sizinle başlasın' dedim. O, 6-7 kişiyle başlayan hikaye, Çeşme'de bin 500 kişiyle start aldı. Beykoz'da da yapıldı. O günkü yaptıklarımızın meyvesini şimdi alıyoruz. İleride Masterlarda 10 bin kişi ile yarışacağız ve bu çok kısa bir zaman içinde gerçekleşecek" diye konuştu.