Türk futbol tarihinin unutulmaz mabetlerinden Beşiktaş İnönü Stadı'nda bu gece sadece Beşiktaş-Gençlerbirliği maçının son düdüğü değil bir tarihin de vedası duyulacak. İşte 10 soruda İnönü Stadı'nın tarihçesi:
1)İnönü Stadı yapılana kadar İstanbul'da maçlar hangi statlarda oynanıyordu ?
İstanbul'da futbol karşılaşmaları 1910'lu yıllardan başlayarak 1928'e kadar eski Union Club Stadı'nda, 1929-1947 arasında da Fenerbahçe Stadı ile Taksim Topçu Kışlası avlusunda yapılan Taksim Stadı'nda oynanmaktaydı. İstanbul'daki ilk statlar ahşap ve tek tribünlü Fenerbahçe ile Beşiktaş ile Ortaköy arasındaki ilkel görünümlü Şeref Stadı'ydı. Taksim Kışlası'yla birlikte buradaki top sahası da kaldırılınca İstanbul'a büyük ve modern bir stat yapımı önem kazandı.
2) İnönü Stadı'nın yapımına ne zaman başlandı,mimarları kim ?
1939'da İtalya'dan davet edilen ve bu konuda uzmanlığı bulunan dünyaca ünlü stadyum mimarı Paolo Vietti Violi, mimar Fazıl Aysu ve mimar Şinasi Şahingiray'la birlikte stadyum için seçilen Dolmabahçe Sarayı'nın eski hasahırlarının bulunduğu yere uygun bir plan hazırladı. Stadın temeli, 19 Mayıs 1939'da Dolmabahçe Sarayı'nın eski has ahırlarının bulunduğu arazide atıldı. Ancak kısa bir süre sonra II. Dünya Savaşı'nın getirdiği sıkıntılar inşaatı engelledi. Bu nedenle 19 Mayıs 1943'te yeniden bir temel atma töreni yapıldı ve hafriyat işine girişildi.
3)Stat kaç liraya mal oldu ?
Stada, dönemin Cumhurbaşkanı ve Mustafa Kemal Atatürk'ün silah arkadaşlarından olan İsmet İnönü'nün soyadı verildi. Stadın açılışını, dönemin İstanbul valisi ve belediye başkanı Dr. Lütfi Kırdar yaptı. Stad, o dönemin parasal değeriyle 5,000,000 TL'ye mal oldu.
4)Stat resmen ne zaman ve hangi maçla açıldı ?
İnönü Stadyumu, 27 Kasım 1947'de Beşiktaş ile İsveç'in AIK Solna takımı arasında oynanan maçla açıldı.Beşiktaş maçı 3-2 kaybetti
5)İnönü'de ilk golü hangi Beşiktaş'lı futbolcu attı?
Bu stadyumdaki ilk golü de o zamanlar Beşiktaş’ın futbolcusu olan, efsane başkan Süleyman Seba attı.
6)İnönü ismi neden değiştirildi ?
1947'de açılışında adı İnönü Stadyumu iken D.P iktidarıyla birlikte 1952 yılında stadın adı Mithatpaşa Stadyumu'na çevrildi, 1973'de tekrar İnönü Stadyumu oldu.
7)Stadın taraftarlar arasındaki takma ismi nedir?
İnönü Stadı Beşiktaş camiası içinde 'Kartal yuvası' olarak tanımlanır.
8)Kaç yıllığına Beşiktaş'a kiralandı ?
1998 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile BJK arasında imzalan sözleşme ile 49 yıllığına kiralanmış ve adı Beşiktaş İnönü Stadı olarak değiştirilmiştir. Bu sözleşmeyle BJK İnönü Stadyumu ile ilgili tasarruflarda bulunmaya sadece Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği’nin yetkili olduğu hukuken tescil edilmiştir.
9)Dünyanın en güzel manzaralı statları arasında kaçıncı sırada yer aldı ?
Uluslararası bir haber dergisinde yapılan araştırma sonucu İnönü Stadı, dünyanın en güzel manzaralı 10 stadı arasında dördüncü olarak gösterildi.
10)Yeni stat nasıl olacak ?
2013 yılı mayıs ayı ile birlikte stadın 41 bin 903 kişi olması planlanıyor. Yeni stadın inşaası tahmini 18 ayda sonuçlanacak. Maçka Parkı da BJK İnönü Stadyumu'na dahil edilecek. Stadın en büyük özelliği üstünün tamamen kapatılabilir gerektiğinde de açılabilir şekilde yapılacak olması.