ELİF ÇARMAN
Doğal temizlik ürünlerinden ilk akla gelen karbonat oluyor. Ancak geçmişten bugüne gerek kullanım alanları gerekse içeriğiyle sirke, karbonatı yerinden etti. Evin her yerinde kullanılabilecek kadar etkili olan sirke hem kimyasal içermiyor hem de ekonomik bir temizlik malzemesi olarak tercih ediliyor.
Sirkenin içinde bulunan asetik asit, onu güçlü bir doğal dezenfektan ve yağ çözücü haline getirir. Kimyasal madde kullanmadan temizlik yapmak isteyenlerin ilk tercihi sirke oluyor. Sirke, üstelik karbonattan çok daha fazla alanı kapsıyor, üstelik zararsız.
Bilimsel çalışmalara göre; %5 asetik asit içeren beyaz sirkenin birçok bakteri ve mantar türüne karşı etkili olduğunu gösteriyor. Bu sebeple temizlik malzemelerine servet harcamaya gerek kalmıyor. Sadece 1 şişe sirke ile tüm ev temizlenebiliyor. Peki karbonattan 100 kat etkili sirkeyi bu kadar güçlü kılan ne? Nerelerde kullanılır? İşte tüm detaylarıyla sirkenin temizlikteki etkisi...
Kireçli duş başlıkları, buharlı aynalar, sararmış derz araları... Hepsi için sirke yeterli! Bir sprey şişesine yarım su bardağı beyaz sirke ve yarım su bardağı su koyun. Karışımı çalkaladıktan sonra lekeli bölgeye sıkın ve 1 dakika bekletip, durulayın.
Sirke, özellikle yağlı yüzeylerde etkili sonuçlar verebilir. Tezgâhları, fırın içini, davlumbazı silmek için birebir. Aynı zamanda sirke, doğal bir koku giderici olarak da kullanılabilir.
Makinenin içine 1 su bardağı sirke dök ve boş çalıştır. Sirke kireci söker, kötü kokuları yok eder ve çamaşırlarını daha yumuşak hale getirir.
Sirke ile camlar iz bırakmadan parlar. 1 ölçek sirke ve 2 ölçek su ile hazırlanan karışım, cam temizleyicilere taş çıkarır sonuçlar verir.
Sirke, parkelerden seramiklere kadar her yüzeyde kullanılabilir. Kimyasal kalıntı bırakmayacağından dolayı özellikle çocuklu evler için güvenlidir.
Meyve ve sebzeleri zararlı kalıntılardan arındırmak için suya biraz sirkede bekletmek yeterli olur. Sirkede bekletmek hem bakterileri temizler hem de güvenle tüketilir.
Sirke özellikle mermer yüzeylerde doğrudan kullanılmaması gerekir. Sirkenin asitli yapısı mermeri aşındırabilir. Öte yandan ahşap parkelere sirke kullanırken oldukça dikkatli olmak gerekir. Sirkeyi suyla seyreltilmiş şekilde kullanmak oldukça önemlidir.