Yüzde 85 katılım demokrasi kazanımı

Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan, referandum hakkında yaptığı değerlendirme sırasında iptal başvurusu yapmayı düşünen CHP'ye de ince mesaj verdi.

Doruk ÇAKAR / ANKARA

Danıştay’ın referandumun iptal edilmesi yönünde CHP’den gelen başvuruyu dikkate almamasının ardından benzer yönde bir sinyal de Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan’dan geldi. Anayasa Mahkemesi’nin 55'inci Kuruluş yıldönümü dolayısıyla Yüce Divan Salonu'nda düzenlenen törende konuşan Arslan, “16 Nisan'da yapılan halk oylamasında halkımız yüksek bir katılımla ve büyük bir demokratik olgunlukla sandığa gitmiştir. Halk oylamasının yüzde 85'i aşan bir katılım oranıyla gerçekleşmiş olması demokrasimiz açısından başlı başına bir kazanımdır. Bu vesileyle halk oylamasının ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı. Bu açıklama CHP’nin başvurusunun reddedilme ihtimalinin güçlü olduğu şeklinde yorumlandı. 

ERDOĞAN DA TÖRENDEYDİ 

Törende Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan ile Başkanvekilleri Burhan Üstün ve Engin Yıldırım konukları kapıda karşıladı. Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcıları Tuğrul Türkeş, Numan Kurtulmuş, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Tümgeneral Abdullah Arslan, Askeri Yargıtay Başkanı Tuğamiral Ahmet Zeki Liman, HDP Parti Sözcüsü Osman Baydemir, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, bazı bakanlar, yüksek yargı organlarının başkan ve üyeleri, yabancı konuklar katıldı.

AYM, OHAL KHK’larını inceleyemez,

Anayasa Mahkemesi’nin görev ve yetkilerinin düzenlendiği Anayasa'nın 148. maddesinde, olağanüstü halde çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin (KHK) şekil ve esas bakımından anayasaya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’nde dava açılamayacağının açıkça belirtildiğine işaret eden Arslan, mahkemenin de bu açık anayasal hüküm ve ifade edilen ilkeler karşısında, OHAL KHK'larını denetleme yetkisine sahip olmadığına karar verdiğini belirtti. Arslan, OHAL kararları için yargı yolunun açık olmasının önemli olduğunu da vurguladı.

AİHM’den daha fazla başvuru aldık

AYM Başkanı Arslan, 15 Temmuz’un ardından mahkemeye yapılan bireysel başvuru sayısının AİHM’e 47 ülkeden gelen toplam başvuru sayısını aştığını söyledi. Arslan, "Bugün itibarıyla mahkememiz önünde 101 bin 557 derdest başvuru bulunmaktadır. Derdest başvuruların yaklaşık yüzde 75'ini OHAL kapsamındaki başvurular oluşturmaktadır" dedi.

Törende neşeli sohbet

AYM törenindeki protokolde Başbakan Yıldırım ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yan yana oturdular. İki ismin bir ara neşeli bir sohbete daldıkları görüldü. Referandumun ardından Kılıçdaroğlu’nun yaptığı konuşmalar siyasi arenada gerginliğe neden olmuştu.

Büyükelçileri kabul etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün çalışma gününü büyükelçi kabullerine ayırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Beştepe Külliyesi’nde güven mektuplarını takdim eden Moğolistan Büyükelçisi Bold Radvan, Tayland Büyükelçisi Suvat Chirapant ve Kazakistan Büyükelçisi Abzal Saparbekuli’yi kabul etti. Erdoğan ayrıca Benin Dışişleri Bakanı Aurelien Agbenonci'yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ağırladı. 

SOMALİ'DEN ZİYARET

Öte yandan Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Muhammed, Türkiye'ye geldi. Muhammed bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile baş başa görüşme gerçekleştirecek.

Danıştay’dan CHP’ye ret

CHP’nin halk oylamasının iptal edilmesi için başvuru yaptığı Danıştay, oyçokluğuyla ‘karar verilmesine yer olmadığına’ hükmetti.

Danıştay 10. Dairesi, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) "mühürsüz oyların geçerli sayılması"na ilişkin kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle CHP'nin yaptığı başvuruyla ilgili, karar verilmesine yer 

olmadığına hükmetti. 

YARGI YOLU KAPALI 

Dairenin, YSK'nın mühürsüz oylara ilişkin kararını idari işlem niteliğinde görmediği, seçim iş ve işlemleriyle ilgili YSK kararlarına karşı Anayasa'nın 79/2. maddesi gereğince yargı yoluna başvurulamayacağı değerlendirmesini yaptığı öğrenildi. Karar bire karşı 4 oyla alındı. Kararın gerekçesinin daha sonra yazılacağı belirtildi. CHP’nin bu kararın ardından Anayasa Mahkemesi’ne başvurması bekleniyor.

İdari yönden incelenmesi mümkün değil

Danıştay kararın gerekçesinde "YSK'nın, bütün iş ve işlemlerinde idare hukuku ilke ve kurallarının uygulandığı bir kamu idaresi olmadığı, seçim hukuku kapsamında almış olduğu kararların idare işlevine ilişkin bulunmadığı, bu nedenle de seçime ilişkin kararlarının idari işlem niteliği taşımadığı açıktır. YSK tarafından seçime ve seçim sürecine ilişkin olarak alınan kararın iptali ile buna bağlı olarak halk oylaması sonuçlarının açıklanmasının yürütmesinin durdurulması isteminin, yorum yapılmak suretiyle Danıştayca incelenmesi mümkün değildir" denildi. 

CHP lideri, Arslan’ın sözlerini çarpıttı

Kılıçdaroğlu, AYM Başkanı Arslan’ın yargı süreçleriyle ilgili açıklamasını saptırarak, halk oylamasının şaibeli olduğunu ortaya koyduğunu iddia etti.

AYM Başkanı Zühtü Arslan, dünkü konuşmasında, “Anayasa koyucunun lafzı, anlamı ve amacı bakımından açık bir şekilde düzenlediği kuralları yorum yoluyla değiştirmek esasen mahkeme eliyle anayasa değişikliği yapmak anlamına gelir. Bunun da yargısal aktivizm ve meşruiyet tartışmalarına yol açacağı her türlü izahtan varestedir” ifadelerini kullandı. Arslan bu sözlerle anayasal yargı süreçlerine işaret etti. Ancak CHP lideri Kılıçdaroğlu, kendi iddialarına destek bulmak amacıyla Arslan’ın açıklamalarını saptırdı. CHP Parti Meclisi toplantısı öncesinde konuşan Kılıçdaroğlu, “AYM Başkanı bu referandumun şaibeli olduğunu, meşruiyetinin olmadığını AYM'nin 55'inci Kuruluş yıldönümünde açıkça ortaya koymuştur. AYM Başkanına bu duyarlılığı için yürekten teşekkür ediyorum. Bunu söyleyen parti genel başkanı, değil. Bunu söyleyen AYM Başkanı" diye konuştu.

Mahkeme kapılarında dolanmasınlar

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Danıştay’ın CHP’nin başvurusunu reddetmesine ilişkin olarak yaptığı açıklamada, "Anayasada ne yazdığını bilenler için bu sonuç şaşırtıcı olmamıştır” dedi. Turan, "CHP, artık mahkeme kapılarında dolanmayı bırakıp milletle beraber siyaset yapmayı öğrenmelidir" diye konuştu. 

Kesin sonuçlar için geri sayım

YSK’nın referanduma ilişkin kesin sonuçları cumaya kadar açıklaması bekleniyor. 

Millet iradesinin "evet" dediği anayasa değişikliği referandumunun kesin sonuçları için geri sayım sürüyor. İtirazları karara bağlayan YSK'nın, kesin sonuçları 28 Nisan Cuma gününe kadar açıklaması bekleniyor. Kesin sonuçların ardından hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti’ye dönüşü ve hem de uyum düzenlemeleri süreci başlayacak. Anayasa değişikliğinin Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte, "partili cumhurbaşkanı" uygulamasının önünde engel kalmayacak.