Yüksek Askeri Sûra albaylar için toplanıyor

15 Temmuz’daki hain darbe girişiminin ardından öne çekilerek 28 Temmuz’da ve ilk kez Çankaya’da yapılan YAŞ, bu kez albaylar için toplanıyor. Toplantıya yeni bakan üyelerle birlikte dokuz sivil isim katılacak.

MAHMUT GÜRER

FETÖ'nün 15 Temmuz tarihli ihanet girişiminin ardından, 28 Temmuz tarihinde toplanarak generallerin durumunu karara bağlayan Yüksek Askeri Şura (YAŞ), 25 gün aradan sonra bugün ikinci kez gerçekleştirilecek. Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında Çankaya Köşkü'nde yapılacak YAŞ toplantısında bu kez, albayların rütbede bekleme süresi, emeklilik ve terfi durumları karara bağlanacak. Bugün gerçekleştirilecek YAŞ toplantısında, rütbede bekleme süresi tamamlanan albayların durumu ele alınacak. Bu çerçevede, bazı albayların görev süreleri uzatılacak, bir kısım personel ise emekliye sevk edilecek. Rütbede bekleme süresi henüz dolmayan bazı albayların da emekli edilebileceği belirtiliyor. Bir önceki YAŞ toplantısında generalliğe yükseltilen albaylara ek olarak, bugün yapılacak toplantıda da yeni terfiler yaşanabileceği ifade ediliyor. 

DOKUZ SİVİL İLK KEZ 

Toplantı, OHAL kapsamında çıkarılan KHK ile YAŞ'ın yapısın değiştirilmesinin ardından gerçekleştirilen ilk toplantı özelliği de taşıyor. YAŞ toplantısı, ilk kez sivil üyelerin çoğunluğunda yapılacak. Toplantıda Başbakan Binali Yıldırım, 4 Başbakan Yardımcısı, Milli Savunma, Adalet, İçişleri ve Dişişleri Bakanları olmak üzere 9 sivil üye yer alacak. YAŞ'ın asker kanadını ise Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve Kuvvet Komutanları'ndan toplam 4 üye oluşturacak. 

FETÖ’cülere yeni ihraçlar yolda 

Sivil ağırlıklı üyelerin çoğunluğunda gerçekleşecek YAŞ toplantısında, FETÖ örgütü ile bağlantıları sonradan tespit edilen personelin TSK ile ilişkilerinin kesilmesine ilişkin yeni kararlar çıkabileceği de vurgulanıyor. 

TEMİZLİK SÜRECİ

FETÖ'cülerin TSK'DAN temizliğinin kararlı bir şekilde sürdürülmesi için 28 Temmuz'da başlatılan süreçte gelinen nokta da masaya yatırılacak.    

Tasfiyeler sonrası yapılanma

Kuvvet Komutanlıklarının Milli Savunma Bakanlığı’na ve Genelkurmay Başkanı’nın Cumhurbaşkanı’na bağlanması ile emir-komuta zincirindeki yeni düzenlemeler de YAŞ toplantısında konuşulacak. 

Son durum

KHK’larla atılan adımların işleyişte herhangi bir aksama ya da düzensizliğe sebep olmaması için gereken düzenlemelerin yapılması istenecek. Ayrıca kışlaların taşınmasıyla fiziki yapıdaki yeniden yapılanmanın durumu da ele alınacak. 

Personel eksiği tamamlanacak 

Toplantıda darbe girişimi sonrası hainlerin temizlenmesiyle oluşan personel açığının giderilmesine ilişkin atılacak adımlar da gündeme gelecek. Kanun hükmünde kararnamelerle kumpas mağdurlarının geri dönüşü için yapılan düzenlemeler ve yeni alınacak askeri perasonele ilişkin düzenlemelerin de gündeme gelmesi bekleniyor. Özellikle pilot açığı konusunda GATA’dan verilen sahte raporlarla TSK’dan uzaklaştırılan pilotların bir an önce hava kuvvetleri bünyesine alınması isteniyor.