YSK seçmen listelerini açtı

YSK Başkanı Güven, 31 Mart'taki seçmen listelerinin bu seçimde de kullanılacağını söyledi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) internet sitesinden seçmen sorgulama işlemini başlattı. YSK Başkanı Sadi Güven, İstanbul’da yapılacak seçimin yeni bir seçim değil, bir yenileme seçimi olduğunu belirterek, 31 Mart 2019 günü yapılan seçimde kullanılan sandık seçmen listelerinin aynısını bu seçimde de kullanacaklarını bildirdi. 

AYNI LİSTELER GEÇERLİ 

Bazı vatandaşların YSK’nın sorgu ekranında kendilerini bulamadıklarının belirtilmesi üzerine Güven, şunları söyledi: ”Doğrudur. Bugüne kadar yapmış oldukları sorgularda bulamazlar. Çünkü bizim sistem böyle işliyor. Anlık olarak Türkiye’de kim seçmen ise o an itibarıyla seçmen listeleri yayınlanıyor. Kendini bulamayan vatandaşlarımız muhtemelen adres değişikliği olup da İstanbul dışına giden seçmenler veya listeden düşen seçmenlerdir. Ancak, 23 Haziran’da yapacağımız seçim, 31 Mart’ta yaptığımız seçimin tekrarıdır, yenilenmesidir. Aynı seçmen listelerini kullanacağız. 31 Mart’ta kim oy kullanma hakkına sahip idiyse 23 Haziran’da da aynı şahıslar oy kullanma hakkına sahip olacaklardır.” 

KARŞILAŞTIRMA YAPILABİLİR

Güven, “Bugüne kadar ‘kendimi göremedim’ diyen vatandaşlarımız, bugün (dün) öğleden sonra sistemi vatandaşlara açtığımızda 23 Haziran’da yapılacak seçimde, nerede, hangi sandıkta oy kullanacaklarını görme imkanına sahip olacaklardır. Siyasi partilerle bunu paylaştık. Siyasi partiler de 31 Mart seçmen listesi ile bunu karşılaştırma imkânına sahip olacaklar" dedi.  

Kadıköy, Maltepe ve Ataşehir'deki sandık soruşturmaları birleşti

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Kadıköy, Maltepe ve Ataşehir ilçelerinde yapıldığı iddia edilen usulsüzlüklere ilişkin yürüttüğü çok sayıda soruşturmayı, “Kadıköy Soruşturması”, “Maltepe Soruşturması” ve “Ataşehir Soruşturması” adı altında 3 ayrı soruşturmada birleştirdi. Bu üç ilçedeki tüm sandıklarda usulsüzlük yapılıp yapılmadığının tespiti için başlatılan soruşturma kapsamında bu ilçedeki tüm sandıkların tek tek inceleneceği, sandık kurullarında görev alanların yasal şartları taşıyıp taşımadığı araştırılacak. Soruşturma kapsamında, bu sandıkların bağlı bulunduğu Kadıköy, Maltepe ve Ataşehir İlçe Seçim Kurulu başkanlıklarına bir yazı yazarak istediği evrakları 7 madde halinde sıraladı.