YSK nerede oy kullanacağım? Seçmen sorgula

YSK 2017'de referandumda nerede oy kullanılacağını gösteren sorgulama ekranı faaliyete geçti. Askıya çıkan seçmen listelerinin ardından vatandaşlar 'Nerede oy kullanacağım?' sorusunun yanıtını arıyor.

Seçmen kütüğünü öğrenmek isteyenler ilgili sayfadan kimlik bilgilerini girerek sorgulamalarını yapabilecek. Seçmen listelerinin askıya çıkmasının ardından Yüksek Seçim Kurulu seçmenlerin cep telefonlarına mesaj atarak listelerin kontrol edilmesi konusunda uyarıda bulundu. Gönderilen mesajda '18-26 Şubat tarihleri arasında seçmen kaydınızı muhtarlıklardan, www.ysk.gov.tr adresinden veya e-devlet kapsından kontrol edebilirsiniz' ifadelerine yer verildi.

REFERANDUM YSK SEÇMEN LİSTESİ SORGULAMA NASIL YAPILIYOR?

Seçmen sorgulama işlemini yapmak isteyenler bu işlemi internetten gerçekleştirebiliyor. Bunun için iki adresten faydalanmak mümkün. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) internet sitesi ve e-Devlet Kapısı'ndan yararlanarak YSK seçmen sorgulama yapılabilecek. Şimdi her iki seçenekten nasıl sorgulama yapacağınıza değineceğiz.

16 NİSAN REFERANDUMUNDA NEREDE OY KULLANACAĞINI ÖĞRENMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ BAĞLANTIYI TARAYICINIZIN ARAMA SÜTUNUNA YAPIŞTIRARAK SORGULAMA YAPABİLİRSİNİZ...

https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/

Seçim takvimi

"11 Mart: Halk oylamasında kullanılacak birleşik oy pusulaları basılacak, basımı tamamlandıkça plan dahilinde dağıtılacak. Gümrük kapılarında kullanılacak araç ve gereçler ilgili seçim kurullarına gönderilmeye başlanacak.

27 Mart: Gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemine başlanacak.

30 Mart: TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin radyo ve televizyonda propaganda başvuruları ve propaganda sırasının belirlenmesi için kuraya katılacak temsilcisi ile TRT temsilcilerinin YSK'ya bildirilmesinin son günü olacak. Konuşma yapmayı dilemesi halinde, Cumhurbaşkanı'nın yapacağı konuşmalar için yayın zamanı ve sırası tespit edilecek.

31 Mart: Başvuran siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSKtarafından ad çekilecek.

9 Nisan: Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi sona erecek. Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak. Radyo ve televizyon propaganda konuşmalarına başlanacak.

12 Nisan: İlçe seçim kurulu başkanlıklarınca malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek.

15 Nisan: Seçim propagandası saat 18.00'de sona erecek.

16 Nisan: Oy verme günü."

Yurt içi ve yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler "secmen.ysk.gov.tr" ve "turkiye.gov.tr" adreslerinden seçim hakkındaki gerekli tüm bilgilere erişim sağlayabilecek.

Yurt dışı seçmenlere, 57 ülke 119 temsilcilik ve 32 gümrük kapısında kurulacak sandıklarda oy kullandırılması planlanıyor.

Seçmen listesine ulaşabilmek için öncelikle yukarıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz. Açılan sayfa üzerinden işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

REFERANDUMDA KAÇ SEÇMEN OY KULLANABİLECEK?

Türkiye'de yurt içi seçmen kütüğüne kayıtlı 55 milyon 336 bin 960 seçmen bulunuyor. Bu seçmenler yaklaşık 164 bin sandıkta oy kullanabilecekler. Öte yandan şu anki verilere göre yurt dışı kütüğüne kayıtlı olan 2 milyon 929 bin 389 seçmen yine referandumda sandık başına gidecek. Bu seçmenler 57 ülke, 119 temsilcilik ve 32 sınır kapısından oy verme işlemini gerçekleştirebilecek.

YURT DIŞI SEÇNEMLERİ NE ZAMAN OY KULLANABİLECEK?

Türkiye'de referandum 16 Nisan 2017 Pazar tarihinde gerçekleştirilecek. Ancak yurt dışı seçmenleri daha erken tarihte oy kullanmaya başlayacaklar. Yurt dışında temsilciliklerde kurulan sandıklarda 27 Mart-9 Nisan 2017 tarihleri arasında, gümrük kapılarındaki sandıklarda ise 27 Mart-16 Nisan 2017 tarihleri arasında oy kullanabilecekler.

PUSULALAR HANGİ RENKTE OLACAK?

Referandumda pusulalarda iki renk kullanılacak. Beyaz renk üzerine "Evet", kahverengi üzerinde "Hayır" ibarelerinin bulunduğu iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası kullanılacak. Seçmenler tercih mührünü kullanarak oy verme işlemini gerçekleştirecek.

HANGİ PARTİLER SANDIK KURULUNA ÜYE VEREBİLECEK?

16 Nisan 2017 Pazar günü yapılacak referandumda Sandık Kuruluna üye verebilecek siyasi partiler şöyle: 1- Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), 2- Anavatan Partisi (ANAP), 3- Bağımsız Türkiye Partisi (BTP), 4- Büyük Birlik Partisi (BBP), 5- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 6- Halkların Demokratik Partisi (HDP), 7- Hür Dava Partisi (HÜDAPAR), 8- Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), 9- Saadet Partisi (SP), 10- Vatan Partisi (VP).

OY VERME SAATLERİ

Anayasa değişikliğinin halkoyuna sunulmasında oy verme işlemi Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde 07.00 - 16.00, bunlar dışındaki illerde ise 08.00 - 17.00 saatlerinde olacak.

 
Halk oylamasında "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranlı sarı renkteki zarflar ve beyaz renk üstünde "Evet", kahverengi renk üstünde "Hayır" ibareleri bulunan iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulaları ile "Tercih" mührü kullanılacak.