Yozgat seçim sonuçları 24 Haziran 2018 Yozgat milletvekili cumhurbaşkanı oy oranları seçim sonuçları

Yozgat seçim sonuçları, 24 Haziran cumhurbaşkanı milletvekili seçim sonuçları oy oranları merak ediliyor. Seçim sonuçları 2018 oy oranları nasıl? Vatandaşlar yapılan açıklamaları yakından takip ediyorlar. Oy kullanacak olan vatandaşlar heyecanla sonuçların nasıl olacağını merak ediyorlar. 24 Haziran'da seçmene iki pusula tek zarf verilecek. Oy pusulaların biri Cumhurbaşkanı seçimi için, diğer oy pusulası ise milletvekili seçimi için tercihe sunulacak. Cumhurbaşkanı seçilecek olan oy pusulasının üzerinde Cumhurbaşkanı adaylarının fotoğrafı ve isimleri bulurken, Milletvekili seçilecek pusulanın üzerinde partilerin logosu ve isimleri yer alıyor olacak. Her iki pusulanında altında yer alan içi boş yuvarlak alana tercih edilen bölgeye mühür basılacak. Tercih işleminin ardından iki oy pusulası da tek zarfın içerisine konularak sandığa atılacak. Pusulada yalnızca tek bir partiye mühür basılmışsa, oy o partiye yazılıyor. Pusulada yalnızca ittifaka mühür vurulmuşsa, oy ‘ittifak ortak oyları’ sütununa yazılıyor. Pusulada hem ittifaka, hem de tek bir partiye mühür vurulmuşsa, oy o partiye atılmış sayılıyor. Pusulada mühür ittifak bölümüne taşacak şekilde parti alanına vurulmuşsa, oy yine partiye sayılıyor. Pusulada hem bir ittifaka, hem de birden çok partiye mühür basılmışsa, o takdirde bu oy ittifak için kullanılmış sayılıyor, ‘ittifak ortak oyları’ hanesine yazılıyor. Yozgat seçim sonuçları son dakika açıklamaları haberimiz içerisine eklenecektir.

Yozgat seçim sonuçları, 24 Haziran seçim sonuçları oy oranları son dakika hangi parti ne kadar oy aldı sorusu araştırılıyor. Seçim sonuçları oy kullanan vatandaşlar tarafından araştırılıyor. 2018 yılında tüm Türkiye 24 Haziran Pazar günü sandık başına gidiyor. Oylamanın ardından sonuçların nasıl olacağı heyecanla bekleniyor. 24 Haziran'daki cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri, birçok ilki ve yeni düzenlemeyi de beraberinde getiriyor. Bunlar arasında milletvekili seçiminde geçerli oylara ilişkin yapılan düzenleme de yer alıyor. Yapılan en önemli düzenlemeler arasında mühürsüz olaylara ilişkin değişiklik yer alıyor. Buna göre, Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunan oy pusulaları, arkalarında "ihmal nedeniyle" sandık kurulu mührü taşımasa dahi geçerli kabul edilecek. Yeni düzenlemeler kapsamında seçmenler yalnızca tek bir partiye değil, aynı zamanda ittifaklara da oy verebilecek. Bir diğer önemli fark da geçmiş seçimlerde bir pusula üzerinde birden fazla yere mühür basılması halinde doğrudan geçersiz olmaması; bir ittifak ya da siyasi parti alanının içinde kalması koşuluyla geçerli kabul edilmesi. YSK yayınladığı genelgeler kapsamında, "Evet" ya da "Tercih" yazılı mührün bir siyasi partiye ayrılan alana, hem bir siyasi partiye hem de o partinin içinde bulunduğu ittifakın adının yazdığı kısma ve ittifakın adının yazdığı kısma taşacak şekilde siyasi partiye ayrılan bir alana basılması halinde geçerli kabul edilecek. Bu durumda, kullanılan oy, ilgili siyasi partiye işlenecek. Yozgat seçim sonuçları son dakika açıklamaları haberimiz içerisine eklenecektir.

24 HAZİRAN SEÇİM SONUÇLARINI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

YOZGAT SEÇİM SONUÇLARI

Seçim sonuçları açıklanır açıklanmaz haberimizde sizlerle olacak.

YOZGAT AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI KİMLER?

BEKİR BOZDAĞ

YUSUF BAŞER

SİBEL YILDIRIM

İSKENDER MİNAR

YOZGAT MHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI KİMLER?

1 İBRAHİM ETHEM SADEF LİSE İŞADAMI

2 YUSUF MERTOĞLU YÜKSEK LİSANS EKONOMİST

3 OSMAN GÖZAN LİSE İŞADAMI

4 AHMET ÖZBEK ÜNİVERSİTE ZİRAAT MÜHENDİSİ

ANKET SONUÇLARI NASIL?

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerine 20 gün kala ORC Araştırma’nın yaptığı ankette Cumnhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan en yakın rakibine iki katından fazla attı.

ORC Araştırma’nın 28 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında 37 ilde 3 bin 410 kişiyleyüzyüze yapılan ankete katılanların yüzde 53.4’ü Cumhurbaşkanlığı seçiminde AK Parti adayı Recep Tayyip Erdoğan’a oy vereceğini söyledi.

AK PARTİ YÜZDE 52.8

Erdoğan’ı yüzde 23.8 oyla CHP adayı Muharrem İnce ve yüzde 11.5 ile İP adayı Meral Akşener takip etti. Ankette seçmenlere Milletvekili Genel Seçimleri’nde hangi partiye oy verecekleri de soruldu. ORC’nin öz kaynaklarıyla finanse ettiği araştırmaya göre, halkın yüzde 52.8’i AK Parti ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakı’na oy vereceğini beyan etti. Ankete katılanların yüzde 35.6’sı CHP-İP-Saadet Partisi ve DP’den oluşan Millet İttifakı’na mühür basacaklarını bildirdi.

SEÇİM İKİNCİ TURA KALMAZ

OPTİMAR Başkanı Hilmi Daşdemir verdiği röportajda 24 Haziran seçimlerin öncesi yaptıkları son seçim anketlerinin detaylarını paylaştı.

Seçime yaklaşık 1 ay kaldı. Araştırmalara baktığınızda Başkanlık ve milletvekilliği seçimlerinde genel tablo nedir?

Bizim yapmış olduğumuz araştırmalarda çok büyük bir risk gözükmüyor. İlk turda Cumhurbaşkanı Erdoğan lehine biteceği öngörülebiliyor. Örneğin katılımcılara açık uçlu olarak sorduğumuzda, yani herhangi bir isim vermeden katılımcılara sorduğumuz soruda %48 Erdoğan, dedi. Ama daha sonrasında "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a başkanlık için oy verir misiniz?" diye sorduğumuzda ise yüzde 51'lik bir sonuç ortaya çıktı. Üstelik bu rakam kararsızlar dağıtılmadan tabii. Kararsızlar dağıtıldığında daha da yukarıya çıkacak bir orandan söz ediyoruz. Dolayısıyla bu veriler bize ilk turda cumhurbaşkanlığı için yarışın Erdoğan lehine neticeleneceğini gösteriyor.

MUHARREM İNCE İLE AKŞENER ARASINDA İKİNCİLİK YARIŞI OLACAK

Seçim sürecinde bazı CHP teşkilatlarının Akşener için çalıştığını aktaran Daşdemir, "Meral Akşener ile Muharrem İnce arasında geçecek daha çok ikincilik yarışı ama Muharrem İnce rahatlıkla ikinci olur.

BAZI CHP TEŞKİLATLARI AKŞENER'E TAHSİS EDİLDİ!

Bazı CHP teşkilatlarının da Akşener için çalıştığını söyleyebiliriz. Muhtemelen Ege'de bazı CHP teşkilatları Muharrem İnce yerine Akşener için çalışabilir" dedi.

KAMUOYUNA "BAŞKANLIKTA ERDOĞAN'A, MECLİSTE DİĞERLERİNE" ALGISI POMPALANIYOR

"Başkanlıkta Erdoğan'a oy verin, mecliste başka partilere" algısı pompalanıyor. Çünkü bu yarışın ilk turda biteceğini araştırmalarımız söylüyor. Bir araştırmaya göre değil birçok araştırmaya göre söylüyorum bunu. 2013'ten beri yapmış olduğumuz araştırmalar gerek Cumhurbaşkanlığı seçiminde gerek Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde Erdoğan'ın oyunun kararsızlar dağıtılmadan bile yüzde 51 olarak görüyoruz. Sonuç olarak Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybettiklerini düşünen kimi çevreler meclis dağılımını etkilemek üzere çalışma yapıyor. "Cumhurbaşkanlığı için oyunuzu Erdoğan'a verin, ancak meclise Saadet de girsin, İP de girsin" şeklinde çeşitli algı oyunları yapılıyor. Bunu başarmış olsalar onlar için bunun neticesi olarak mecliste güçlü olmayan bir iktidar partisi ve tekrar bir seçim ümidi doğacak. Keza bu durumun yerel seçimlere de yansıması olacaktır.

AK PARTİ YÜZDE 50 BANDINA OTURDU, CHP 18'LERDE…

Peki tablo bu iken 24 Haziran'da milletvekili seçimleri de olacak. Şu anda partilerin genel oy dağılımı nedir yüzdelik olarak?

Bizim 10 gün kadar önce yaptığımız son araştırmalara göre AK Parti zaten son seçimlerde gösterdiği performans üzere yüzde 50'ler bandına oturmuş durumda ve bunu korumaya devam ediyor. CHP'nin oyu karasızlar dağıtılmadan yüzde 18.7, MHP'nin oyu yüzde 10.9. Geri kalan payı ise diğer parti ve adaylar bölüşüyor. Ancak sonuç itibariyle bu seçime ilişkin genel tabloyu milletvekili adayları belirlendikten sonra daha net görülebileceğini söyleyebiliriz.

OY NASIL KULLANILACAK?

Mührü, tercih ettiğiniz alanın dışına taşırmayın. Birden fazla alana mühür basmayın. Birleşik oy pusulasında tercih ettiğiniz alana “TERCİH” veya “EVET” mührünü basın ve mührün kurumasını bekleyin. Mühürlediğiniz yer dışta kalacak şekilde oy pusulasını katlayıp zarfa koyun. Zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın.

24 Haziran'da seçmene iki pusula tek zarf verilecek. Oy pusulaların biri Cumhurbaşkanı seçimi için, diğer oy pusulası ise milletvekili seçimi için tercihe sunulacak.

Cumhurbaşkanı seçilecek olan oy pusulasının üzerinde Cumhurbaşkanı adaylarının fotoğrafı ve isimleri bulurken, Milletvekili seçilecek pusulanın üzerinde partilerin logosu ve isimleri yer alıyor olacak.

Her iki pusulanında altında yer alan içi boş yuvarlak alana tercih edilen bölgeye mühür basılacak. Tercih işleminin ardından iki oy pusulası da tek zarfın içerisine konularak sandığa atılacak.

Pusulada yalnızca tek bir partiye mühür basılmışsa, oy o partiye yazılıyor.

Pusulada yalnızca ittifaka mühür vurulmuşsa, oy ‘ittifak ortak oyları’ sütununa yazılıyor.

Pusulada hem ittifaka, hem de tek bir partiye mühür vurulmuşsa, oy o partiye atılmış sayılıyor.

Pusulada mühür ittifak bölümüne taşacak şekilde parti alanına vurulmuşsa, oy yine partiye sayılıyor.

Pusulada hem bir ittifaka, hem de birden çok partiye mühür basılmışsa, o takdirde bu oy ittifak için kullanılmış sayılıyor, ‘ittifak ortak oyları’ hanesine yazılıyor.

HANGİ PARTİ KAÇINCI SIRADA OLACAK?

1- Cumhur İttifakı

2- HÜDA-Par

3- Vatan Partisi

4- Halkların Demokratik Partisi

5- Bağımsız Türkiye Partisi

6- Millet İttifakı

SEÇMENE İKİ OY PUSULASI VERİLECEK

Seçmenlere verilecek iki oy pusulalarından birisi cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak. Bu oy pusulasının en üst kısmında "Cumhurbaşkanı Adayları" başlığı bulunacak.

Bu başlık altında Türkiye'de ilk kez cumhurbaşkanının halkın oyuyla belirlendiği 10 Ağustos 2014'deki seçimlerde olduğu gibi cumhurbaşkanı adaylarının isimleri ve fotoğrafları bulunacak. Bu oy pusulasında partilerin logoları ve yaptıkları ittifakların unvanları olmayacak.

İkinci oy pusulasında ise seçmenler milletvekili adaylarına oy verecek. Seçmenler, hem cumhurbaşkanına hem milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa attıktan sonra oy verme işlemini tamamlayacak.

CUMHUR İTTİFAKI PARTİLARİ HANGİLERİ?

AK Parti'den yapılan açıklamada, seçmenin hür iradesi ile oy kullanmasının önündeki bütün engelleri kaldıracak ve buna imkan sağlayacak düzenlemeler içeren kanun teklifi metninde MHP VE AKP arasında ortak mutabakat sağlandığı belirtildi.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, AK Parti ve MHP'nin ittifak çalışmalarına ilişkin, "BBP, ittifakın yanındadır. Görüşmelerimiz olumlu bir şekilde seyretmektedir. İnşallah BBP de bu ittifakın içinde yer alacaktır." dedi.

MİLLET İTTİFAKI PARTİLERİ HANGİLERİ?

CHP, İYİ Parti, SP ve DP'den oluşacak dörtlü ittifakın protokol taslağı siyasi parti liderlerine iletildi. Kulislere yansıyan bilgilere göre, CHP, İYİ Parti ve SP kendi isim ve amblemleriyle ittifakta yer alacak. DP adayı ise İYİ Parti listesinden aday gösterilecek. DP Genel Başkanı Gültekin Uysal'ın bu kapsamda milletvekili adayı gösterilmesi bekleniyor. DP, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Akşener'i destekleyecek.

SANDIĞA GİTMEDEN ÖNCE DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

NEREDE OY KULLANACAKSINIZ: Seçmenler kayıtlı oldukları sandıklarda oy kullanabilecek. Oy vermeye seçmen bilgi kağıdınızla gidin. Seçmen kağıdınız ulaşmadıysa YSK’nın sitesinden, e-devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağınız yeri öğrenebilirsiniz.

TC NUMARALI KİMLİĞİNİZİ UNUTMAYIN: Oy verme günü yanınıza seçmen bilgi kağıdının yanısıra Türkiye Cumhuriyeti (TC) kimlik numarasını taşıyan; TC Kimlik Kartı, nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensubu mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgeyi yanınızda bulundurmayı unutmayın.

BELGELERİNİZİ VERİN: Oyunuzu kullanırken sandık kurulu görevlisine kimliğinizi verin. Görevli seçmen listesinde isminizi bulur ve kontrollerini yaptıktan sonra oy pusulası, zarf ve mührü size vererek kabinde oyunuzu kullanmanızı ister.

İMZA ATILMALI: Zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın.

24 HAZİRAN 2018 SEÇİMLERİ HAKKINDA BİLGİLER

24 Haziran'da yapılacak ilk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, 8 Temmuz 2018'de ikinci oylama yapılacak. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy alan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek - Cumhurbaşkanlığına; siyasi parti grupları, en son yapılan milletvekili seçiminde geçerli oyların en az yüzde 5'ini alan partiler ya da en az 100 bin seçmen aday gösterebilecek - Seçmenlerce aday gösterilmek istenen kişi, başvuru dilekçesi ve seçilme yeterliliğine ilişkin belgeler ile 131 bin 600 lirayı maliye veznesine yatırdığı dair makbuzla YSK'ye bizzat başvuracak

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda, 24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçiminde uygulanacak hükümleri içeren anayasa değişikliğine ilişkin teklif, bugün görüşülecek.

Bir kimse aynı zamanda, hem cumhurbaşkanı adayı hem de milletvekili adayı olamayacak ve aday gösterilemeyecek. Cumhurbaşkanı ve TBMM seçimleri beş yılda bir aynı günde yapılacak.

Cumhurbaşkanı ve TBMM'nin görev sürelerinin dolmasından önceki son pazar günü oy verme günü olacak. Görev süresi, birlikte yapılan bir önceki seçim tarihi esas alınarak belirlenecek. Oy verme gününden geriye doğru hesaplanacak 60 günlük sürenin ilk günü seçimin başlangıç tarihi olacak.

Seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde bu karar 48 saat içinde Resmi Gazete'de yayımlanarak ilan olunacak. Bu kararın verildiği günden sonra gelen 60. günü takip eden ilk pazar günü cumhurbaşkanı ile TBMM genel seçimi birlikte yapılacak.

Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek. 24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak ilk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü olan 8 Temmuz 2018'de ikinci oylama yapılacak. Bu oylamaya ilk oylamada en çok oy alan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek.