Yeni sistemle büyük yürüyüş 2 yaşında

Yeni sistemin ilk cumhurbaşkanı olan Erdoğan, ikinci yılını da yoğun temaslarla geçirdi. Salgın tedbirlerine kadar 24 dış ziyaret yapan Erdoğan pek çok devlet ve hükümet başkanını ağırladı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin hayata geçmesiyle başlayan yeni süreçte görevdeki ikinci yılını geride bıraktı. Koronavirüs salgınının başlamasının ardından alınan tedbirler gereği yurt içi ve yurt dışı programlarına ara veren Erdoğan, bu süreçte bulunduğu İstanbul’dan videokonferans yoluyla toplantılar gerçekleştirdi ve açılış törenlerine iştirak etti.

Yurt dışı temaslara ağırlık veren Erdoğan, yıl içerisinde Rusya’ya 3, ABD ve Azerbaycan’a 2 olmak üzere toplam 24 ziyaret gerçekleştirdi.

Erdoğan G20 Liderler Zirvesi’nde 10 ikili görüşme yaptı. Erdoğan, Japonya programının son durağı olan başkent Tokyo’da Japon İmparatoru Naruhito ile görüştü.

TRUMP DAVET ETTİ

Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurulu görüşmelerine katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere 21-25 Eylül 2019’da ABD’ye giden Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’ın davetine icabetle, 12-13 Kasım 2019’da ABD’ye bir de çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

AVRUPA’YLA 4’LÜ ZİRVE

Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere İngiltere’ye ziyarette bulundu.

Burada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Suriye konulu Dörtlü Zirve’ye iştirak etti. 

FORUM VE ZİRVELER

Erdoğan’ın diğer temasları şöyle; 

• Sırbistan’da toplu açılış töreni 

• İsviçre’de Küresel Mülteci Forumu 

• Kuala Lumpur Zirvesi 

• Almanya’da Libya Zirvesi

RUSYA’YLA YOĞUN DİPLOMASİ

Başkan Erdoğan, üç defa ziyaret ettiği Rusya’ya ilk ziyaretini 27 Ağustos’ta gerçekleştirdi. Burada savaş uçaklarını inceledi.

Ziyaret çerçevesinde MAKS-2019 Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı’nın açılışına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ikili ve heyetler arası görüşmelerde gerçekleştirdi. Rusya’ya son ziyaretini 5 Mart’ta çalışma ziyareti kapsamında yaptı ve Putin ile Kremlin Sarayı’nda bir araya geldi.

AĞIRLANAN KONUKLAR 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky, Moldova Cumhurbaşkanı Dodon, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Afganistan Cumhurbaşkanı Gani, Gine Bissau Cumhurbaşkanı Embalo ve AB Konseyi Başkanı Michel, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç, Gürcistan Başbakanı Gakharia, Malezya Başbakanı Muhammed, Çekya Başbakanı Babis, KKTC Başbakanı Tatar, İtalya Başbakanı Conte, Almanya Başbakanı Merkel, Bulgaristan Başbakanı Borisov ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Barzani, Libya Başbakanı es-Serrac. 

ZELENSKY İLE GÖRÜŞTÜ

Başkan Erdoğan, dün de Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky ile telefonda görüştü. Görüşmede, ikili ilişkiler ve bölgesel konular ve Kovid-19 ile mücadelede işbirliği ele alındı.