Yeni döneme yeni tüzük 

Önümüzdeki dönemde anayasa değişikliğine ilişkin uyum yasalarının yanı sıra Meclis İçtüzüğü de değişecek. Hedef daha verimli yasama ortamını sağlamak.

Doruk ÇAKAR / ANKARA 

Anayasa referandumu kesin sonuçlarının YSK tarafından açıklanmasının ardından TBMM İçtüzüğü'ne ilişkin değişiklik çalışmaları da başlayacak. Milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkarılması, gensoru uygulamasının kaldırılması, başbakanlık makamının sonlanması ve yeni Bakanlar Kurulu'nun cumhurbaşkanlığı sistemine göre düzenlenmesini de öngören değişikliklere göre, Meclis İçtüzüğü oluşturulacak. 

KAVGALARA ÖNLEM 

İç Tüzük değişikliği yapılırken, çalışmaların, daha katılımcı bir sisteme kavuşturulması yönünde düzenlemelerin de hayata geçirilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, çalışma takvimleri yeniden oluşturularak zamanın daha verimli şekilde kullanılması da sağlanacak. Genel Kurul ve komisyonlarda görüşme sürelerinin de, verimliliği artıracak şekilde yeniden belirlenmesi planlanıyor. Meclis'in saygınlığına gölge düşüren haraket içerikli konuşmalara ve şiddete varan tartışmalara yönelik yaptırımların da, daha caydırıcı şekilde yeniden düzenlenmesi düşünülüyor.