Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İstinaf mahkemelerinin faaliyete geçmesinin, Türkiye'de yargılamaların hızlanmasına katkıda bulunacağına dikkati çekerek, "Adaletin hem zamanında hem de doğru biçimde tecellisi bakımından büyük, önemli sonuçlar doğuracaktır çünkü istinaf yargılamasının faaliyete geçmesiyle ceza yargılamalarındaki davaların yüzde 91'i, hukuk yargılamalarındaki davaların yüzde 89'u ve idari yargılamadaki davaların yüzde 80'i yaklaşık istinaf mahkemelerinde kesinleşecektir. Bu, pek çok davanın kısa sürede sonuçlanması ve karara bağlanması sonucunu doğuracaktır" şeklinde konuştu. İstinaf mahkemeleri 20 Temmuz’da göreve başlayacak.
EKSİKLİĞİ BİZZAT GİDERECEK
Bakan Bekir Bozdağ, yeni düzenleme kapsamında ikinci derece sevk mahkemelerinin yargılama sırasında olayı değerlendireceğini ve konunun daha sonra istinaf mahkemelerine geleceği bilgisini paylaşarak, şunları dile getirdi: İstinaf, kararlarda gördüğü eksiklik varsa, eksikliği bizzat kendisi tamamlayacak.
Yargıtay esas işini yapabilecek
Bozdağ, istinaf mahkemelerinin başka bir doğal sonucu olarak da Yargıtay ve Danıştayın gerçek anlamda içtihat mahkemelerine dönüşeceğini anlatarak, "Yargıtay ve Danıştay, zaruretten dolayı zaman zaman vaka incelemesi yapmaktadır ve bu da iş yükü oluşturmaktadır" ifadelerini kullandı.
Çek borcu için baskı oluşturacak
Adalet Bakanı Bozdağ, Çek Kanunu'nda yapılması planlanan değişikliklerle ilgili olarak "Bu düzenleme, kestiği çek karşılıksız çıkan insanımıza önce adli para cezası öngörerek, borcunu ödeme konusunda büyük bir baskı oluşturacaktır" dedi.