Yargıda hız devrimi

Yargıtay’ın iş yükünü ciddi biçimde hafifleterek, adaletin daha hızlı tecelli etmesini sağlayacak istinaf mahkemeleri için düğmeye basıldı.

1

HAKKI KURBAN

İstinaf mahkemelerinin devreye girmesi için 2004 yılından bu yana çalışma yürütülüyordu. HSYK, ilgili kurum ve kuruluşlar, adli ve idari yargıda ikinci derece mahkeme niteliği taşıyacak istinaf mahkemelerinin faaliyete geçmesi için hazırlıkları hızlandırdı. Mevcut yapıda Yargıtay ve Danıştay, "temyiz mahkemesi" olarak görev yürütürken, ilk derece mahkemelerinden gelen kararların incelemesini yapıyor. Buna karşın, oluşan iş yükü nedeniyle incelemeler uzun yıllar içinde sonuçlandırabiliyor. Düzenleme 2016'nın ortalarında hayata geçecek.

HAKSIZLIK BİTECEK

Adaletsizliklere ve haksızlıklara yol açan bu durumun önlenebilmesi, Yargıtay ve Danıştay'ın daha çok "içtihat mahkemeleri" haline gelebilmeleri için, adli yargıda istinaf mahkemelerinin faaliyete geçecek olması "devrim" diye nitelendiriliyor. 

YÜZ BİNLERCE DOSYA BEKLİYOR 

İstinaf mahkemelerinin faaliyete geçmesiyle Yargıtay'ın iş yükünün ciddi oranda azalması planlanıyor. Zira, Yargıtay'da sadece 2014 yılından bu yıla sarkan 387 bin 637 ceza ve 202 bin 828 hukuk dosyası bulunuyor.  

Binlerce atama yolda 

Hukuk davalarının yüzde 89'u, ceza davalarının yüzde 91'i, idari davaların da yüzde 80'i istinafta kesinleşecek. Bu nedenle ilk aşamada adli yargı için 208, idari yargıda 8 daire kurulacak. 2016'da 2-3 bin aralığında dosyaya bakması hedefleniyor. 7 bin civarında birinci sınıf hakim ve savcı atanacağı belirtiliyor. İstinaf mahkemeleri; İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Konya ve Van gibi 15 bölgede görev yapacak.