Osman Nuri CERİT
Mahkemelerde işlemlerin hızlanmasını sağlamayı amaçlayan yargı paketi, Türk hukuk sistemine yeni usuller kazandıracak. Soruşturma aşamasında toplanan deliller ışığında suçu sabit görülen faile, suçunu itiraf etmesi şartıyla ceza indirimi teklif edilecek. Böylece hem yargılama kısa sürede tamamlanacak hem de basit ve taksirli suçlarda cezaevinde yatış süresi azalacak.
TERÖR SUÇU KAPSAM DIŞI
Yargının yükünü asgari yüzde 30 hafifleteceği ifade edilen seri yargıma usulünden; “hakkı olmayan yere tecavüz, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, gürültüye neden olma, parada sahtecilik, mühür bozma, resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan, kumar oynanması için yer ve imkan sağlama, başkasına ait kimlik veya kimlik bilgilerinin kullanılması suçları ile Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Kanunu hükümlerine aykırı hareket edenler, devlet ormanları içinde her çeşit bina, ağıl ve hayvanların bulunmasına mahsus yerler yapılması, tarla açılması, işlenmesi ve ekilmesine ilişkin yasağı çiğneyenler” yararlanabilecek. Terör, örgüt, şiddet ve cinsel suçlarda bu usul uygulanmayacak.
BASİT YARGILAMA USULÜ GELİYOR
Yeni paketin kazandıracağı usullerden biri de basit yargılanma olacak. Asliye ceza mahkemelerince, adli para cezasını veya üst sınırı iki yıla kadar olan hapis cezasını gerektiren suçlarda iddianamenin kabulünden sonra basit yargılama usulüne karar verilebilecek. Bu durumda mahkemece iddianame, sanık, mağdur ve şikâyetçiye tebliğ edilip, beyan ve savunmalarını 15 gün içinde yazılı olarak bildirmeleri istenecek. 15 günlük sürenin dolmasının ardından mahkeme hüküm kurabilecek. Tutukluluk süresi asliye ceza mahkemesinin görevine giren işlerde 6 ayı, ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde 1 yılı geçemeyecek.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMI GENİŞLİYOR
Terörle Mücadele Kanunu’nun terör propagandası suçunun düzenlendiği ikinci fıkrasına “Haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz” hükmü eklenecek. İstinafta kesinleşen 5 yılın altındaki ceza kararlarına temyiz yolu açılacak.
AVUKATA SINAV ŞARTI
Hâkim, savcı, avukat ve noter olabilmek için “Hukuk mesleklerine giriş” ve “İdari Yargı Ön Sınavı” geliyor. 15 Temmuz sonrası pasaportları iptal edilenler ile haklarında pasaport verilmemesine yönelik idari karar alınmışlardan beraat edenlere yeniden pasaport verilebilecek. 15 yıl kıdemli avukatlara yeşil pasaport verilmesi de gündemde.