Yalana boyun eğmeyeceğiz

Biden ağzından baklayı çıkardı. ABD Başkanı Biden, sözde Ermeni iddialarına ‘soykırım' diyerek Türkiye ile ilişkileri zehirledi. Ankara'dan tarih dersi gibi yanıt geldi: “Yalana ve baskıya boyun eğmeyeceğiz.”

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olayları için 'soykırım' ifadesini kullandı. Biden açıklamasında, "Bunu suçlamak için değil, yaşananların asla tekrarlanmamasını sağlamak için yapıyoruz" ifadelerini kullandı. Biden'a ilk tepki Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi. Çavuşoğlu, "Sözcükler tarihi değiştiremez, yeniden yazamaz. Tarihimiz hakkında kimseden ders alacak değiliz. Siyasi fırsatçılık barış ve adalete karşı en büyük ihanettir. Tek dayanağı popülizm olan bu açıklamayı tümüyle reddediyoruz" ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "ABD Başkanı'nın 24 Nisan tarihinde yaptığı 1915 olaylarına dair açıklamayı kabul etmiyor ve en şiddetli şekilde telin ediyoruz" denildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Siyasi hesap uğruna tarihin çarpıtılmasının bir göstergesi olan Biden'ın 1915 olaylarına ilişkin değerlendirmesini reddediyoruz" dedi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Tarihi gerçekleri siyasi konjonktürün dar çıkarları belirleyemez" ifadelerini kullandı. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Hukuki dayanaklardan yoksun ve asılsız iddiaları esas alan açıklamasını şiddetle kınıyoruz" dedi. CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak da yazılı açıklama yaparak Biden'a tepki gösterdi.

YALANA VE BASKIYA ASLA BOYUN EĞMEYECEĞİZ

Dışişleri Bakanlığı, Ermeni terör örgütlerince şehit edilen Türk diplomatlarını anarak, "Yalanlar sadece tarihi çarpıtmıyor, masum canları da alıyor. Ermeni terörünün şehit ettiği mesai arkadaşlarımızı unutmadık, asla unutmayacağız" mesajını paylaştı. Dışişleri Bakanlığı'nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Ermeni terörü saldırılarında şehit edilen 31 Türk diplomatın isimlerine yer verildi. Paylaşımda, "Yalanlar sadece tarihi çarpıtmıyor, masum canları da alıyor. Ermeni terörünün şehit ettiği mesai arkadaşlarımızı unutmadık, asla unutmayacağız! Rahat uyusunlar, hiçbir yalana ve baskıya boyun eğmeyeceğiz" ifadelerine yer verildi.

İLK KEZ REAGAN KULLANDI

1915'te yaşananlar için "soykırım" ifadesini ilk kez ABD'nin eski başkanlarından Ronald Reagan kullanmıştı. Reagan 22 Nisan 1981'de, " Öncesinde Ermenilerin, sonrasında ise Kamboçyalıların hedef oldukları soykırımlar gibi, Yahudi Soykırımı'ndan çıkartılan dersler asla unutulmamalıdır" demişti.

'ABD, LOBİ FAALİYETLERİNE DİZ ÇÖKTÜ'

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Biden'ın 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımasına tepki gösterdi. Altun, Türkiye olarak Biden'ın tanımlamasını reddettiklerini belirterek, şiddetle kınadı. ABD makamlarının bu açıklamayı yaparken lobilerin taleplerine diz çöktüğünü kaydeden Altun, "Bu makamların Türkiye Ermenileri Patriği Sayın Sahak Maşalyan ve Ermeni Vakıfları Birliği Başkanı Sayın Pedros Şirinoğlu'nun geçmişte yaşanan acıların bazı ülkelerce gündelik politik amaçlara alet edilmemesi gerektiğini vurguladıkları açıklamalarına bakmalarını ve tartışmasız gerçekler ile kötücül lobi kampanyaları arasındaki büyük farkı görmelerini beklerdik" dedi. TÜSİAD, İTO, TİM ve TBB Başkanı Feyzioğlu da yaptıkları açıklamalarla Biden'a tepki gösterdi.

ŞEHİT DİPLOMATLAR SERGİSİ AÇILDI

Ermeni terör örgütlerinin Türk diplomatları ilk şehit ettikleri yer olan Los Angeles'taki sergiyle eş zamanlı olarak Sirkeci Garı'nda açılan sergi, 30 Mayıs'a kadar görülebilecek.

DIŞİŞLERİNDEN TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı'ndan, Biden'ın açıklamasına karşı yapılan açıklamada "ABD Başkanı'nın 24 Nisan tarihinde yaptığı 1915 olaylarına dair açıklamayı kabul etmiyor ve en şiddetli şekilde telin ediyoruz " ifadeleri kullanıldı. Bakanlık ayrıca, Ermeni terör örgütlerince şehit edilen Türk diplomatlarını anarak, "Yalanlar sadece tarihi çarpıtmıyor, masum canları da alıyor. Ermeni terörünün şehit ettiği mesai arkadaşlarımızı unutmadık, asla unutmayacağız" mesajını paylaştı ve Ermeni terörü saldırılarında şehit edilen 31 Türk diplomatın isimlerine yer verildi. Paylaşımda, "Rahat uyusunlar, hiçbir yalana ve baskıya boyun eğmeyeceğiz" ifadelerine yer verildi.

SOYKIRIM İDDİALARI 1960'TA İCAT EDİLDİ

İletişim Başkanlığı'nın '1915 Olayları Uluslararası Konferansı'nda konuşan tarihçiler, Ermeni soykırımı iddialarının Türkiye'ye karşı kullanıldığını anlattı. Tarihçilere göre 'sonradan uydurulmuş' bu iddialar, siyasi olarak kullanılıyor. Tarihçilerin görüşleri şöyle

RUS TARİHÇİ PROF.DR. OLEG KUZNETSOV: Ermeni soykırımı iddialarından 1960'lı yılların ortalarında bahsedilmeye başlandı. Bunun iki nedeni vardı. Birincisi Türkiye'nin NATO'ya girmesi, ikincisi Amerikan füzelerinin Sovyetlere yönelik olarak Türkiye topraklarına yerleştirilmesiydi.

FRANSIZ TARİHÇİ DR. MAXIME GAUIN: Lozan görüşmelerinde İnönü birçok kez göç eden Ermenilerin dönmesini teklif etti ama milliyetçi Ermeniler reddetti. Dönen olmadı. Bu anlamda Ermeniler 'yok oldu' demenin de bir anlamı yok diyebiliriz."

PROF. DR. YILDIZ DEVECİ BOZKUŞ: Türkiye 2005'ten bu yana her sene 24 Nisan'da taziye mesajları yayımlıyor, Ermenilerin acılarını paylaşıyor. İki toplum arasındaki ilişkilerin, 1915 olaylarıyla sınırlandırılamayacak kadar köklü olduğunun belki karşı taraf da farkına varacaktır. Sadece Ermenilerin değil Müslümanların da kayıpları olduğunu anlayacaklardır."

İRLANDALI TARİHÇİ DR. PATRICK WALSCH: "Burada iki olası senaryomuz var, biri olumlu biri olumsuz. Olumlu senaryoda Ermenistan aslında komşularıyla iyi ilişkiler kurabilir. Bölge ekonomisinin bir parçası olur. Tarihi meselelerde Türkiye ile uzlaşmaya varır.

HDP'YE BÜYÜK TEPKİ! 'PKK VE ASALA TERÖRÜYLE YÜZLEŞİN'

HDP'NİN 1915 olayları için yaptığı "Ermeni soykırımı utancıyla yüzleşin" açıklamasına büyük tepki var.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY: Eli kanlı terör örgütü destekçileri asılsız Ermeni iddialarının peşine takılıp bir kez daha Türkiye'yi ve milletimizi hedef aldılar... Yazıklar olsun!

İLETİŞİM BAŞKANI FAHRETTİN ALTUN: Bizim uzun ve şanlı tarihimiz gurur kaynağımızdır. Sizin kısa ve kara tarihiniz ise utanç vesikalarıyla doludur. Sizin tarihiniz, bölücü terör örgütünün tarihidir! Sizi aziz milletimize havale ediyoruz.

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ İBRAHİM KALIN: HDP'nin paylaşımına tepki göstererek "Tarihi gerçekleri çarpıtmak yerine sırtınızı dayadığınız PKK ve Asala terörü utancıyla yüzleşin.

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK: PKK adlı katliam şebekesinin insanlarımıza dönük katliamlarıyla yüzleşin. PKK'nın yakın coğrafyamızdaki her dinden ve etnik gruptan insanlara dönük katliamlarıyla yüzleşin. Bu söyledikleriniz doğru değil. Durduğunuz yer doğru değil. Çünkü bağlı olduğunuz yer insani değil.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN MAŞALYAN'A MESAJ: BİZİ BİR ARADA TUTAN ORTAK DEĞERLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan'a mesaj gönderdi. Erdoğan şunları kaydetti: "Türkiye Ermenileri Patriği Sayın Sahak Maşalyan, Ermeni Toplumunun kıymetli üyeleri, değerli vatandaşlarım, sizleri en kalbi duygularımla, muhabbetle selamlıyorum."

TEŞEKKÜR EDİYORUM

"Birinci Dünya Savaşı'nın zor şartlarında hayatlarını kaybeden Osmanlı Ermenilerini saygıyla yâd ediyor, torunlarına taziyelerimi sunuyorum. Etnik kökeni, dini, dili, rengi fark etmeksizin hepimiz insanlık ailesinin fertleriyiz. Bu topraklarda asırlardır barış içinde hep birlikte yaşıyor, ay yıldızlı al bayrağımızın gölgesinde huzur buluyoruz. Bizi bir arada tutan ne çıkardır, ne de hesaptır; bizi bir arada tutan aynı ülkeye, aynı değerlere, aynı yüksek ideallere olan samimi bağlılığımızdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin eşit, özgür ve onurlu vatandaşları olmak, hepimiz için gurur kaynağıdır. Türkiye, bu hususta üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye devam edecektir. Milletimizin ayrılmaz parçası olan Ermeni vatandaşlarımıza ülkemizin yürüttüğü mücadeleye samimi destek için teşekkür ediyorum."

ERDOĞAN, DOSTUM'U KABUL ETTİ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan'ın eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mareşal Raşid Dostum'u Vahdettin Köşkü'nde kabul etti. Görüşme basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

ERDOĞAN, ALİYEV'İ ARADI

Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan ve Aliyev, son gelişmeler ışığında Türkiye ve Azerbaycan olarak hangi ortak adımların atılabileceği hususunda fikir teatisinde bulundu.

GARDAŞTAN BİDEN'A TEPKİ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Azerbaycan Dışişleri ve Azerbaycan Meclis Başkanı, Biden'ın "soykırım" nitelemesine tepki göstererek "Tarihi hata" dedi.

MUHALEFET BİDEN'I KINADI, HDP'YE SUSTU

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesinin büyük bir yanlış olarak tarihe geçtiğini belirterek, "Bu açıklama Türkiye-ABD ilişkilerine olduğu kadar, Ermenistan halkı ile Türkiye halkı arasında bir uzlaşıya ulaşılmasına da olumsuz etki yapacak ve onarılması güç yaralar açacaktır. Büyük bir yanlış olarak tarihe geçmiştir" ifadesini kullandı. İP Genel Başkanı Akşener de, Biden'ın açıklaması için " "Türk milletinin onur ve itibarına yönelik ağır bir saldırı niteliğini taşıyor. Tarihi gerçeklerden uzak. İkili ilişkilere ağır bir zarar verecek" yorumu yaptı. Ancak iki parti de, 'soykırım' diyen HDP'ye sessiz kaldı.

BAHÇELİ: 'AKILSIZLIK VE AHLAKSIZLIK'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, Biden'ın sözde Ermeni soykırımı açıklamasına tepki gösterdi: "MHP, sözde soykırım suçlamasını tümden reddetmekte, bu isnadı dillendiren ABD Başkanı'nı da kınamaktadır. Biden'ın soykırım açıklaması hükümsüzdür, aynı zamanda siyasi akılsızlık ve ahlaksızlıktır. Milletimizi sanık sandalyesine oturtma çabası mazisi bir asra ulaşan mülevves bir tezgâhtır."