Van AK Parti'ye geçiyor... Zeydan'ın seçilme yeterliliği yok

Van İl Seçim Kurulu, “PKK sizi tükürüğünüzde boğar” diyen DEM/HDP'li Zeydan'ın seçilme yeterliliği olmadığına karar verdi. Mazbata, en çok oy alan ikinci isme verilebilir.

Diyarbakır 5.Ağır Ceza Mahkemesi, Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen DEM/HDP'li Abdullah Zeydan için daha önce verilen kısıtlılık kararının kaldırılması (memnu haklarının iadesi) kararını kaldırdı. Mahkeme, 29 Mart 2024 tarihli kararında müddetnameye göre Zeydan'ın infaz tarihinin 20 Aralık 2022 olduğunu belirterek, "3 yıllık infaz süresi dolmadı" dedi. Mahkeme, "sanığın bu süreyi iyi halli geçirip geçirmediği değerlendirilemediğini" belirterek, memnu hakların iadesi için gerekli koşulların oluşmadığını belirtti.

USUL YERİNE GELMEDİ

Memnu hakların iadesini ilişkin kararın usulüne uygun olarak Diyarbakır Başsavcılığı tarafından "görüldü" işleminin yapılmaması nedeniyle ilk karar için "Kesinleşmiş bir karardan söz edilemeceği" belirtilen kararda, Zeydan'ın avukatlarının "mahsuplaşma" talebine de yer verildi. Kararda, "Belli haklardan yoksunluğun mahkumiyet hükmünün bihakkın infazı ile kendiliğinden ortadan kalkacağı, bu hususta ayrıca bir hak yoksunluğunun geri verilmesine ilişkin karar verilemeyecektir" denildi.

BENZER ÖRNEKLER VAR

Mahkeme kararına itiraz yolu açık. İtiraz sonrasında süreç netleşecek. Öte yandan İl Seçim Kurulu, Abdullah Zeydan'ın seçilme yeterliliğini kaybettiği iddiasıyla mazbatayı ikinci en çok oyu alan adaya verebilir. Geçmişte Adana Kozan'da seçimi kazanan MHP'li adayın sabıkası ortaya çıkınca mazbata en yüksek oyu alan ikinci aday Saadet Partili Kazım Özgan'a verilmişti. Nihai karar organı olan YSK, seçimlerin tekrarlanmasına da hükmedebilir.

DEM'Lİ BELEDİYE BAŞKANI HADDİN İAŞTI: "DERSİM KÜRDİSTANDIR"

14-28 Mayıs seçimlerinde gizli ittifak ortağı CHP'ye yerel seçimlerde "Kent uzlaşısı" adı altında destek veren DEM Parti, Tunceli'de seçimleri kazandı. DEM Parti'nin adayı Cevdet Konak, %40.22 oy olarak CHP'li Ali Mustafa Çelik'i geride bıraktı. Seçimlerin ardından Konak'ın sosyal medyada yer alan bir videosu ise büyük tepki çekti.

VATANDAŞ TEPKİLİ

Söz konusu görüntülerde Konak'ın "Dersim Kürdistan'dır, Kürdistan Dersim'dir" dediği görüldü. Vatandaş ise Konak'a büyük tepki gösterdi. Sosyal medyada "Adalet karşısında hesap vermeli", "Kayyum atarlarsa kesinlikle doğru bir karar olur", "Türkiye'den bahsetmiyor ama bir Türk ilinde başkan oluyor", "Göreve başlamadan kayyum atanmalı", "Cesarete bak!" yorumları yapıldı. 1994'de Dersim'in birçok köyün yakıldığını ve boşaltıldığını iddia eden Konak daha önce de "23 yıldır iktidar olan AK Parti'nin alamadığı tek yer Dersim'dir. Bu yeni bir siyaset değil, bu Kemalistlerin yıllardır yürüttüğü siyasetin bir devamı" demişti.

"PKK SİZİ TÜKÜRÜĞÜ İLE BOĞAR"

Zeydan, 2015'te bir mitingde partililerine hitap ederken Türk halkını ve Türk askerini hedef almıştı. Zeydan, "PKK'yı Kürt halkının gücünü kimse test etmeye kalkışmasın. PKK Türkiye ve Ortadoğu'yu gül bahçesine çevirmek için ortaya çıkmış barış hareketidir. Eğer PKK Türkiye'yi gül bahçesine çevirmek istemeseydi PKK'nın öyle bir gücü var ki PKK sizi tükürüğüyle boğar tükürüğüyle" demişti. Bu skandal sözlerinin ardından tutuklanan Zeydan, HDP eski eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile aynı hücreye yerleştirilmişti. Zeydan, 2022'de tahliye edildi.