Ukrayna'dan müzakere mesajı! Barış yolunda yeni sayfa açılıyor

Rusya ve Ukrayna arasındaki barış müzakereleri raftan iniyor. Ukrayna müzakere heyeti başkanı David Arakhamia, iki ülke arasındaki müzakere görüşmelerinin Ağustos ayının sonunda yeniden başlayabileceğini söyledi.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş 24 Şubat'tan beri devam ediyor. Savaşın sona ermesi için birçok kez çeşitli ülkelerde bir araya gelen Rusya-Ukrayna heyetleri uzun süredir müzakere görüşmelerine ara verdi. Ukrayna heyetinin başkanı David Arakhamia, Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakere görüşmelerinin Ağustos ayının sonlarına doğru yeniden başlayabileceğini belirterek, "Açık kaynaklardan gördükleri için planlarımızı Ruslarla paylaşmak istemiyoruz ama belli alanlarda karşı taarruza geçeceğimizi düşünüyorum" dedi.

MOSKOVA TAVIR DEĞİŞMELİ

Rus birliklerinin 24 Şubat'tan önceki konumlarına dönmeleri durumunda Rusya ile asgari bir anlaşma yapılabileceğini ifade eden Arakhamia, "İstanbul'da önerilene benzer bir siyasi anlaşma düşünebiliriz. Örneğin Kırım meselesine birkaç yıl değinmeyecektik. Bunu askeri olarak değil, diplomatik olarak yapardık" dedi.

Kiev, geçtiğimiz Mart ayının sonunda İstanbul'da uluslararası güvenlik garantileri karşılığında NATO'ya katılma fikrinden vazgeçme teklifinde bulunmuştu. Buna karşılık Rusya, Ukrayna'nın askerden arındırılmasını ve ülkenin doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgeleri de dahil olmak üzere şiddetli savaşların yaşandığı bazı bölgelerden Kiev güçlerinin çıkmasını talep etmişti.

RUSYA UKRAYNA'NIN AB ÜYELİĞİNE KARŞI DEĞİL

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın olası Avrupa Birliği üyeliğine ilişkin olarak, "AB, NATO gibi bir askeri örgüt değil. Her zaman söylediğim gibi, duruşumuz bu açısından çok tutarlı ve nettir. Rusya buna karşı değil" dedi. Ukrayna'da oluşturulan tehdidin Rusya'nın Meksika'da ABD karşıtı bir askeri bölge kurmasıyla aynı olduğunu belirten Putin, ABD'nin Ukrayna'da Rusya karşıtı bir askeri sıçrama tahtası kurmaya başladığını hatırlattı.