Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, önceki gün Katarlı mevkidaşı Halid bin Muhammed el-Atiyye’yle Trablus’ta bir araya gelmesinin ardından Türkiye, Katar ve Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) Libya’nın Misrata kentinde bir deniz üssü kurma konusunda anlaştığını öne sürdü. Bakanlar, Trablus merkezli UMH ve Devlet Yüksek Konseyi liderliği ve UMH’nin İçişleri Bakanı Fethi Başağa ile toplantılar düzenledi.
Al Arabiya kanalına konuşan kaynaklara göre, UMH yetkilileriyle imzalanan anlaşma doğrultusunda Misrata kentinde üçlü bir askeri koordinasyon merkezinin kurulmasının yanı sıra Katar’ın başkenti Doha’da UMH’ye bağlı güçler için eğitim merkezleri ve karargâhlar kurulması kararlaştırıldı. Geçen ay Katar Savunma Bakanı Bin Muhammed el-Atiyye, Akar ve Başağa, Ankara’da Libya’daki durumu görüşmüştü. Türkiye daha önce Ankara ve Trablus’un askeri işbirliği anlaşması imzalamasının ardından UMH’ye askeri destek sağlamıştı.
Vatiyya’da hava üssü kuran Türkiye şimdi de Misrata’da deniz üssü kurmak için anlaştı.
LİBYA’DAKİ TOPLU MEZARLARIN ANLAMINI HERKES BİLMELİ
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Libya’ya yaptığı ziyaretin ardından açıklamalarda bulundu. Akar, Doğu Akdeniz’de hukuka uygun davrandıklarını belirterek, “Biz doğru taraftayız. Karşı tarafın ise ne yaptığını herkes görüyor. Tarhuna’da neler olduğunu ve oradaki toplu mezarların ne anlama geldiğini herkesin bilmesi, kimin kimi desteklediğini iyi anlaması gerekiyor” dedi.
LİBYA’DA ASIL SORUN WAGNER
Al Jazeera televizyonuna konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Sirte ve Cufra’da bir yıl boyunca askeri yığınak yapıldığını ve bundan endişe duyduklarını ifade etti. Kalın, Türkiye’nin, Libya’nın hiçbir yerinde askeri çözümü tercih etmediğini ifade ederek, Libya’da herhangi bir devletle karşı karşıya gelmek istemediklerini vurguladı. Kalın, Mısır’ın Libya’nın komşusu bir ülke olduğunu ve orada yapıcı bir rol üstlenebileceğine inandıklarını belirtti. Kalın, “Asıl bizi endişelendiren, Rusya’nın orada Wagner gibi paralı askerler bulundurması” diye konuştu.