Türklere saldırılar 1 yılda 6 kat arttı

SETA, AB Zirvesi’nde de gündeme gelen Avrupa ülkelerinde Türklere yönelik saldırıları araştırdı. Bu yılki saldırı sayısı 62’ye çıktı.

Betül OĞUZ

Avrupa’da yaşayan Türkler, İslamofobik saldırıların ardından, PKK/PYD/YPG terör örgütlerinin de hedefi oldu. Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), Varna’da düzenlenen AB Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da gündeme getirilen, Avrupa’daki Türklere ve Türkiye temsilciliklerine yönelik saldırıları mercek altına aldı. İncelemede 1 Ocak- 15 Mart 2018 tarihleri arasında Avrupa genelinde Türklere ve Türk binalarına yönelik PKK/PYD saldırılarının geçen seneye göre altı kat oranında artış gösterdiği belirlendi.

İLK ÜÇ AYDA 9 SALDIRI 

Bununla birlikte PKK/PYD’li militanların geçen yılın ilk üç ayında Türkleri hedef alan 9 saldırı gerçekleştirdiği, bu yılın aynı döneminde ise teröristlerce yapılan saldırıların sayısının 6 kat artarak 62’ye yükseldiği görüldü. Özellikle TSK’nın Zeytin Dalı Harekatı sonrası saldırılarda artış yaşandı.

ALMANYA İLK SIRADA 

Saldırılar geçen sene ve bu sene de en çok Almanya’da gerçekleştirildi. Almanya’yı sırasıyla Fransa, Hollanda, İsveç, Avusturya, Yunanistan, İsviçre, Danimarka, İrlanda ve Birleşik Krallık takip etti. 2017 yılında en çok diplomatik misyon taşıyan kurum ve kişilere saldırı gerçekleştirilirken, bu yıl ise en çok camilere yönelik saldırıların arttığı ortaya çıktı. 

İSTE O HAİN EYLEMLER

- 20 Ocak: PKK/PYD yandaşları Almanya’nın Frankfurt kentindeki merkezi tren istasyonunda yaptıkları eylem sırasında etrafta bulunan Türk yolculara sözlü saldırıda bulundu ve hakaret etti 

- 22 Ocak: Türkiye’nin Avusturya’nın Salzburg kentindeki Başkonsolosluk binasının bahçe kapısı ve girişteki camları kırıldı. 

- 22 Ocak: PKK/PYD yandaşları Almanya’nın Minden kentinde DİTİB’e bağlı olarak faaliyet gösteren Yeşil Cami Derneği’nin gençlik lokaline boya torbaları ve taşlar ile saldırdı ve duvarlara “Afrin” ve “intikam” yazdı. 

- 22 Ocak: Hollanda’nın Rotterdam kentinde faaliyet gösteren Geylani Hizmet Vakfı’na bağlı camiye PKK/PYD yandaşlarınca saldırı düzenlendi. Saldırıda caminin duvarlarına “Afrin”, “Apo” ve “PKK gençlik” yazıldı. 

- 24 Ocak: PKK/PYD yandaşları Fransa’nın başkenti Paris’in Normandie Mahallesi’nde yaşayan bir Türk vatandaşının özel mülküne saldırdı ve aracını yaktı. 

- 24 Ocak: Türkiye’nin İrlanda’nın başkenti Dublin’deki Büyükelçilik binasına PKK/PYD yandaşı kırk kişi tarafından saldırı girişiminde bulunuldu. 

- 28 Ocak: UETD’nin İsveç’in başkenti Stockholm kentinde yer alan şubesine PKK/PYD yandaşları tarafından saldırı düzenlendi ve binanın duvarlarına “Afrin”, “Apo”, “PKK” ve “YPG” yazıldı. 

-  30 Ocak: Türkiye’nin İsviçre’nin Zürih kentinde faaliyet gösteren Başkonsolosluğuna ait servis aracı kundaklanmaya çalışıldı. 

- 11 Mart: Yunanistan’ın Selanik kentinde bulunan Türk Başkonsolosluğu binasının yakınında bulunan polis kulübesine PKK/PYD tarafından molotof kokteylleriyle saldırı düzenledi.

Almanya’da DİTİB’e ait camiler teröristlerin hedefinde.