Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Joseph Borrell ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında AB ile ilişkilere her zaman önem verdiklerini belirtti ve ardından çok ciddi uyarılarda bulundu. Çavuşoğlu şunları söyledi: “Avrupa Birliği’nden beklentimiz, Avrupa’nın ortak değerleri ve objektif kriterler çerçevesinde Türkiye’ye yaklaşmasını istiyoruz. Fransa’nın başka konularda Türkiye’ye kızgınlığı olması, bunu AB’ye taşıması AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin tıkanmasına yol açıyor. Bunun için de siyasi konular ile teknik konuları ayırt etmemiz lazım. Doğu Akdeniz ve Kıbrıs sorununda tıkanma görüyoruz. Bunun da sebebi biz değiliz.”
SÖZÜNÜZÜ TUTUN
“AB pek hoşlanmıyor ama vize serbestisi de Avrupa’nın bir sözüdür. Hoşunuza gitse de gitmese de bu sözünüzü yerine getirmek durumundasınız. Türkiye aleyhine yeni kararlar almak sorunları çözmez daha da derinleştirir. AB, Türkiye aleyhine ilave kararlar alırsa bunun karşılığını vermek zorunda kalacağız. O zaman durum daha da gerginleşecek. Bunun bir faydası yok. Fransa, Hafter’e silah yardımı yapıyor, her desteği veriyor. Şimdi sahada kaybedince agresifleşerek bunun acısını da Türkiye’den çıkarmaya çalışıyor. En son Doğu Akdeniz’de taciz olayı iddiasında bulundu, bunun doğru olmadığını biz ispatladık. Fransa burada dürüst davranmadı ve biz bunu ispatladık. Böyle bir durumda Fransa’nın Türkiye’den özür dilemesi gerekiyor. AB ve NATO’dan da özür dilemesi gerekiyor onları yanılttığı için.”
DAYATMAYA KARŞIYIZ
“Doğu Akdeniz’de kıta sahanlığımızda sondaj faaliyetimiz var. Bu bizim egemenlik hakkımızdır. Doğu Akdeniz hepimizin ortak denizi ise bu noktadaki nimetleri paylaşmayı bilmemiz lazım. Türkiye’ye kimse de bir şey dikte etmesin. İş birliğine varız, dayatmaya karşıyız. ”
İKİ ÜYE SİZİ REHİN ALIYOR
Çavuşoğlu, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi konusunda da uyarılarda bulundu: “Amacımız Türkiye ile AB ilişkilerini geliştirmek mi, bitirmek mi? Konuları birbirine ön şart ile bağlarsak hiçbir adım atamayız. O zaman gerginlik de artar. Göç konusunu yine Doğu Akdeniz’e bağlarsanız o zaman bu konuyu nasıl çözeceğiz? Mülteciler Yüksek Komiserliği açık bir şekilde Yunanistan’ı kınıyor. Göç konusunu yeniden gözden geçirelim diyorsunuz. Ama ilerleme için ‘Rum kesiminin endişelerini yerine getirin’ diyorsunuz. Ne alakası var, hiçbir alakası yok. İki konuyu karıştırdığımız zaman teknik olarak o zaman tıkanıyor. Türkiye artık gitmek isteyenleri durdurmama kararını uygulamaya devam edecek. Bunlar tehdit dili değil, samimi olalım. 2 tane üyenin her şeyi rehin almasına izin vermeyin, o zaman suç bizde olmaz.“
TEK YANLI YAKLAŞIM KABUL EDİLEMEZ
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Borrell ile yaptığı görüşmede AB’nin Türkiye’ye önyargılardan uzak şekilde ve objektif olarak yaklaşmasının her iki tarafa da büyük yarar sağlayacağını belirtti. Akar “Ülkemizin sahip olduğu hak, alaka ve menfaatleri dikkate almayan, onları bir tarafa bırakan, tek yanlı, objektif olmayan, önyargılı bazı yaklaşımların kabul edilemez olduğu da bir gerçektir” dedi.
AB’DEN YUNAN’A GÖÇMEN UYARISI
Avrupa Birliği (AB) Komisyonun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson, Yunanistan’ın sığınmacıları “geri ittiğine” ilişkin tüm iddiaların araştırılması gerektiğini, bu uygulamanın yasak olduğunu belirtti. Johansson, “Yunanistan sınırında sığınmacıların geri itildiğine ve ihlallere ilişkin çok sayıda raporlar bulunuyor. Geri itmeler AB hukukuna aykırıdır. Avrupa sınırlarımızı, değerlerimizi ihlal ederek koruyamayız” diye konuştu.