'Türkiye'nin arabulucuya ihtiyacı yok'

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerin ardından ilk kez toplandı.

Başkan Erdoğan başkanlığındaki toplantının gündem maddesini seçim sonuçları ve ekonomik gelişmeler oluşturdu. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın toplantı sonrası şunları kaydetti: 

GÜVEN TEYİT EDİLDİ

“Bu seçimler AK Parti’nin aldığı oyu, Cumhur İttifakı’nın aldığı oyu dikkate aldığınızda Cumhurbaşkanımıza olan güvenin tekrar teyit edildiğini bir kez daha göstermektedir. İstanbul başta olmak üzere hukuki süreç var nihai karar YSK’nındır.” 

BİZİM KONTROLÜMÜZDE

“Terörle mücadele Türkiye’nin sadece sınırları içinde verilen bir mücadele değildir. Beklentimiz, Münbiç yol haritasının bir an önce hayata geçirilmesi ve Fırat’ın doğusunun terörden arındırılması. Münbiç’e kadar olan Türkiye-Suriye sınırı içerisinde bugün güvenli bir bölge fiilen oluşmuş durumdadır. “ 

ESAD İLE TEMAS YOK

“Beklentimiz Anayasa Komisyonu’nun kurulması ve çalışmalarına BM çatısı altında başlaması. Esed yönetimiyle arabuluculuk arayışımız, rejimle bir temasımız, diyaloğumuz söz konusu değil. Oraya dönük bir mesaj iletmemiz gerektiğinde bunu İran ve Rusya üzerinden yapıyoruz.” ABD'ye seyahat planlanmadığını aktaran Kalın, "Trump'a bir davet var. Beyaz Saray da buna olumlu baktığını, 2019 yılı içerisinde bu ziyaretin olabileceğini ifade etmişlerdi" dedi.

Biz F-35 müşterisi değiliz, ortağıyız

“ABD’nin Suriye’den çekilmesi kararıyla ilgili beklentimiz sürecinin devam etmesi, güvenli bölgenin kurulması, bunun da Türkiye’nin kontrolünde olmasıdır. Tek taraflı dayatmacı söylemleri kabul etmemiz mümkün değil. Türkiye F-35 teknolojisinin ortağıdır, ortağı olmaya da devam edecektir. Biz, F-35’lerin sadece bir müşterisi veya alıcısı değiliz.” 

657'de değişiklik yok askerlik taslağı hazır 

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ile ilgili bir soruya, "Bir değişiklik öngörüsü, tasarısı şu anda gündemde yok" cevabını veren Kalın, "100 günlük İcraat Programı modelinden; çeyrek dönemlik raporlama sürecine geçiyoruz" dedi. Kıdem tazminatı fonu çalışmasının sürdüğünü anlatan Kalın, askerlikte yeni sistemle ilgili taslağın hazır olduğunu söyledi.