Türkiye’den DOHA’ya kriz desteği sürecek

Katar’da Emir Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Körfez krizinin çözümü için çabalar sürerken Türkiye’nin desteğinin devam edeceğini aktardı.

EMİN PAZARCI / DOHA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret gerçekleştirdiği Katar’da Emir Şeyh Temim bin Hamed Al Sani tarafından ağırlandı. Baş başa görüşen Erdoğan ve Şeyh Temim, daha sonra Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite 3. Toplantısı’na iştirak etti. Görüşmelerde iki ülke ilişkileri detaylı şekilde masaya yatırılırken yumuşasa da henüz sona ermeyen Körfez krizi ele alındı. Erdoğan, Al Sani’ye çözüm süreci boyunca Türkiye’nin Katar’a olan desteğinin devam edeceğini vurguladı. Al Sani ise Türkiye’nin bölge barışı için yaptıklarından dolayı Erdoğan’a teşekkür etti. Erdoğan, Türkiye’den ayrılmadan önce pazartesi günü havalimanında yaptığı açıklamada, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Katar’da konuşlanması süreci devam ediyor. Bu süreç, bizim Katar’ın ve genel olarak Körfez bölgesinin güvenliğine verdiğimiz önemin de bir nişanesidir. Körfez’deki tüm ülkeler bizim kardeşimiz, kadim dostumuzdur” ifadelerini kullanmıştı.

KARDEŞ KAVGASI VAR 

Erdoğan, “Maalesef bir süredir bölgede kardeşi kardeşe kırdırma siyaseti izleniyor” demişti.

Kuveyt’le birlikte çabalar sürüyor

Katar Ussü’ne moral ziyareti

Erdoğan, Katar’daki temaslarının ardından Tarık Bin Ziyad Kışlası’nda konuşlu TSK Kara Unsur Komutanlığı’na geçerek burada askerleri selamladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar TSK Kara Unsur Komutanlığı’nı ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Tarık Bin Ziyad Kışlası’na geçen Erdoğan, burada askerleri selamladı. Askerlerle tokalaşan ve fotoğraf çektiren Erdoğan, daha sonra yetkililerden brifing aldı. Basına kapalı gerçekleştirilen ziyarette Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Gıda Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Kültür Bakanı Numan Kurtulmuş, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da yer aldı.

Kuveyt’le birlikte çabalar sürüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün gerçekleştirdiği Kuveyt ziyaretinde Emir es-Sabah ile fikir teatisinde bulunmuştu. Erdoğan, “Kuveyt krizin çözümü için arabuluculuk rolünü sürdürüyor. Biz de meseleyi hal yoluna koymak için aktif bir diplomasi yürüttük. Kuveyt’in arabuluculuk çalışmalarına destek veriyoruz. Krizin uzadığı her gün, bölgemiz için büyük bir kayıp. İnşallah krizin aşılması için neler yapılabileceği konusunda da fikir teatisinde bulunacağız” diye konuşmuştu.

Asılsız haberlerin dünyasında hakikatin sözcüsü olmalıyız

Emine Erdoğan: Asılsız haberlerin teknoloji kanalıyla yayıldığı ve gerçeğin yerini aldığı bu dünyada ancak hakikatin gücüyle ayakta kalabiliriz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Katar eski Emiri Şeyh Hamad bin Halife Al Sani’nin eşi Sheikha Moza himayesindeki “8. Eğitim İçin Dünya İnovasyon Zirvesi”ne katıldı. Erdoğan, konuşmasında, dünyanın önemli değişimler geçirdiği bir dönemde insanlığın büyük sınamalarla karşı karşıya olduğuna dikkati çekti. Emine Erdoğan, “Post-gerçeklik denilen, kurgulanmış ve propagandist yaklaşımların hüküm sürdüğü bir dünyada, hakikatin sözcüsü olmalıyız.

AKIL DEĞER KATAR

 Asılsız haberlerin teknoloji kanalıyla yayıldığı ve gerçeğin yerini aldığı bu dünyada ancak hakikatin gücüyle ayakta kalabiliriz. Akli ve vicdani bir duruşun savunuculuğuyla hayatımız değer kazanır” diye konuştu.

Çağımızın en mağduru Müslümanlar

Korku ve endişeler üzerinden inşa edilen algılar nedeniyle bu çağın en büyük mağdurunun Müslümanlar olduğunu belirten Emine Erdoğan, “Oysa İslam barış barış dinidir, Müslümanlar barışın elçisi olmalıdır” ifadesini kullandı. Emine Erdoğan, dünyanın geleceği adına ahlaki ve vicdani sorumluluklar alınmasının önemini vurgulayarak, “Birlikte var olabilmek için birbirimizin sorunlarının farkına varmalıyız. 3,5 milyona yakın mülteciye kucak açmış bir ülke olarak Türkiye, birlikte var olmanın en güzel örneğini sergiliyor” ifadelerini kullandı.

TİCARET HACMİNDE HEDEF RAKAMI KATLAMAK 

Savunma ve enerji işbirliği ilk sırada

Ziyareti öncesinde ekonomik, ticari ve yatırım işbirliğinin, önemli gündem maddelerini teşkil ettiğini anlatan Erdoğan, “2016 yılındaki 710 milyon dolarlık ticaret hacmini daha da arttırmak istiyoruz. Özellikle savunma sanayi, enerji, LNG, ulaştırma, gıda güvenliği, sağlık gibi alanlarda yeni adımlar atmamızı özellikle planlamış bulunuyoruz. Yatırımların karşılıklı olarak arttırılması konusunda da gayret sergilemekteyiz” demişti.

CUMHURBAŞKANI’NIN YANINDA SÜRPRİZ İSİM 

MHP’li Oktay Vural turda eşlik etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Rusya-Kuveyt-Katar seyahatinde eşlik eden heyette MHP İzmir Milletvekili Oktay Vural da yer aldı. Dokuz yıl görev yaptığı MHP Grup Başkanvekilliği’nden geçen yıl Haziran ayında istifa eden Oktay Vural’ın Cumhurbaşkanının heyetinde yer alacak isim olarak partisi tarafından seçilmesi dikkat çekti. MHP yönetiminin Oktay Vural’ı görevlendirmesi, Genel Başkan Devlet Bahçeli ile ilişkilerinin düzeldiğinin işareti olarak yorumlandı. Erdoğan, yurtdışı seyahatlerine eşlik etmesi için zaman zaman muhalefet partilerinden de isim istiyor. Erdoğan’ın Hindistan ziyaretinde MHP’li Saffet Sancaklı da yer almıştı.

DİRİLİŞ DE ORADA

MB başkanları imzaları attı

Erdoğan ve Al Sani huzurunda iki ülke arasındaki anlaşmaların imza töreni gerçekleştirildi. İmza töreninde, “Merkez Bankacılığı Alanında Mutabakat Zaptı”na Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ile Katar Merkez Bankası Başkanı Şeyh Abdulla Bin Suud Al Sani imza koydu. “Turizm Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı”na ise Kültür Bakanı Numan Kurtulmuş ve Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Şeyh Ahmed bin Jassim bin Muhammed Al Sani imza attı. İki ülke arasında toplam 10 adet anlaşma imzalandı. 

ERDOĞAN’IN ZİYARETİ  BÜYÜK YANKI YARATTI 

Kuveyt medyası manşete taşıdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti, ülke basınında geniş yer buldu. “El-Enba” gazetesi, Erdoğan’ın ziyaretini okuyucularına manşetten duyurdu. Gazete, “Kuveyt ve Türkiye, Stratejik Ortaklık” manşetiyle verdiği haberin ayrıntılarında “ziyaretin sıcak ve dostane bir atmosferde geçtiği ve iki ülke arasındaki ilişkilerin tüm alanlarda stratejik işbirliğine dönüştüğü” vurgusu yaptı. “El-Ceride” gazetesi de haberin ayrıntılarına tam sayfa ayırarak Kuveyt ile Türkiye arasındaki ilişkilerin Erdoğan’ın ziyaretinde imzalanan üç yeni anlaşmayla taçlandığını ifade etti. 

Rusya ile ilişkiler 2 yılda zirve yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu yurtdışı ziyareti de oldukça verimli geçti. Özellikle ziyaretin ilk durağı olan Rusya’dan oldukça olumlu mesajlar geldi. Rusya Devlet Başkanı Putin, “Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin artık tümüyle eski haline döndüğünü söyleyebiliriz“ dedi. Putin, Erdoğan ile her konuda sürekli görüştüklerini de vurguladı.