Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, ‘Türk İşaret Dili Dilbilgisi Kitabı ve Model Sözlük’ tanıtım toplantısına katıldı.
HiltonSa Otel’de gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Ramazanoğlu, toplantıya katılan katılımcıları işaret dili selamladı. Bakan Ramazanoğlu, işaret dili ile “Ben sizin için çalışacağım, bir istediğiniz var mı? sizleri seviyorum” dedi.
İnsanı, insana yaklaştıran en hakiki dilin gönül dili olduğunu kaydeden Ramazanoğlu, "Toplum olarak bunu başarabilirsek gerçek manada engelli kardeşlerimize yönelik hizmetlerimiz önündeki her türlü engelinde kendiliğinden kalkacağını düşünüyorum. İnsanın önündeki en büyük engel sevgisizliktir. Büyük bir kararlılık içerisinde sevgiyi inşa etmeye devam edeceğiz. Engelli kardeşlerimize hizmet etmeyi ahlaki, vicdani, insani bir görev olarak kabul ediyoruz. Bugün 467 bin engelli vatandaşımız evde bakım hizmetinden yararlanmaktadır. Nüfus politikalarına baktığımız zaman engelli oranlarının oldukça yüksek olduğunu görüyoruz. Bugün engelli nüfusun, genel nüfus oranı yüzde 6,9’dur. Bu oran da yaklaşık 4 milyon 867 bin kişiye tekabül etmektedir. Derdimiz tüm engelli vatandaşların dertlerine çözümler üretmektir. Onun kaygısını telaşını yüreğimiz de her daim taşıyoruz” diye konuştu.
İLETİŞİMDE YENİ DÖNEM
İşitme engellilerin temel sorununun iletişim ve bilgiye erişim sorunu olduğuna dikkat çeken Bakan Ramazanoğlu, “İşaret dili, işitme engellilerin kendilerini ifade edebilmelerine imkan sağlayan bir iletişim dilidir. Bakanlık olarak yeni bakış açısı ile Türk işaret dili çalışmaları başlattık. İşitme engellileri kavramsal gelişimlerini ve iletişimlerini güçlendirdik. Bugün ise kendi işaret dilini oluşturmuş, üniversitelerde kendi öğretmenlerini yetiştiren bir Türkiye ve o Türkiye’de icraat yapan bir bakanlığımız var. Bununla da yetinmeyip işaret dili uygulaması standartlarımızı yükseltmek için ‘Türk İşaret Dili Araştırma Projesini’ başlattık. Bu çalışma ile işitme engelliler için iletişimde yeni bir dönemi başlatıyoruz. ‘Türk İşaret Dili Dilbilgisi Kitabı ve Model Sözlük’ ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyoruz. Türk İşaret Dili Dilbilgisi Kitabı ve Model Sözlük, ülkemizin ilk resmi ve devlet tarafından hazırlanmış yayınları olacaktır. Engelli olmak, hayatı yaşamak için engel değildir. Asıl engelliler onları görmeyenlerdir. Hayatı anlamlı kılmak bizlerin elindedir" ifadelerini kullandı. (İHA)