Türkiye kendisine yeni bir dünya kuruyor 

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, “Macun tüpten çıktı artık. Türkiye kendisine yeni bir dünya kuruyor. Bugün, küresel bir güç haline gelen Türkiye’nin ayak sesleri duyuluyor” dedi. 

EMİN PAZARCI / SUDAN

Sudan ve Somali’ye yaptığı resmi ziyaretin ardından dönüş yolunda AKŞAM’a açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin Zeytin Dalı Operasyonu ile içine kapanmadığını, kendi gündemini uygulamaya devam ettiğini belirterek, “Türkiye’yi içine kapatmak isteyenler, artık bizi engelleyemiyorlar. Türkiye, içe kapanacak, kendi meselelerine boğulacak günleri geride bıraktı” dedi.

KÜRESEL BİR GÜÇ OLDUK  

Somali Cumhurbaşkanı’nın kendisine “Biz Osmanlı’yı biliyoruz. Siz de onun mirasçısı olarak buraya gelmek zorundasınız; bu sizim sorumluluğunuz” dediğini anlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti. Buradaki insanlar, hep bizi beklemişler. Şimdi Türkiye bunu başarıyor. Afrika bizim medeniyet coğrafyamız. Türkiye, kendisine yeni bir dünya kuruyor. Büyük ve küresel anlamda bir güç odağı olan Türkiye’nin ayak sesleri bunlar.

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, Somali'deki Türk okullarını ziyaret ederek çocuklarla yakından ilgilendi.

Ders gibi sözler 

Somali Senato Bakanı, Çavuşoğlu'na tarihlerinin iki önemli olayını şöyle anlattı: Bizim tarihimizde iki olay var. Biri, herkesin buradan kaçtığı 2011’de Cumhurbaşkanınız Erdoğan’ın Somali’ye gelmesi ve ikincisi de 14 Ekim patlamasında 500’den fazla insanımız öldüğünde, yaralılarımız için uçak göndermeniz.

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, Ankara Temsilcimiz Emin Pazarcı'ya önemli açıklamalarda bulundu.

GÖĞSÜM KABARDI 

Somali ziyaretinin Türkiye’nin gücünün ulaştığı seviyeyi göstermesi bakımından önemli olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, şunları söyledi: Atlas Okyanusu kıyısında devasa bir külliye inşa edilmiş. Türkiye, burada yeniden yapılanmakta olan Somali'nin savunma gücünü oluşturacak subayları yetiştiriyor. Eskiden, ‘NATO’nun en büyük ordusuna sahipsiniz’ diye bize gaz verirlerdi. Şimdi ise dost ve müttefiklerimizi çoğaltıyoruz. Somalili gençleri, askeri birlikte Türk marşlarını söylerken gördüğümde göğsüm kabardı.