Türkiye Irak’ta sahada olmalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, ''Türkiye'nin DEAŞ'a karşı bölgede icra edilecek operasyonlara katılmasını istiyoruz” diye konuştu. 

Ankara

Türkiye’yi ziyaret eden ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Ankara’da devletin zirvesiyle bir dizi temas gerçekleştirdi. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile görüşmesi sırasında Türkiye’nin Irak ve Suriye’deki müdafaa hakkına destek veren Carter,  "Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki gelişmelerle ilgilenmesi makuldür. Hudut güvenliğinizin sağlanması için tedbir almanızı destekliyoruz. Türkiye'nin DEAŞ'a karşı icra edilecek operasyonlara katılmasını istiyoruz” dedi. Carter Ankara’ya gelirken “Türkiye DEAŞ'a karşı koalisyonun bir üyesi. Türk ve Iraklı yetkililerle bu konuyu ele alacağız” ifadelerini de kullandı.

PRENSİPLERDE MUTABIKIZ 

“Türkiye ile bazen görüş ayrılıklarımız olabilse de prensiplerde daima mutabıkız” ifadelerini kullanan Carter, "TAma iki yakın müttefik olarak her konunun üzerinde çalışarak bunları aşabiliriz" dedi. Carter Dabık'ın desteklediği ÖSO güçlerince kurtarılmasından dolayı tebriklerini iletti ve "Bütün dünya bunun için müteşekkirdir" şeklinde konuştu.

Kırmızı çizgiler ve beş mesaj 

Ankara, hem Musul, hem de Suriye konularındaki kırmızı çizgilerini hatırlatıp, Carter’a beş net mesaj verdi. 

- Türkiye Musul’da hem sahada hem masada mutlaka olacak. 

- Türk Silahlı Kuvvetleri terör bitene kadar Başika’da kalacak. 

- PYD silah yardımını sonlandırın. 

- Suriye’de uçuşa yasak bölge zaman kaybetseksizin uygulanmalı. 

- Rakka operasyonunda PKK'nın uzantısı PYD/YPG yer alamaz.  

Fırat Kalkanı’nı Rakka’da istiyor 

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Carter ile görüşmesinde şunları aktardı: Bizim ve koalisyonun desteğini alan ÖSO tarafından son olarak Dabık'ın da kurtarılması, DEAŞ için ciddi bir prestij kaybı ve moral bozukluğu oldu. Böylece, desteklendiği takdirde ÖSO'nun Suriye'de DEAŞ'a karşı etkili olabileceği görülmüş oldu. ABD'nin, bu harekatın sağladığı olumlu ivmeyi Rakka’ya yönlendirmek istediğini anlıyoruz. Münbiç'te kalan YPG unsurlarının söz verildiği gibi Fırat'ın doğusuna çekilmesini bekliyoruz. Terör örgütlerinin sözlerine güvenilmez, YPG'nin yarın ne yapacağı kestirilemez.