Türkiye: Hollanda'nın kararı bizim için yok hükmündedir

Hollanda Temsilciler Meclisi'nin 1915 olayları ile ilgili aldığı kararı sert dille eleştiren AB Bakanı Ömer Çelik, ''Kınıyoruz. Bizim için yok hükmündedir''dedi.

1

Hollanda Parlamentosu'nun 1915 olayları ile ilgili Ermeni iddialarını "soykırım" olarak tanıması sonra AB Bakanı Ömer Çelik'ten açıklama geldi. 

 
AB Bakanı Ömer Çelik, "Bu parlamentonun aldığı kararı kınıyoruz. Hollanda Parlamentosu'nun kararı bizim için yok hükmünde. Kararın Türkiye açısından bir geçerliliği yok" dedi. 

Hollanda'nın 1915 olayları ile ilgili kararına tepki gösteren AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim arzu ettiğimiz şey, Srebrenitsa gibi bir soykırım meselesinde son derece sorumluluğu olan, son derece yanlış işlere imza atmış olan, bu soykırım konusundaki sorumluluğu açık olan Hollanda'nın bu konularda daha dikkatli davranması gerektiğiydi. Dolayısıyla Türkiye açısından bir geçerliliği yoktur."

KARAR ERMENİSTAN'I DAHA DA İZOLE EDİYOR

Hem diasporanın tutumu hem de bazı parlamentoların aldığı bu karar Ermenistan’ın daha da izole olmasına yol açtığını söyleyen Çelik, "Doğru bir diyalog ortamının çıkmamasına yol açmaktadır. Bizim arzu ettiğimiz şey, Srebrenitsa gibi bir soykırım meselesinde son derece sorumluluğu, son derece yanlış işlere imza atmış olan, soykırım konusundaki sorumluluğu açık olan Hollanda’nın bu konularda daha dikkatli davranması gerektiğiydi. Türkiye açısından bir geçerliliği yoktur. Hollanda hükümetinin, parlamentonun bu karara karşı bir bilgi notunu göndermesini not ediyoruz, bu önemlidir. Her halükarda parlamentonun aldığı kararı kınıyoruz, bu bizim için yok hükmündedir” diye konuştu.

“AB BU KONULARDA TEK TARAFLI TUTUM ALMAMALIDIR”

Akdeniz’de petrol arama gerginliğine ilişkin soru üzerine Bakan Çelik, “Burada hem Rum tarafının tavrı yanlıştır hem de AB’nin tek taraflı tutum alması yanlıştır. Doğu Akdeniz’de arama çalışmalarının olması için ortak zenginliğin sahibi Kıbrıs Türk tarafının ve Kıbrıs Rum tarafının onayı gerekir. Hem AB sınır sorunlarını çözmemiş, Kıbrıs Türkleri ile problemini halletmemiş Güney Kıbrıs kesimini AB’ye alarak bir hata yaptı, şimdi de münhasır ekonomik bölge ilan ettiği yerler biliyorsunuz Türkiye’nin katı sahanlığı ile de çatışmaktadır. Hem Kıbrıs Türklerinin hem Türkiye Cumhuriyeti'nin hakkını ihlal eden bir durumdur bu. Bu çerçevede hiçbir şekilde buna müsaade etmeyeceğimizi, bunu doğru bulmadığımızı ifade ettik. AB bu konularda tek taraflı tutum almamalıdır. Tek taraflı tutum alması halinde Türkiye'nin kuşkusuz buna tepkisi olacaktır” şeklinde konuştu.