Türkiye 65 gün sonra sandık başında

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli’nin görüşmesinden erken seçim çıktı. Türkiye, Cumhurbaşkanı ve milletvekillerini seçmek için 24 Haziran’da sandık başına gidiyor.

1

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi kabulünün ardından, basın açıklaması yaptı. Erdoğan, “Önümüzdeki seçimlere ittifak içinde girme konusunda mutabık bulunduğumuz Sayın Bahçeli ile de yaptığımız istişareler neticesinde seçimlerin 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılmasına karar verdik” dedi. Erdoğan şunları söyledi: Cumhurbaşkanı olarak hem şahsımın hem de partimin uzun zamandır dile getirdiği ‘yönetim sistemi değişikliğini’ yine Sayın Bahçeli’nin ön açması ve desteğiyle 16 Nisan’da hayata geçirme imkânı bulduk.

ACİLİYET KESBEDİYOR

Cumhurbaşkanıyla hükümetin uyumlu çalışması sayesinde ciddi bir sorun yaşanmıyor gibi gözükse de eski sistemin hastalıkları attığımız her adımda karşımıza çıkabilir. Buna rağmen bizim tercihimiz 2019 Kasım’ındaki seçimlere kadar dişimizi sıkmaktan yana oldu. Ancak gerek Suriye’de yürüttüğümüz sınır ötesi operasyonlar, gerek bölgemizde yaşanan tarihi önemdeki hadiselerle, yeni yönetim sistemine geçiş giderek aciliyet kesbetmeye başlamıştır. 

MİLLET İÇİN İSTEDİK 

Erdoğan, basın toplantısı öncesinde erken genel seçim çağrısı yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yarım saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. Bahçeli’yi kabulünün ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurmayları ile bir araya 

geldi. Ortak görüşmenin ardından, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli resmi sosyal medya hesabından ilk açıklamayı yaptı. Bahçeli, Ne istiyorsak Türk milleti içindir! Neyi amaçlıyorsak Türk milletinin lehinedir” ifadelerini kullandı.

Başbakan Yıldırım: Güzel bir tarih 

Başbakan Binali Yıldırım, erken seçim kararıyla ilgili şu açıklamaları yaptı: “Madem vaktinden önce yapılma ihtiyacı doğdu, kamuoyunu uzun süre bu işle meşgul etmeye gerek yok. Seçim programı başladığı anda, seçim konuşulmaya başladığı anda malum her şey beklemeye alınır. Memleketin işlerinin durmaması, konunun ülkenin gündeminden bir an önce düşmesi açısından en kısa tarih, ülke için memleket için en güzel, en iyi tarihtir. O bakımdan 24 Haziran tarihi güzel bir tarihtir. Demek ki ramazandan bir hafta seçim yurt genelinde yapılacak.

Tek zarfta iki seçim

Seçmen, Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento seçimleri için aynı sandıkta ve tek zarfta oy kullanacak. Pusulada ittifak seçeneği olacak. 

Erken seçim kararının ardından dikkatler, yaklaşık iki ay sonra gerçekleşecek seçimlere ilişkin sürecin nasıl işleyeceğine yoğunlaştı. Seçime “Cumhur İttifakı” ile katılacak olan AK Parti ve MHP, erken seçim için TBMM’ye teklif sundu. Meclis Genel Kurulu’nda en az salt çoğunluğun oyu ile “erken seçim” kararı alınacak. Bu kararla birlikte harekete geçecek olan YSK, seçim takvimini hazırlayıp ilan edecek. Takvimdeki işleyişin ardından Türkiye, 24 Haziran 2018 Pazar günü Cumhurbaşkanı ve Parlamento seçimleri için sandık başına gidecek. Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento seçimleri için aynı sandıkta tek zarfta oy kullanılacak. Seçime ittifakla katılacak partiler bu kararlarını YSK’ya yazılı olarak bildirecekler. İttifak partileri,  milletvekili listelerini ayrı ayrı oluşturacak. 

AK PARTİ STARTI VERDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim tarihini 24 Haziran 2018 olarak açıklamasıyla AK Parti hareketi geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm milletvekilleriyle Genel Merkez’de kahvaltıda buluşacak. Milletvekillerine Genel Merkez’den giden mesajda: “19 Nisan 2018 Perşembe günü  saat 11.00’de Genel  Merkez’de Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız SN. Recep Tayyip Erdoğan Baskanlığında yapılacak kahvaltılı toplantıya katılmanız önemle rica olunur” denildi. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de, “24 Haziran’da yapılacak seçim milletimiz için ülkemiz için hayırlı olsun. Güçlü Türkiye için milletimiz en güzel kararı verecektir” ifadelerini kullandı.

ERKEN SEÇİM DÜNYAYI DA SALLADI 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı erken seçim kararı uluslararası haber ajanslarının birinci gündem maddesi oldu. Alman haber ajansı DPA, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan erken seçim çağrısı yaptı, muhtemel tarih 24 Haziran” ifadesiyle haberi geçti. Fransız AFP haber ajansı da, erken seçimi son dakika koduyla duyurdu. Reuters haber ajansı ise seçimlerin bir yıl erken düzenlenecek olmasına dikkat çekti. Ankara’dan canlı yayın yapan BBC Türkçe’nin başlığı, “Erken seçim 2018: Türkiye 24 Haziran’da sandığa gidiyor” oldu. 

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK? 

MİLLETVEKİLLERİ BÖYLE İZLEDİ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP lideri Bahçeli ile yaptığı görüşmenin ardından açıklama yaparken milletvekilleri, TBMM’de ilgiyle izledi. 

100 bin imzayla aday gösterilecek 

Seçim kararının alınmasıyla birlikte adaylık süreci de hızlanacak. Cumhurbaşkanlığına aday olmak için 100 bin imza gerekiyor. 

Meclis’te grubu bulunan siyasi partiler ile son milletvekili seçimlerinde en az yüzde 5 oy almış olan siyasi partiler, Cumhurbaşkanlığı için kendi adaylarını gösterebilecekler. Siyasi partiler dışında en az 100 bin seçmenin imzasını toplayan adaylar da Cumhurbaşkanlığı seçimine katılabilecekler. Seçimde geçerli oyların en az salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaş-

kanı seçilecek.

İKİNCİ TUR İHTİMALİ 

Cumhurbaşkanı adaylarından hiçbiri ilk turda salt çoğunluğun oyunu alamazsa, ilk oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci tur oylama yapılacak. İkinci tur oylamaya, ilk oylamada en fazla oy almış iki aday katılacak ve geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilecek.

İP’e YSK karar verecek 

Parlamento seçimlerine katılacak partilerin, seçim tarihinden en az altı ay önce olağan genel kurullarını yapmış olmaları ve ülke genelinde en az yüzde 50 oranında teşkilatlanmalarını tamamlamış olmaları gerekiyor. İP, 1’inci Olağan Genel Kurulu’nu 10 Aralık 2017 tarihinde gerçekleştirmişti. Partinin 1’inci Olağanüstü Kongresi ise 1 Nisan tarihinde yapılmıştı. İyi Parti’nin seçime katılıp katılamayacağına ilişkin karar, ülke genelindeki teşkilatlanması da dikkate alınarak YSK tarafından verilecek.

Kararı olumlu karşılıyoruz

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, “Hayırlı uğurlu olsun. Biz, Büyük Birlik Partisi olarak Yüksek Seçim  Kurulu’nun son olarak açıkladığı seçime katılacak siyasi partiler arasında yer  alıyoruz. 24 Haziran’da yapılacak olan seçimlere Büyük Birlik Partisi tüm yetkili organları, kurulları ile hazırdır” ifadesini kullandı.

OLUMLU BİR ADIM 

Destici, şunları söyledi: "Tarih uzasaydı  hem belirsizlikler hem de tartışmalar hem ülkemizi, hem milletimizi, hem de  siyasi partilerimizi yıpratacaktı. Tarih bu anlamda olumlu olmuştur.”

Üniversite sınavına erken seçim ayarı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın erken seçim tarihini 24 Haziran olarak açıklamasının ardından YÖK, söz konusu tarihe denk gelen üniversiteye giriş sınavları ile ilgili olarak toplandı. Alınan karara göre daha önce 24 Haziran olarak belirlenen üniversiteye giriş sınavları bir hafta ileriye alındı. Buna göre sınavın birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) 30 Haziran Cumartesi, ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) 1 

Temmuz Pazar günü gerçekleştirilecek.

İKİNCİ TURA DİKKAT 

YÖK’ten edinilen bilgilere göre söz konusu tarihin belirlenmesinde, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin iki turdan oluşması da dikkate alındı. 24 Haziran’da gerçekleşecek ilk turda  Cumhurbaşkanı seçilememesi ve seçimin 2.tura kalması durumunda ikinci tur seçim 8 Temmuz tarihinde yapılacak. Böylece üniversite adayları erken seçim tarihinden etkilenmemiş olacak.