1
Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Koç, "Türkiye artık 12 Eylül ayıbından kurtulmak zorunda. Bunun için siyasi partiler yasası, seçim yasası gibi mevzuatın ayıklanabilmesi için bir çalışma yapılıyor. İktidar partisi de böyle bir envanterle gelecek" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki görüşme 2.5 saat sürdü.
Davutoğlu, beraberinde görüşmeye katılan Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ile Meclis'teki makam odasına geçti
Görüşmeye basın mensupları da yoğun ilgi gösterdi. Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu, girişte basın mensuplarına poz verdi.
Cumhuriyet Halk Partisi Sözcüsü Haluk Koç'un konuşmasından satırbaşları şöyle;
Sayın Başbakanla 2 saat 15 dakika süren bir ziyarette bulundular. Bu çerçevede MHP'yi ziyaretinden sonra kendisi geniş kapsamlı bir değerlendirme yapacaklar. Geçen yasama döneminde TBMM'de bir Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulmuş idi. Bu 60'ya yakın maddede uzlaşma sağlanmıştı. Başkanlık sistemi, yasama ve yürütmede ilerleme sağlanamamıştı. Bu komisyonun tekrar canlandırılması önerisi masaya geldi. Bu çalışmanın devam etmesini bizler önerdik.
TÜRKİYE 12 EYLÜL AYIBINDAN KURTULMALI
İkinci olarak belki de en önemlisi, herkes şikayet ediyor, sayın Başbakan da , sayın genel başkanımız da. Türkiye artık 12 Eylül ayıbından kurtulmak zorunda, darbe yasalarından çıkmak zorunda. Siyasi Partiler, Seçim yasası gibi birçok yasa mevcut. Birinci sınıf demokrasiye ulaşabilmek adına, kişi hak ve özgürlüklerinin önündeki engellerin kalkması gerekiyor.
AB İLE İLGİLİ HER YASAYA DESTEK VERİRİZ
İç tüzük çalışmasının devam etmesi önerildi. Önemli olan son husus AB uyum yasaları, bilhassa vize muafiyeti konusunda Türkiye'nin önünde bulunan bir takvim var. CHP, AB ile ilgili getirilen tüm reform paketlerine olumlu oy kullanmıştır varsa uyarılarını yapmıştır. Bu konuda da TBMM'ye gelecek reform paketine CHP desteğini tabii ki sürdürecek. Pakete tespitlerini, eleştirilerini, uyarılarına yapabilir tabii.
SAYIN BAŞBAKAN İYİ NİYETİNİ ORTAYA KOYDU
Şimdiye kadar Türkiye'de hükümet olan iktidar partisi ile muhalefet arasında bir bariyer vardı, bir görüşmemezlik vardı. Ama paylaşmak, diyalog çerçevesini zorlamak bence gelişmiş demokrasinin temel şartlarından biri. Sayın Başbakan bu konuda iyi niyetini ortaya koyuyor, genel başkanımız da diyaloğa açık. Biz diyaloğa kapalı değiliz.
BAŞBAKAN DA TUTUKLU YARGILAMAYA KARŞI
Tutuklu gazetecilerle ilgili sayın Kılıçdaroğlu rahatsızlığını bir kere daha belirtti. Sayın Başbakan da tutuklu yargılamanın kabul edilemeyeceğini, tutuksuz olması gerektiğini söyledi. Bu konuda nasıl bir gelişme olacak onu da hep beraber takip edeceğiz.