'Turizm sektöründe aşılama tamamlanacak'

Berlin'e kovid güvencesi! 'Turistin göreceği herkesi aşılayacağız' Alman mevkidaşı Maas ile ortak basın toplantısı düzenleyen Bakan Çavuşoğlu, mayıs sonuna kadar turistlerle temas edecek tüm turizm çalışanlarının aşılanacağını bildirdi.

AA

Berlin'de temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile heyetler arası bir görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Alman Bakan Türkiye'nin NATO için çok önemli bir müttefik olduğunu kaydederek "Almanya olarak Türkiye ile yapıcı ilişkileri savunuyoruz. AB ile ilişkilerde geçtiğimiz yıl zordu. Bu yıl daha iyi olacağa benziyor" dedi. Bakan Çavuşoğlu AB ile ilişkiler hakkında şunları kaydetti: "Gümrük Birliği'nin güncellenmesi için müzakereler ön koşulsuz şekilde başlamalıdır. 18 Mart Mutabakatı da tüm boyutlarıyla gözden geçirilerek daha etkin bir şekilde hayata geçirilmelidir, vize serbestisi de buna dahil."

AŞIDA ORTAK ÜRETİM ŞART

Farklı ülkelerin ve şirketlerin aşılarının piyasaya girdiğine ancak birçok ülkenin parasını verdiği halde aşılara erişemediğine dikkati çeken Çavuşoğlu, "Elbette şirketlerin telif haklarına saygı duymak gerekiyor ama ortak üretim konusunda ülkelerin daha iyi iş birliği yapması gerek" dedi. "Güvenli turizm bakımından avantajlıyız" diyen Çavuşoğlu şöyle devam etti: "Nüfusumuzun yüzde 26'si aşılandı. Tüm turizm çalışanları, otellerde restoranlarda çalışanlar, şoförler, havaalanlarında çalışanlar, tur rehberleri dahil turistin görebileceği herkesi mayıs sonuna kadar aşılayacağız ki tedbirlerimizi alalım. Sertifikasyon programını daha da geliştirdik ve 136 kriteri 152 kritere çıkardık. Denetimler geçen sene ayda iki kere yapılıyordu şimdi ikisi Alman, biri İngiliz, bir Fransız, bir Türk denetim kuruluşları ayda dört kez denetim yapıyor. Yatak sayısı, oda sayısı limitini de düşürdük ve 15 yataklı oteller bile sertifikasyona tabi tutulacak. PCR uygulamasına ise yaz boyu devam edilecek."

LİBYA'DAKİ PARALI ASKERLER ÇEKİLMELİ

İki gün önce Libya'daki ziyaretine atıfta bulunan Bakan Çavuşoğlu, "Libya'da bulunan çok sayıda yabancı savaşçı ve paralı asker var. Bunların çekilmesi konusunda hemfikiriz" diyerek şöyle devam etti: "Libya'da yeni kurulan hükümete destek vermemiz lazım."

AB, İÇİNDEKİ ÇEKİŞMEYİ TÜRKİYE'YE YANSITMASIN

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in protokol kriziyle ilgili 'Ben kadın olduğum için böyle oldu' sözlerine Bakan Çavuşoğlu şu yanıtı verdi: "Türkiye'yi ima etmesi doğru değil. Misafire nasıl davranılması gerektiğini bilen bir toplumuz. AB'yi kast ediyorsa bu kendi meseleleri. Ama bizdeki protokol kurallarında kadın-erkek diye bir şey yok. Kadının siyasette, iş hayatında, toplumda önemi biz de büyüktür. Maalesef, üzülerek söylüyorum ki komisyon ve konsey arasındaki rekabet ve kavga yüzünden oldu. Kendi aralarındaki detayları söylersem utanacak durumları oluyor. Kendi aralarındaki kavga ve çekişmeyi bize yansıtmasınlar."