Trump'tan Erdoğan’a Soçi sonrası telefon

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye krizi ve bu bağlamda Soçi zirvesinde alınan kararları konuşmak için dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı aradı. Görüşmede ikili ilişkilerde gelinen durum da ele alındı. 

1

ARAYAN TARAF TRUMP OLDU 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump telefonda görüştü. Görüşmede ikili ilişkiler, Soçi zirvesi, Suriye krizi ve bölgesel sorunlar ele alındı. Geçtiğimiz çarşamba günü Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Rusya’nın Soçi kentinde bir araya gelerek üçlü zirve gerçekleştirmişti. 

KARARLAR DEĞERLENDİRİLDİ 

Zirvede siyasi anlaşmanın Cenevre’de gerçekleştirilmesi, bununla birlikte Astana sürecinin de devam etmesi konusunda görüş birliği oluşmuştu. Alınan kararlar arasında yeni bir anayasa yazılması, serbest seçimlere gidilmesi ve ülkenin yeninden ayağa kaldırılması için yatırımların planlanması bulunuyor. Erdoğan-Trump görüşmesinde tüm bu konular ele alındı. 

YAKINDA TEKRAR GÖRÜŞECEKLER

Görüşmede yer alan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "En kısa zamanda tekrar görüşme konusunda teyitleşmişlerdir. Cumhurbaşkanımız ile Trump arasında hem yakın bir dostluk var hem de sık sık telefonda görüşüyorlar. Diyaloğun devam etmesi, iki ülkenin ilişkilerinin normalleşmesi bakımından önemlidir" dedi. Çavuşoğlu vize meselesinin ele alındığını da duyurdu.

Verimli bir görüşme gerçekleştirdik   

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile gerçekleştirdiği görüşme esnasında çekilen bir fotoğrafı Twitter hesabından “Verimli bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik” notuyla paylaştı. Görüşme sırasında Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşlik ettiği görüldü. 

Artık YPG’ye silah vermeyeceğiz 

Görüşmenin ardından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Trump’ın Erdoğan’a "Bundan sonra YPG’ye silah verilmeyecek, bu saçmalık bitmeliydi" dediğini aktardı.

Telefon görüşmesine iştirak eden isimlerden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, düzenlediği basın toplantısında görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, "Bizim Amerika ile ilişkilerimizin olumsuz anlamdaki en çok konulardan birisi ise FETÖ ile diğer konuların yanında ABD’nin YPG’ye vermiş olduğu silahlardır. 

RAHATSIZLIĞIMIZI İLETTİK

Sayın Cumhurbaşkanımız, bu rahatsızlığını bir kez daha sayın Trump’a iletmiştir. Sayın Trump da net bir şekilde talimat verdiğini bundan sonra YPG’ye silah verilmeyeceğini esasen bu saçmalığa daha önceden son verilmesi gerektiğini net bir şekilde söylemiştir. Net bir şekilde generallere ve ulusal güvenlik danışmanına talimat verdiğini ve bundan sonra herhangi bir silahın verilmeyeceğini söylemiştir. İfadelerinden memnuniyet duyduk, uygulamada da görmek istiyoruz” dedi. 

Çanakkale’de destan yazan sancak detayı!

Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan ile Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Hamdi Kılıç da görüşmeye ait fotoğraf karesinde yer aldı. Fotoğrafta, çalışma odasında bulunan Çanakkale Savaşı sırasında son erine kadar şehit düşen 57. Alay’ın sancağı dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Varank da görüşme sırasında farklı açıdan çekilen fotoğrafı, Twitter’da paylaştı.  

AYLARDIR SEVKIYAT VARDI

Bugüne kadar 4 bin TIR silah verildi 

ABD bugüne kadar aralarında ağır silahlar ve zırhlı araçların da olduğu 4 bin TIR’lık mühimmatı terör örgütü YPG’ye aktardı. ABD, PKK’nın Suriye uzantısı olan terör örgütüne verilen tüm silahların katır altına alındığını ve DEAŞ’ın yenilmesinin ardından geri alınacağını taahhüt etmişti. DEAŞ ise bu ay Rakka’dan ayrılmıştı.

‘Barış’ dedi, Obama’yı eleştirdi

Trump, Erdoğan’ı arayacağını ilk olarak Twitter’dan duyurdu. Selefi Obama’yı ima ederek, “Ortadoğuda miras aldığım karmaşaya barış getireceğim” dedi. 

ABD Başkanı Donald Trump, görüşme öncesi Twitter hesabından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayacağını duyurdu. Trump, mesajında selefi Obama’yı eleştirerek, Ortadoğu’ya barış getirmek konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuşacaklarını yazdı.Trump’ın tweeti şöyle:

BÜYÜK BİR HATAYDI 

Orta Doğu’da miras aldığım karmaşaya barış getirmek konusunda Erdoğan ile telefonda görüşeceğim. Ben bu işi hallederim ama insan hayatı ve maddi açıdan (6 trilyon) en başından büyük bir hataydı. 

İkinci bir tweet 

Trump attığı ikinci tweet’te ise Türkiye ile yapacağı görüşmenin ardından Tiger Woods ile golf oynayacağını söyledi.  

Namaz çıkışı milletle buluştu 

Beştepe Millet Camii’nde cuma namazını kılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşlarla selamlaştı.