Trump’a Rakka için teklifimizi yapacağım 

Erdoğan, Türkiye’nin ÖSO ile birlikte Suriye’de El Bab’a kadar başarıyla ilerlediğini belirterek, “Rakka’yı da başaracağımıza inanıyorum. Trump’a bunu analatacağım” dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atlantik Konseyi İstanbul Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, ABD Başkanı Donald Trump ile mayıs ortasında yapacağı görüşme öncesi önemli mesajlar verdi. Türkiye’nin Fırat Kalkanı Harekatı ile Suriye’de El Bab’a kadar girdiğini ve DEAŞ’ı temizlediğini söyleyen Erdoğan, Rakka operasyonunda da aynı adımların atılabileceğini vurguladı. 

GELİN BİRLİKTE HALLEDELİM 

“Rakka’da bugün DEAŞ’lı olarak 2 bin 500 ila 5 bin arasında teröristin olduğu tahmin ediliyor” diyen Erdoğan, “Şimdi 2 bin 500 ila 5 bin arasındaki teröristi, başını Amerika'nın çektiği koalisyon güçleriyle Türkiye, Özgür Suriye Ordusu birlikte temizleriz. Bu bizim için zor bir şey değil. Biz bu işi başarırız. Eğer Amerika, koalisyon güçleri, Türkiye bunu başaramıyorsak, biz niye varız? Olmayalım. Ben bunu başaracağımıza inanıyorum ve bunu Sayın Trump'a anlatacağım. Gelin biz bu işi beraber halledelim ve terör örgütlerinden bu bölgeyi temizleyelim." 

PKK’NIN DÜŞÜK ÇOCUKLARI 

Terör örgütlerine karşı sergilenen ikircikli tavrın bir an önce terk edilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, “Bir terör örgütü eliyle diğerinin bertaraf edilmeyeceğini artık herkesin kabul etmesi lazım. PYD'yi biz tanırız. YPG'yi biz tanırız. Bizdeki PKK terör örgütünün, bunlar düşük çocuklarıdır. Onların yetiştirmesidir” dedi. 

Makedonya itidalli olmalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Makedonya Meclisi’nde çıkan şiddet olaylarının endişe verici olduğunu söyledi. Şiddetin hiçbir soruna çare olamayacağını belirten Erdoğan, “Olaylarda zarar gören herkese ülkem adına 'geçmiş olsun' diyorum. En başından beri hadiselerden uzak duran Makedonya'daki Türk toplumundan itidalli tavırlarını korumalarını özellikle bekliyoruz" diye konuştu. 

Söyledim kendim dinledim 

Erdoğan, "Şayet BM Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslararası toplum Suriye konusunda dirayetli davransaydı rejim yeni kimyasal silah saldırılarında, konvansiyonel silah saldırılarıyla beraber bu zulmü gerçekleştirebilir miydi? Bu benim yaklaşık 6 yıldır işlediğim bir konudur. Ama sadece kendim söyledim, kendim dinledim" dedi.

ABD ile taze bir sayfa açacağımıza inanıyorum 

“Sayın Trump ile Türk-Amerikan ilişkilerinde taze bir sayfa açacağımıza inanıyorum. İkili ilişkilerimizde halen istediğimiz noktaya getirmeyi beklediğimiz hassas başlıklar bulunuyor. DEAŞ'la mücadele bahanesiyle insanlarımızın hayatına kasteden bir terör örgütü ile iş birliği yapılmasını asla kabul etmiyoruz. Aynı şekilde 15 Temmuz darbe girişiminin elebaşısının, altını çizerek söylüyorum, hâlâ Pensilvanya'da rahatça terör faaliyetlerine devam etmesi milletimizi rahatsız ediyor." 

Devlet kurmalarına asla izin vermeyiz 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İki gündür YPG tarafından ciddi manada sınırlarımıza havan toplarıyla atış yapılıyor. Bunları karşılıksız bırakamayız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütü YPG’nin Türkiye’ye yarattığı tehdide dikkat çekerek, “İki gündür sınırlarımıza Suriye tarafından ciddi manada havan toplarıyla atışlar yapılıyor. Düşman belli... Şimdi biz bunları karşılıksız bırakabilir miyiz?" diye konuştu. 

BAZI CAHİLLER VAR 

Tehditler sürdüğü müddetçe gereken her türlü tedbiri alacaklarını ifade eden Erdoğan, "Güney sınırımız boyunca bir terör koridorunun oluşmasına asla izin vermeyeceğiz. Hele hele Kuzey Suriye'de bir devlet kurma teşebbüsü içerisine giren malum bazı cahiller var, 'cahil cesur olur' diyorlar ya, o da havalarda. Kendine göre bakanlar kurulu oluşturuyor vesaire. Biz bunu karşılıksız bırakmayız ve Kuzey Suriye'de de öyle bir devlet kuruluşuna da asla müsaade etmeyiz” dedi.   

Yeni dünya düzeni gelmezse yok oluruz 

Küresel müesses nizamın etkisini yitirdiğini, BM ve AB gibi kurumların çözüm yerine sorun üretir hale geldiğini vurgulayan Erdoğan, İkinci Dünya Savaşı sonrasında tesis edilen, soğuk savaş sonrasında ise küçük değişikliklerle tahkim edilen mevcut yapının bundan nemalanan ülkeler tarafından aynen korunmaya çalışıldığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ya yeni aktörlerin talep ve önerilerine daha çok kulak kesilecek ya da çözümsüzlük üreten sisteme suni teneffüs yapmaya devam edeceğiz. Ya tabandan gelen değişim rüzgarını yönetecek ya da bu rüzgarın kasırgaya dönüşüp bizleri yok etmesini bekleyeceğiz” diye konuştu. 

Avrupa’nın tavrını sindiremiyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tamam, 'hayır' kampanyasına destek verdiniz, kaybettiniz. Artık bunlardan vazgeçin!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütlerine karşı gösterilen müsamahalı tavrı kesinlikle tasvip etmediklerini vurgulayarak, şöyle devam etti: Türkiye'nin terörle mücadelesinde tek başına bırakılmasını içimize sindiremiyoruz. Hele Avrupa’nın bazı ülkeleri var ki bu teröristlere her türlü desteği vermekte ve onlara yataklık ve yardım yapmaktadır. Ben bu kampanyaları yapanlara sesleniyorum;

siz önce şu teröristleri ülkenizde gizlemekten, saklamaktan şöyle bir vazgeçin. Özellikle Avrupa... Bunlardan vazgeçin. Tamam, 'hayır' kampanyasına destek verdiniz, kaybettiniz. 

BU DEFTERİ KAPATIN

Şimdi o defteri kapayın da 'Türkiye ile nasıl münasebetleri geliştireceğiz?' buna gayret edin. Biz o kampanyayı yapmanıza rağmen kapımızı açıyoruz. Şimdi de onları görelim. 

16 Nisan’dan sonra ekonomi sıçrama yaptı

“Son birkaç gün içerisinde ekonomideki sıçramanın Türkiye'nin bir güvenli liman olarak görülmesi tabii ki bu seçim neticesinin nereye vardığını gösteriyor. Kim bir engel var diyorsa, bakın ben Cumhurbaşkanı olarak kapımı açık tutuyorum. Bize müracaatını rahatlıkla yapar.” 

Pers anlayışı yayılmacı 

Erdoğan, "Aslında Irak'taki yayılmacı Pers mantığını çok iyi keşfetmemiz lazım. Eğer buna göre tedbirler şimdiden alınmazsa, hani tarih tekerrürden ibaret derler ya, ibret alınmazsa tekerrür eder, ibret alınırsa tekerrür etmez" diye konuştu.

Erdoğan ile Putin, Suriye’yi görüşecek 

Kremlin Basın Merkezinden Erdoğan-Putin görüşmesine ilişkin yapılan yazılı açıklamada, iki liderin Türkiye-Rusya ilişkilerini tüm boyutlarıyla ele alacağı belirtildi. Açıklamada, Erdoğan ve Putin'in Suriye krizi, terörle mücadelede iş birliği ile bölgesel ve küresel konuları değerlendirmesinin beklendiği ifade edildi. 

Neçirvan Barzani ile Sincar görüşmesi   

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani'yi Yıldız Mabeyn Köşkü'nde kabul etti. Görüşmede terör örgütü PKK’nın Irak’ın Sincar bölgesindeki yapılanması ele alındı. 

Erdoğan, terör örgütünün burada ikinci bir Kandil oluşturmasına izin verilemeyeceğini vurguladı. Barzani de PKK’nın bölgeye yerleşmesinin kabul edilemeyeceğini belirterek, gereken önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti. 

Hayır diyenleri dışlamayacağız   

“'Evet' diyenler, 'hayır' diyenleri dışlayacağız, öteleyeceğiz, onları bir daha artık görmezden geleceğiz. Asla böyle bir şey olamaz. Niye? Onlar da benim ülkemin insanlarıdır. 780 bin kilometrekarelik alanda biz 15 senede hiçbir dönemde görülmeyen yatırımlar yaptık."