TBMM Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, İstanbul’da medya temsilcileriyle kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. İstanbul için projelerini ve hedeflerini anlatan Yıldırım, “İstanbul’u dinleyeceğiz, gözlerimiz kapalı değil. Gözlerimiz açık İstanbul’u dinleyeceğiz, kulaklarımız delik İstanbul’u dinleyeceğiz. İstanbul’un gören gözü, işiten kulağı, düşünen aklı olacağız” dedi.
45 YERİNE 25 DAKİKA
İstanbul’da en önemli sorunun trafik olduğunu kaydeden Yıldırım şunları söyledi: Büyük şehirlerde trafiği yüzde 100 çözen yok. Biz çekilebilir bir seviyeye getireceğiz. Trafik durmayacak, yürüyecek. Bekleme süresini 45 dakikadan 25 dakikaya indireceğiz. Yolları araçlara tahsis ediyoruz. Yolların yüzde 40’ı otopark olarak kullanılıyor. Otopark olmayınca yollar otopark olarak kullanılıyor. Damarın çapı daralıyor. Çapı daralınca akış zorlanıyor. Yolların araçlar tarafından işgal edilmesi trafiğin en büyük sorunu.”
TRAFİKTE TEK-ÇİFT PLAKA OLMAZ
Yıldırım, İstanbul trafiğine zaman zaman çözüm olarak önerilen tek/çift plaka uygulaması için de, “Şehre girişlerde tek-çift plaka uygulamasına sıcak bakmıyorum. Özgürlükçü adamım, inşallah mecbur kalmayız” dedi.
OTOPARK ALANLARI OLACAK
Trafiği etkileyen bir diğer etkenin de otopark sorunu olduğunu söyleyen Yıldırım, “Parklanma işi site bazında ele alınacak, mahalle bazında ele alınacak, ilçe bazında ele alınacak. Ulaşım entegrasyonunda aktarma noktalarında ele alınacak. Aktarma istasyonu çevresinde park alanları oluşturacağız” şeklinde konuştu.
RAYLI SİSTEM ÇOK GEÇ KALDI
Raylı sistemde ülke olarak geç kalındığını vurgulayan Yıldırım, “Raylı sistemde geç kalmışız. İngilizlerle birlikte başlamışız. Onların 400 kilometre raylı sistemi var. Biz ondan sonra bir şey yapmamışız. Toplamda 233 kilometre raylı sistemimiz var. Devam eden 13 tane raylı sistem projesi var. Bunlar önümüzdeki 5 yılda bitecek ve İstanbul’un raylı sistem uzunluğu 450 km’nin üzerine çıkacak. Paris’ten, Londra’dan daha fazla raylı sisteme sahip olmamız demek. Raylı sistemin toplam ulaşımda payı yüzde 19’ken, bu projeler bitince yüzde 48’e çıkacak.”
TAKSİ VE UBER'E DÜZENLEME GEREKLİ
Yıldırım, taksiciler arasında bir dönem gerginliğe neden olan UBER uygulamasıyla ilgili de açıklamalarda bulundu. Yıldırım şunları söyledi: “Taksicileri en iyi anlayan benim, 80’li yıllarda iki taksim vardı. 4 ay sonra gördüm ki bize göre değil, sattım. Taksiler şehrimizin aynasıdır. Eğitim, güvenlik yönünde gözden geçirilmesi gerekir. UBER de teknolojinin getirdiği bir kolaylık. Gerekli düzenlemeler yapıldığı takdirde bakılabilir.”
"Belediye çalışanlarına ve başkanlara uykusuz geceler vaat ediyorum"
İSTANBUL 4.0 DÖNEMİ BAŞLADI
“Dünya değişiyor, İstanbul değişiyor” diyen Yıldırım konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hani bilgisayarlarda işletim sistemleri X1.0, 2.0, 3.0 ve 4.0 versiyonları var. İstanbul’da 1.0 versiyon sorunlar dönemi geride kaldı. Gerçi bazı illerde, ilçelerde bunlar hâlâ var. Ama genel anlamda böyle bir sorunumuz yoktur. Şimdi İstanbul’da, İstanbul 4.0 dönemi başladı. Hani endüstri 4.0 diye bir şey var ya. Her şeyin bilgi, iletişim, teknolojileriyle test edildiği, yaşandığı ve adeta elektronik ortamlarla yönetilir hale geldiği bir dönemden bahsediyoruz.”
İMAR DEĞİŞİKLİĞİ OLMAYACAK
Kentsel dönüşüm konusundaki soruları da cevaplayan Binali Yıldırım, şunları kaydetti: Depremle ilgili dönüşümde hiç müsamahakâr olmayacağız. Vatandaş karşı da çıksa yapacağız. Bizim olmazsa olmazımız. Bu belki de bir belediye başkanından duyacağınız önemli bir başlık. Eğer belediye başkanı olsam, İstanbul’da İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin gündeminin en önemli konusu imar plan tadilatı olamayacak. Bugün meclislerin gündeminin yüzde 75’i bunlar. Burada açıklıyorum: İmar komisyon fonksiyon değişiklikleri olmayacak. Bütün yanlışlar buradan.”
KADIN GENEL SEKRETER NEDEN OLMASIN
Binali Yıldırım, yönetimde kadın gücünü önemsediğini vurgularken, "Belediyede kadın yönetici görecek miyiz" sorusu üzerine, "Büyükşehirlerde genel sekreter ve genel sekreter yardımcılığı başkan yardımcısı pozisyonudur. Buralarda neden bir kadın olmasın" cevabını verdi.
Yeni dönemin ilk durağı 2023
31 Mart seçimiyle birlikte yeni bir dönemin başlayacağını belirten Yıldırım, “25 yıl daha sürecek yeni bir dönemin kapılarını aralayacağız. Bu, yeni dönemin ilk durağı 100. kuruluş yıldönümümüz 2023’tür” dedi.
Binali Yıldırım, İstanbul yerel yönetiminde 25 yıllık bir geçmişlerinin olduğunu belirterek 25 yılı dönemlere ayırdı. Yıldırım şunları söyledi: “27 Mart 1994 Recep Tayyip Erdoğan...
O zaman AK Parti yoktu ama AK Parti İstanbul hareketiyle başladı. Dolayısıyla geçen çeyrek asrın her türlü sevabıyla, günahıyla sorumlusu biziz. Bunu, herkesin bilmesini istiyoruz. Şimdi 31 Mart seçimleriyle beraber yeni bir dönemin belki bir 25 yıl daha sürecek yeni bir dönemin kapılarını aralamayı hedefliyoruz.
FARKLILIKLAR BİR ARADA
Bu, yeni dönemin ilk durağı Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümü 2023’tür. 2023’e bir yandan Türkiye daha önce koyduğu hedeflerle yürürken, diğer yandan da İstanbul’da biz aynı şekilde İstanbul ölçeğindeki hedeflerle beraber yürüyeceğiz.” diye konuştu.
İstanbul’un bütün farklılıklarıyla uyum içinde yaşayan, kıtaların birleştiği bir şehir olduğunu anlatan Yıldırım, İstanbul’un Müslümanı'yla, Hıristiyan’ıyla, Yahudi’siyle üç semavi dinin, kültürlerin, inançların birlikte yüzyıllarca yaşadığı ve kültürel bir sinerji meydana getirdiği bir şehir olduğunu kaydetti.